Gizmen NALBANTLI Gedik Yatırım Algoritmik işlemler Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

FED haziranı işaret edecek mi?

Bugün başlayacak FOMC toplantısının sonunda yarın faiz kararı ve açıklamalar takip edilecek. FED yetkilileri yarın, Haziran ayında gerçekleşek bir sonraki toplantıda yapılabilecek bir faiz artırımı için piyasayı hazırlayabilir.

Bigpara Haber

ABD’de enflasyon beklentileri yükseldi

2015’in ikinci çeyreğinde toparlanmaya başlayan enflasyon yılın başında yüzde 1 seviyesine kadar yükseldi. Son gelen veri yüzde 0.9’du. Çekirdek enflasyonda ise yüzde 2.2 yükseliş görmüştük. Yellen son yaptığı açıklamada, enflasyondaki yükselişin volatilitesi yüksek kalemlerden kaynaklandığını ve yükselişn kalıcı olmasını görmek istediklerini dile getirmişti. 10 yıllık breakeven’lar yüzde 1.65 seviyesine kadar yükseldi. 5 yıllık breakeven ise yılbaşından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1.82 seviyesinde. Bakalım petrol fiyatlarındaki toparlanma ile birlikte yükselen enflasyon beklentileri için FED ne diyecek ?


 
Ücretler ve harcamalarda gerileme görülüyor

Son aylarda istihdam piyasasındaki güçlü görüntü devam ederken  ücretler ve harcamalarda görülen azalma dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta  247 bin gelen işsizlik başvuruları 1973 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Üyeler, gelişmeye devam eden iş gücü piyasasının tüketim harcamalarını destekleyeceği ve enflasyonu yüzde 2 hedefine ulaştırması bekleniyor. Ancak son görüntüde harcamaların yüzde 0.8’den yüzde 0.1’e, saatlik kazançların ise yüzde 0.4’e seviyesine kadar gerilediğini görüyoruz.


 
Harcamalarda görülen düşüş ile birlikte enflasyonda da yüzde 1.4’ten yüzde 0.9’a geri çekilme oldu. Çekirdek TÜFE ise yüzde 2’nin üzerinde kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay 0.1 puan düşüş görüldü. 


 
FED geçtiğimiz yıl yaptığını yeniden yapar mı?

FED geçtiğimiz yıl Aralık’ta faiz artırmadan önce Ekim ayında bunun sinyalini vermişti. Bu yıl ise küresel riskler ve enflasyon hedefine ilişkin güven oluşmaması FED’i daha güvercin hale getiriyor.

Biz bu toplantıda “küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk oluşturmaya devam ettiği” ifadesinin kalkıp kalkmadığı dikaktle takip edeceğiz. Ayrıca enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşacağını duyulan güven ve Haziran ile ilgili söylemler önemli olacak. FED Haziran için veriye bağlılığı tekrarlayacak, ücret artışı, istihdam piyasasındaki iyileşme ve enflasyon hedefine ulaşacağına olan güven konusunda açıklamalar yapacaktır. Haziran artırımının kesin olmadığını ancak olası olduğunu ifade edip açık kapı bırakabilir.

Son toplantılarda güçlü dolar vurgusu yapan FED’in Haziran’ın işaret etmesi önceki söylemlere ters bir hamle olur. Ancak böyle bir açıklama küresel anlamda yeniden doların değer kazanmasına yol açabilir. Bir önceki toplantıya yakın açıklamalarda ise doların çok fazla değer kaybetmesini beklemiyorum. Ancak bir miktar geri çekilme olabilir. 

Yazarın Diğer Yazıları