Gizmen NALBANTLI Gedik Yatırım Algoritmik işlemler Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

Kelebek Etkisi

Kelebek etkisi, tanım olarak bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurmasına denir. Bu hafta ECB’nin açıklayacağı para politikası kararı ve parasal genişleme miktarı piyasalarda volatiliteyi artıracaktır.

Bigpara Haber

Perşembe günü 14.45’te açıklanacak faiz kararı sonrası 15:30’da taktisyen Draghi basın toplantısı düzenleyecek. Aralık ayında mevduat faizini 10 baz puan indiren ECB, varlık alım programını Eylül 2016’dan Mart 2017’ye uzatmış parasal genişleme miktarında değişiklik yapmamıştı.TÜFE’nin yüzde 0.2 düşüş göstererek deflasyon bölgesine geri dönmesi, çekirdek enflasyondaki gerileme ile birlikte ECB üzerinde baskı oluşturuyor.

Şuanki enflasyon 12 ay önce QE başladığındaki enflasyondan daha düşük seviyede. O zamandan bu zamana Draghi’nin yaptığı borç 670 milyar Euro. Aralık ayında ek teşvik yapmayan AMB sonrası tahviller düşmüş ve euro 2009'dan beri en büyük yükselişini kaydetmişti.

Aynı senaryonun tekrarlanmaması için bu kez daha dikkatli olmak zorundalar.Ayrıca Avrupa’da bankalarının durumları Draghi’nin kafasını karıştıran bir başka konu. Çarpanları 13 yılın en düşüğüne gerileyen ve diğer sektörlere göre yüzde 40 daha ucuz kalan bankalar 2008'den bile daha kötü durumdalar. 2015 yılında yaklaşık 6.8 milyar avro zarar eden Deutsche Bank, bu zor durumun en belirgin görüldüğü bankalardan biri konumunda bulunuyor.

Bu durumunda geçici olmasını beklemekle birlikte Draghi’nin atacağı adımların önemli olduğunu düşünüyorum. Mevduat faizinde yapılacak indirimler bankacılık sistemi üzerindeki baskıyı artırabilir. 

ECB’den Ne Beklenmeli ?

Son yapılan revizyonlarda 2015 yılı enflasyon tahmini yüzde 0.01’de sabit tutulmuştu. 2016 yılı yüzde 1, 2017 yılında ise yüzde 1.6 enflasyon beklentisi açıklanmıştı. Eylül ayı sonrası görüntüde söz konusu tahminlerin gerçekleşmesini zor olduğunu düşünüyorum. 10 Mart’taki toplantıda aşağı yönlü revizeler olabilir.Piyasanın beklentisi faizlerde 10 baz puan indirim ve varlık alım programının artırılması yönünde. Ayrıca Sürenin uzatılması da seçenekler arasında yer alıyor. 

1-Mevduat faizinde tek başına 10 baz puan indirim euronun değer kazanmasına yol açabilir. 

2-10 baz puan indirim ve QE miktarının artırılması durumunda euro değer kaybının sınırlı olması beklenebilir. 

3-En farklı senaryo olan faizlerde 10 baz puan üzeri indirim, QE miktarının artırılması ve süresinin uzatılması, QE faiz tabanının kaldırılması gibi hamlelerin beraber yapılması ise euronun ciddi değer kaybetmesine ve Avrupa borsalarında hızlı yükselişlere neden olabilir.

Yazarın Diğer Yazıları