Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.8147’nin üzerine çıkıldığı takdirde...

1.8147’nin üzerine çıktığı takdirde yaklaşık 1.8497 seviyesine kadar sürebilecek bir ralliyi konuşmaya başlayacağız.

Bigpara Haber

Cuma günü 1.3188 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.3070-1.3201 bandında hareket etmiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bizim  için önemli olan ve üçgen formasyonunu tamamladığı kabul edilecek olan 1.3060 seviyelerinin altına inmeden toparlayarak 1.3078 seviyesinden kapanmıştır. Hatırlarsanız bir önceki yazımızda bu paritede trade amaçlı satış önerimiz 1.3199 idi.

Orta vade aşağı sinyalleri gelmesi ve bazı göstergelerin aşağı yönde ısrarlı olması nedeniyle aşağı ihtimalini biraz daha fazla bulduğumuzu belirtmiştik. Kapanış da günün ve açılışın en düşük seviyelerinde gerçekleşerek bu tahminimizi haklı çıkarmıştır. Ancak arkada orta vadeli bir üçgen formasyonu olması ister istemez daha dikkatli olmamızı gerektirmekteydi.

Çünkü her iki tarafa da üçgen dışında sert hareket etme potansiyeli bulunmaktaydı. Bu sabah itibariyle baktığımızda; Üçgenin aşağı doğru kırılmakta olduğunu görüyoruz. Bugün endeks 1.3047 seviyesinin altında kalırsa o zaman hedef fiyatımız 1.27 seviyeleri olacaktır. Şu an için bu ihtimal bir hayli artmış görünüyor.

MACD göstergesi de orta vade aşağı sinyallerini desteklemeye başlamıştır. Gün içerisinde Avro lehine yeni bir önemli gelişme olmadığı takdirde yön daha hızlanmış olarak (stop emirlerin çalışması nedeniyle) ve yüksek işlem hacmiyle aşağı yönde devam edebilir.

Gelelim $/TL grafiğine; Orta vade yukarı sinyallerinin geliyor olması ve €/$ paritesinin aşağı yönlü (USD’nin güçleneceği anlamına geliyor) hareketinin varlığı Burada da oluşmakta olan üçgen formasyonunun bantlarını çok kritik hale getiriyor. 1.8147 ile 1.79 seviyelerinin dışı önemli hareketlere sahne olacak.

Çünkü her iki tarafta da stop emirlerinin olma ihtimali çok yüksek. İstisnai gün uygulamalarına rağmen yukarıya dönen sinyaller henüz bitmiş değil. O nedenle 1.8147 seviyelerine doğru hareketini izleyeceğiz. Bandın dışında sert hareketler bekliyoruz. Hatırlarsanız Cuma günkü yazımızda düşüşün devam etmeyebileceği yönündeki tedirginliğimizin devam ettiğini belirtmiştik. Cuma 1.7877 seviyesine indikten sonra gelen alımla 1.7982 seviyesine kadar yükselmiş, 1.7975 seviyelerinden kapanmıştır. Bu sabah ise 1.7972-1.8038  bandında hareket ederek tekrar yukarı yönlü hareketinde istekli olduğunu göstermiştir.

Son işlemler 1.80 seviyesinin üzerinde gerçekleşmektedir. Orta vade yukarı sinyallerinin artması  nedeniyle özellikle 1.8147’nin üzerine çıktığı takdirde yaklaşık 1.8497 seviyesine kadar sürebilecek bir ralliyi konuşmaya başlayacağız.

Gelelim €/TL grafiğine; Orta vade aşağı sinyalleri devam ediyor.  2.34 seviyelerinden daha önce dönmüş olması nedeniyle benchmark kabul etmemizden dolayı bu seviyelerdeki hareketi yakından izleyeceğiz. Ancak destek seviyesi 2.3380 civarında. Tahminimiz çarpraz parite etkisiyle burada destek seviyesinin önümüzdeki dönemde test edilebileceği yönündedir.

Cuma günü 2.3474 seviyesine kadar düşerek beklentimiz olan 2.35 seviyesinin test edilmesi süreci yaşanmıştır. Cuma 2.3680 seviyesinden 2.3474 seviyesine kadar gevşemesi ve kapanışı 2.3514 seviyesinde yapması orta vade aşağı trendin devam ettiğini göstermektedir. Bu sabah 2.3421 seviyesine gevşemesi son işlemlerin 2.35 seviyesinin altında olması düşüş trendinin devam edeceğini göstermesi yanında 2.34 benchmark seviyesini geçebilirse 2.3250 seviyesine doğru hareketine devam edebilir diye düşünüyoruz. Şimdilik bu ihtimal daha yüksektir.

Gelişmeler şöyle bir baktığımızda; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre enerji hariç cari fazla verildiği açıklaması çok ilginç. Ancak cari açık gerçeğini azaltmıyor. Sadece Türkiye’nin enerji üretiminde (nükleer gibi) kendine yeter hale gelme zorunluluğunu ortaya koyuyor. AB tabanlı Borç/GSMH oranının 39,4 e inmiş olması hele net borç oranının %22 olması ise faizlerin yükselmemesi için bir avantaj yaratmaktadır. Bu veri Avrupa’da birçok ülke için hayaldir. Çevresel riskler artmadığı (Suriye yarası kaşınmadığı)  takdirde TL’nin değer kazanmasına uygun verilerdir. Ancak bölgenin kaynamasının ucu maalesef TL’ye dokunmaktadır.

Bu arada İspanya ve İtalya CDS’lerinin fiyatı yükselmeye devam etmektedir. Diğer bir deyişle bu ülkelerin riski artıyor. Bu nedenle faizleri de yükselmeye devam edecektir. Bu ülkelerle ilgili pis kokuların yayılmaya başladığını daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Tekrar hatırlatıyorum. Bu nedenle de €/$ paritesi aşağı yönde kırılmalar yaşayabilir. Bu durum bizim analizlerimizi teyit ediyor. Çin’de büyüme verilerinin, ABD’de reel kazanç verilerinin beklenenden kötü gelmesi sıkıntıların ve resesyonun devam ettiğinin bir ispatıdır. Kim ne konuşursa konuşsun veriler maalesef pek hoş değil. Piyasa da bunu pek umursamıyor, gün içi fırsat dışında dikkate almıyor.

Önerimiz; 1.3040 seviyelerinde €/$ satarak gevşemeleri değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları