Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

1.75`in altından alıma devam

Dün hatırlarsanız €/$ için 1.35 direnç bölgesinde olduğunu, bu seviyeyi kırmadan alım öneremeyeceğimizi söylemiştim

Bigpara Haber

Dün hatırlarsanız €/$ için 1.35 direnç bölgesinde olduğunu, bu seviyeyi kırmadan alım öneremeyeceğimizi söylemiştim.



Hikmet Baydar
www.3-goz.com

Grafiklere baktığımda 4 gün üst üste deneyip kıramadığı 1.35 seviyelerinden gelen satışlarla 1.3315 seviyesine kadar gevşedi. İşin ilginç tarafı 1.3232-1.3310 bandı da kritik destek durumunda. Bundan sonra yön hakkında konuşabilmek için ya 1.3232 seviyesinin altına sarkmasını ya da 1.35 seviyesinin üstünde tutunduğunu görmemiz gerekiyor. Orta vade yukarı göstergelerinin bozulması için 1.3150 seviyesine kadar düşmesi gerekiyor.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dün €/$ paritesindeki sert dönüşe ayak uydurduğunu ve 2.3322 seviyelerine kadar gevşediğini görüyoruz. Bernanke açıklamaları akşam burayı da etkilemiş görünüyor. Orta vade yukarı sinyali hala devam ediyor ve sinyalin kesilmesi için 2.3250 seviyelerine kadar gevşemesi gerekiyor. 2.3375 çok güçlü destek olduğundan şimdilik bu seviyenin altında kalmasını beklemiyoruz. Ancak 2.3539 seviyesinin üzerinde kalması yukarı sinyalleri güçlendireceğinden bir an önce bu seviyelere tekrar dönmesi gerekiyor. Bugün 2.3369 seviyesinin üzerinde kapanması çok önemli. Eğer bu gerçekleşirse yarın 2.3539 seviyesini görme ihtimali çok güçlenecek.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli yukarı sinyallerinin yavaş yavaş ağırlık kazandığını görüyoruz. Bugün 1.7621 seviyesini görebileceğini düşündüğümüzden dünkü önerimizi bugün de tekrarlayacağız. Şimdilik bir trend hareketinden bahsedemiyoruz. 1.7750 seviyelerinin üzeri veya 1.7440 seviyesinin altı trend sinyalleri için gereken seviyeler. Yatay seyirde trend göstergeleri hata yaptığından önerimiz daha çok günlük olabilir. Ciro, kapasite kullanım oranı, üretim gibi veriler yavaşlamaya işaret ettiğinden temel analiz aşağı hareketi desteklemiyor. Bu nedenle de dikkatli olmamız gereken bir dönemdeyiz. Reel sektör için özellikle bilanço risklerini detaylı ve sık sık kontrol etmeleri gereken bir dönemdeyiz.

Yurt dışında pariteleri etkileten gelişmelere baktığımızda; ECB piyasaya 3 yıl vade ve %1.0 sabit faiz ile toplam €529.5 milyar daha finansman sağladı. beklentiler €450-500 aralığında olduğundan, beklentiler karşılanmış oldu.Bu nedenle İhale sonrası paritede önemli bir değişim görülmedi.

Ancak asıl hareketin akşam saatlerinde Bernanke’nin açıklamalarıyla yaşanmış olduğu görünüyor. Bernanke dün Senato’da yaptığı konuşmada ekonomideki büyümenin tatminkâr olmadığı ve istihdam şartlarında görülen düzelmenin de yılın ikinci yarısında yavaşlayacağını, gevşek para politikasının da süreceğini söyledi. Ancak açıklamalarda Bernanke’nin QE3 konusunda hiçbir ipucu vermemesi kafaları karıştırmış görünüyor.

Bugün 17.00’de açıklanacak ABD ISM verisi ve  Bernanke’nin Senato’da konuşma yapacak olması paritedeki yönü netleştirecektir.
 
Yurtiçine baktığımızda Türkiye PMI indeksi beklentilerin altında geldi bir yandan ekonomide frene basıldığını (bir zamanlar aşırı ısındı edebiyatı sonucu uygulanan politikalar nedeniyle) bir yandan da önümüzdeki dönem cari açığın daha da düşeceğini gösteriyor. Kısacası cari açık için ekonomi feda ediliyor gibi bir durum var. Hatırlarsanız Yabancı rating kuruluşları aşırı ısınmayı sorun olarak gördüklerinde şiddetle itiraz etmiştik. 25 07 2011 tarihli yazımı lütfen okuyun. Çünkü TL’nin değer kaybetmesi de yabancılardan ziyade yerlilerin döviz kredilerini kapamalarıyla alakalıydı. Şimdi nisbeten değersiz TL; enflasyon ve daralan ekonomi kucağımızda.

Gelelim okuyucu yorumlarımıza; Değerli okurlarımızın yorumlarına baktığımızda piyasayı ciddi ve dikkatli bir şekilde yakından takip ettiklerini görüyorum. Gerçekten açıklamalar ve sorular çok güncel ve birbirinden güzel. Arpej üst üste sorduğu sorulardan dolayı özür dilemiş. Ben de ilgisine teşekkür ediyorum ve bilinçli işlem yapmak isteğini takdir ediyorum. Kamu eksik borçlanmaya gittiğinde, yani ödeyeceğinden az borçlandığında piyasaya TL bırakıyor. Bu durum TL’nin değerini artırmıyor. Ancak faizlerde aşağı yönde baskı yaratıyor. İtfadan boşta kalan para ya Türkiye’den döviz alıp gidecek, ya da başka enstrümanlara geçecek. Bernanke’nin tavrına gelince, tüm kozları masaya yatırmıyor ve belirsizlikle beklentileri kontrol ediyor. Şu an faizleri hiçbiri artıramaz ancak bu durum spekülatörleri daha da azdıracak. Hele faizle beslenen kesimi. Altın için beni lütfen mazur görün. Kafanızı karıştırmak istemiyorum.

Günlük önerimiz; yukarı hareketin olabileceği ihtimalinin fazla olması nedeniyle $/TL’de 1.75 seviyeleri ve altından alıma devam ederek. Yukarıdan satmak mantıklı görünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları