Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.62 seviyelerinde pozisyonu kapanmalı

Bigpara Haber
Bu sabah itibariyle döviz piyasalarına baktığımızda İtalya korkusunun yeniden alevlenmesi, yunanistana verilen bir miktar IMF yardımını gölgede bırakmış görünüyor ve Avro Dolar karşısında değer kaybederek 1.4190 seviyelerine indi. Buna bağlı olarak da $/TL (parite etkisiyle) 1.6330 seviyelerinde. Dolayısıyla sabah açılışta yurt dışı piyasaların etkisinde bir değer değişimiyle karşı karşıyayız.

 
Size daha önceki yazımda cari açıkla ilgili çalışma yapıp sizleri buradan bilgilendireceğimi söylemiştim. Çünkü sürekli bu konu TL`nin değer kaybettirilmesi için önümüze getiriliyor. Ekteki grafikte görüleceği üzere Türkiye cari açığın toplam dış ticarete oranında yıllık bazda %50 seviyelerinin üzerinden %20li seviyelere kadar gevşemiş. Dönem dönem arızi olarak %10`ların da altına inse de genelde %20 seviyelerinde kalmış. İlk 4 ayda bu oran %23.68 ve ortalamalara çok yakın bir yerde. Sanırım biz henüz mutlak değerlerin büyüklüğüne alışamamışız. Bu arada rating kuruluşları da bu oranı göremeyecek kadar miyop. Dolayısıyla cari açığın Türkiye için bir sorun olduğunu konuşabilmemiz için bu oranın %30 ların üzerine sıçraması gerekiyor.Bu arada yabancı yatırım kuruluşları da bizim yakın hedefimiz olan 1.57 seviyelerini konuşmaya başladılar bile..
 
Bugün önerimiz; 1.6350 direnç seviyelerinden satarak başlamak ve 1.62 seviyelerine yaklaştıkça da pozisyonu kapamak karlı olabilir. Gün içi gelecek haberlerin bu hedeflere ulaşmayı geciktirebileceğini de unutmamakta fayda var. orta vadeli aşağı sinyalleri devam ettiğine göre orta vadeli alım için henüz erken. İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle..

Yazarın Diğer Yazıları