Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1,9931 seviyesine dikkat!

Hem çaprazda hem de TL’ye karşı aşağı sinyalleri üretmesi nedeniyle...

Bigpara Haber
Orta vade aşağı sinyalleri birkaç gündür gelmeye devam eden €/$ paritesi 1,3400 seviyelerinden 1,3192 seviyesine kadar hızlı bir düşüş gerçekleştirdi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

1,3246 seviyesinin altında kalması düşüşün uzun soluklu olabileceğinin de sinyali. Son işlemlerin 1,3220 seviyelerinden gerçekleştiği paritede orta vade göstergeler hala aşağıyı işaret etmektedir.

Birkaç gün önce sert bir yükselişle 2,7690 seviyesine kadar yükselen Avro/TL paritesi daha sonra gelen satışlarla 2,6615 seviyesine kadar gevşedi. Bu hareketle orta vade aşağı sinyalleri üretmeye başladı. Bu durumda yukarı yönde açılmış pozisyonların gözden geçirilmesinde fayda var. Son işlemlerin 2,6650 seviyelerinden gerçekleştiği paritede 2,5850 seviyesinden yukarıda önemli bir desteğinin bulunmadığını belirtmiş olalım. Panik yaparak acele alıma geçmeyenler yüksek maliyetle Avro almamış oldular.

USD/TL paritesi geçen hafta 2,0733 seviyesine kadar yükselerek ciddi bir spekülasyona alet olmuştu. Daha sonra gelen satışlarla 2,0135 seviyesine kadar gevşedi. Orta vade göstergelerin aşağıyı gösterebilmesi için 1,9931 seviyesine kadar gevşemesi gerekmektedir. Güçlü desteği 1,9700 seviyelerinde olan paritede ciddi dalgalanma potansiyeli hala devam etmektedir.

Hindistan, Türkiye gibi parası USD karşısında önemli değer kaybetmiş ülkelerin USD’na karşı önemli bir operasyon yapabileceğine dair açıklamalar görüyoruz. Bu gerçekleşirse USD’nda önemli değer değişimleri olabilir. Bunun yanında cari açık beklenenden kötü geldiği için TL üzerinde baskı yaratabilir. Ancak kurunu zaten aşırı oynamış olması bu veriye duyarlılığını kaybetmesine sebep olmuştur diye düşünüyoruz.
Suriye konusunda çok kısa sürede operasyon yapılamayacağı görünmektedir Bu nedenle piyasaların biraz daha rahat olmasını bekleyebiliriz.

Önerimiz; Hem çaprazda hem de TL’ye karşı aşağı sinyalleri üretmesi nedeniyle Avro/TL paritesinde 2,7000 seviyesinin üzerinde satış yaparak potansiyel gevşeme ihtimalini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünmektedir.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları