Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1,7930 seviyesine dikkat

Önerimiz; GBP/USD paritesini sert yükselişler için yakından takip etmekte fayda olabilir

Bigpara Haber
Dün 1,3139 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3162 seviyesinden gelen satışlarla 1,3054 seviyesine kadar gevşemiş ve 1,3057 seviyesinden kapanmıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu seviyeler dün yazımızda belirttiğimiz kritik destek seviyeleridir. Orta vade aşağı sinyalleri gelmesi nedeniyle olumsuz haberlerde hızlı gevşeme potansiyeli çok yüksektir. 1,3040 seviyelerine doğru gevşeme devam ederse sert aşağı hareketleri görebiliriz. 1.3145 seviyeleri kısa vadeli direnç durumuna gelmiştir.

Orta vade aşağı sinyalleri devam eden Avro/TL paritesi dün, 2,3628 seviyesinden güne başlamış, 2,3735 seviyesinden gelen satışlarla 2,3483 seviyesine kadar gevşemiştir. €/$ paritesine bağlı hareketine devam eden paritede gevşeme potansiyeli devam ediyor.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1,7976 seviyesinden güne başladığını, 1,7956-1,8046 bandında dalgalandığını görüyoruz. Kapanışın 1,7988 seviyesinden gerçekleşmesi zayıf olduğuna dair bir işaret olarak kabul edilebilir. Orta vade yukarı sinyallerinin son bulması için bugün 1,7930 seviyelerini görmesi gerekmektedir. €/$ paritesinde USD lehine bir gelişme olmadığı takdirde burada aşağı sinyalleri çoğalabilir.
USD/JPY grafiğine baktığımızda; 95 seviyelerine yakın yerden 91 seviyelerine kadar bir günde gevşemesi piyasadaki oynaklıklara güzel bir örnek. Orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam ettiği için tekrar yukarı yönlü hareketine devam edebilir. 91,31 seviyelerindeki destek şimdilik çalışıyor gibi görünüyor

GBP/USD grafiğine baktığımızda; Dün 1,5149 seviyesinden 1,5222 seviyesine kadar bir çıkış denemesi yaptığını görüyoruz. Bugün 1,5226 seviyesinin üzerine çıkabilirse orta vade aşağı sinyallerinden bazıları son bulabilir.

Yurt dışındaki gelişmelere baktığımızda; Danimarka Merkez Bankası Başkanı Rohde, merkez bankalarının varlık balonlarının oluşmasını önlemek için çıkış zamanlarını planlamasının gerektiğini savundu. çıkış stratejisi tartışmalarının belirmeye başlamasıyla Danimarka Merkez Bankası Başkanı Lars Rohde, dünya genelinde merkez bankalarının varlık balonlarını önlemek için parasal sıkılaştırma planı yapmalarının gerektiğini söyledi. Bu düşünceye uygun davranılması faizlerin yükselmesi, borsaların düşmesi gibi sonuçlar getirebilir.

Japonya`da hükümet açık bir şekilde parasal genişlemeyi destekleyen bir merkez bankası başkanını aday göstermiş, Fed Başkanı Ben Bernanke de bu hafta uzun vadeli tahvillerin faizlerini düşürmek için uygulanan rekor düzeydeki tahvil alımlarını savunmuştu. Küresel toparlanmadan daha net sinyaller gelmesini bekleyen merkez bankaları, destek önlemlerini geri çekmekte tereddütlü davranıyorlar. Avrupa Komisyonu 2012`de yüzde 0.6 daralan Euro Bölgesi için bu yıl yüzde 0.3 küçülme öngörüyor. Komisyon 22 Şubat`ta ABD ve Japonya`nın da yüzde 2`nin altında büyüme kaydedeceğini tahmin etti. Bu durum ister istemez likidite pompalamaya devam edileceği anlamına geliyor.

Yurtiçine baktığımızda; Dış ticaret verileriyle karşılaşıyoruz. Veriler 2012 Ocak ayına göre 2013 Ocak ayında dış ticaret açığı %2,4 artışla 7,29 milyar USD düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu veriler kurlar üzerinde baskı yaratacak tarzda değildir.

TCMB Başkanı Sn Erdem Başçı’nın TL’de aşırı değerlenmeden değil oynaklıklardan rahatsız olduğunu açıklaması ise önemlidir. Fiyatı aşırı oynaklık olmamak kaydıyla piyasanın belirlemesinden yana olduğunu açıklamıştır. Dolayısıyla yumuşak bir trendde TCMB agresif bir müdahale yapmayacak gibi görünüyor.

Önerimiz; GBP/USD paritesini sert yükselişler için yakından takip etmekte fayda olabilir.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları