Gizmen NALBANTLI Gedik Yatırım Algoritmik işlemler Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

Dolar’da yeni bant neresi?

Son dönemde Merkez Bankası’nın aldığı likidite önlemleri kuru 3.94’ten 3.70-3.75 bölgesine getirse de kurda yukarı yönlü baskılar devam ediyor.

Bigpara Haber

TL’DEKİ DEĞER KAYBININ SEBEBİ REEL FAİZLER

Reel faiz, nominal faizin, enflasyonun etkilerinin çıkarılması sonucu ortaya faiz oranıdır. Diğer bir ifade ile enflasyonun şişirici, deflasyonun küçültücü etkilerinden arındırılmış gerçek faiz oranıdır. Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda negatif reel faiz veren tek ülke olmamız, TL’nin kırılganlığını artıran en önemli nedenlerden.

MERKEZ BANKASI’NIN POLİTİKASI GEÇİCİ

Merkez Bankası 24 Ocak’ta yaptığı toplantıda gecelik borç verme ve geç likidite penceresi faizlerini yükselterek fonlama maliyeti yukarı çekiyor. Ancak enflasyon ve kurda geri çekilme gördüğünde yeniden eski seviyeye indirmeyi düşünüyor. Ayrıca toplantı sonrasındaki günlerde, Swap ihalelerinde faizin yüksek olması kuru şimdilik bu seviyelerde tutuyor.

Ancak üst bandın artırılmasının kredi maliyetlerini yükseltici etkisi olacağını söyleyebiliriz. Bankalar kredi verirken üst banda bakarak karar veriyor. Üst bandın 9.25’e çekilmesi kredi maliyetlerini artıracaktır. Ekonomik aktivitenin yavaşladığı bu ortamda alınan karar ile yüksek kurun yanında faizlerde yükselmiş oldu.

SİYASİ BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

Nisan ayında yeni anayasa ve başkanlık sistemi referandumu yapılacak. Siyasi belirsizlikler yabancı yatırımcının ülkeye gelmesini engelliyor. Son yıllarda seçimler, koalisyon, darbe kalkışması gibi nedenler ile Türk varlıklarından önemli miktarda çıkış oldu. Ayrıca Moody’s ve S&P’nin not indirimleri sonrası büyük fonlar özellikle DİBS tarafında ciddi satış yaptılar.

FITCH NOT İNDİRİR Mİ?

Geçtiğimiz yılın sonunda 2017 bankacılık sektörü görünümünü durağandan negatife çeken Fitch, son dönemde siyasi risklerin ekonomik aktivitede bozulma yarattığını ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde not indirimleri görülebileceğine yönelik açıklamalar yaptı.

Kur tarafında bunun büyük bir bölümü fiyatlansa da BİST’e etkisinin Moody’s kadar sert olmasa da kura olan etkisinden daha güçlü olacağını düşünüyorum.

Kur tarafında artık 3.70-3.75 bölgesi önemli destek oldu. Yeni bandın 3.80-4.00 arasında olacağını düşünüyorum. 4 psikolojik bir seviye fakat bu seviye doğru hızlı bir alımda 4.10-4.20 bölgesine kadar bir sıçrama gerçekleşebilir.  Kurda 4 seviyesinin üzerinde Merkez Bankası’ndan daha radikal önlemler görebiliriz.

Endeks tarafında ise yukarıda çok fazla bir marj kalmadı. 82 bin 200 seviyesinin üzerini beklemiyorum. Aşağıda ise artık 80 bin önemli destek. Fitch’in olası not indirimi 80 bin seviyelerine doğru bir düşüşü tetikleyebilir. 

Yazarın Diğer Yazıları