Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Alım yönünde pozisyon öneremiyoruz

Siyasi belirsizlik rafa kalktığı için TL hemen değerlenmeye başlayarak tepkisini göstermeye başladı

Bigpara Haber

Seçim belirsizliği bu hafta sonu itibariyle sona erdi. Yapılan anketlerde ortaya çıkan tablodan farklı bir sonuç çıkmaması sürpriz hareketlerin de önünü kesmiş durumda. Şimdilik siyasi belirsizlik rafa kalktığı için TL hemen değerlenmeye başlayarak tepkisini göstermeye başladı.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Cuma günü 2.1837-2.1946 bandında hareket eden USD/TL paritesi bu sabah 2.1612 seviyesine kadar düştü. Şu an bulunduğu seviye önemli bir destek seviyesi olduğundan yeni bir satış pozisyonu alınmasını öneremiyoruz.

Hatırlarsanız bir önceki yazımızda gevşemelere karşı korunmak için satış opsiyonu alın diye öneride bulunmuştuk. Şimdi bu opsiyonu alanlar ellerindeki dövizin değer kaybından opsiyon yoluyla zarar etmemiş durumdalar.

Avro/TL paritesi Cuma günü 2.9994-3.0113 bandında hareket etmişti. Bu sabah ise 2.9737 seviyesine kadar gevşedi. 2.9670 önemli destek seviyesi olmasına rağmen orta vade aşağı sinyalleri devam ettiğinden alım yönünde pozisyon öneremiyoruz.

€/$ paritesi Cuma gününe 1.3742 seviyesinden güne başladıktan sonra 1.3753 seviyesinden gelen satışlarla 1.3705 seviyesine kadar gevşedikten sonra 1.3716 seviyesinden haftayı tamamladı. Orta vade aşağı sinyalleri devam eden parite bu sabah tepki çıkışıyla haftaya başladı. Son işlemler 1.3764 seviyesinden geçmektedir. 1.3770 ve 1.3840 seviyesi önemli direnç seviyesidir. 1.3700 seviyeleri de önemli destek seviyesi konumundadır.

€/$ paritesine benzer hareketi USD/JPY paritesinde de görmekteyiz. Cuma günü 102.04-102.35 bandında hareket etmiş ve haftayı 102.29 seviyesinden tamamlamıştır. Bu sabah ise tepki çıkışı ile 103.02 seviyesine kadar yükselerek orta vade aşağı sinyallerinin son bulmalarına sebep olmuştur. Yatay seyirde dalgalanmaların devam ettiği paritede net bir trend söz konusu değildir.

Bu arada Türkiye büyüme verileri açıklandı ve beklendiği gibi çıktı. 4. Çeyrek büyümesi %4.0 olarak açıklandı. Böylece 2013 yılı büyümesi de %4.0 olarak gerçekleşmiş oldu.

Bunun yanında dış ticaret verisi de 6,4 Milyar USD ile piyasa beklentilerinin oldukça altında. Bu durumun TL’nin değer kazanma potansiyelini artırdığını belirtmeden geçmemekte fayda var. İhracat bir önceki döneme göre % 6.2 artarken ithalat da %5.9 azalmış görünüyor. Böylece döviz ihtiyacı da azalmış görünüyor.

Bunların yanında Goldman Sachs’ın seçim yorumları dikkatimizi çekmiş durumda; Seçim sonuçlarının Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimine adaylık için cesaretlendirebileceğini, AKP’ye karşı devam eden yolsuzluk soruşturmalarının ek belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiğini, Başbakan Erdoğan’ın seçim konuşmasının yurtiçi politikada gerilimin devam edeceğine işaret ettiğini açıkladı.

Kısacası gerilim devam eder tavrında davranmış görünüyor. Bu arada Doğu Avrupa için büyüme beklentilerini de yukarı çekmeyi ihmal etmedi.

Önerimiz; Seçim sonrası yeni verilerle piyasanın oturmasını bekleyerek Döviz/TL’de destek seviyelerinin kırılıp kırılmadığını gözlemlemek daha mantıklı görünüyor.

Saygılarımızla,

Yazarın Diğer Yazıları