Gizmen NALBANTLI Gedik Yatırım Algoritmik işlemler Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

BİST nereye gidiyor ?

Son dönemde gelişen ülke Merkez Bankaları’nın kararları gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsalarına destek olurken, yurt içinde son dönemde ekonomik anlamda açıklanan olumlu veriler endeksi şuanda bulunduğu 83 bin seviyesine getirdi.

Bigpara Haber

Yıl başından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki performansına baktığımızda Brezilya Reali ve Malezya Ringgit’inin yüzde 8.6 ile başı çektiğini görüyoruz. Meksika Pesosu dışında gelişmekte olan ülke para birimlerinin hepsi dolara karşı değer kazandı.Türk lirası ise Güney Afrika Randı ile birlikte diğer ülkelere biraz daha geride kaldı.

Yurt içinde açıklanan son verilere baktığımızda yıla iyi bir başlangıç yaptığımızı söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 5.7 büyüyen Türkiye, 2015 yılını yüzde 4  ile tamamlamış oldu. 

Büyümede sektörlere baktığımızda sanayi tarafının yüzde 3.3, hizmet sektörünün yüzde 4.8, inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 5.4 olduğunu görüyoruz.  En çok büyüme görülen sektörlerin ise yüzde 7.6 ile tarım ve yüzde 6 ile  madencilik sektörlerinde.

Mart ayında yüzde 9,58’den yüzde 8.78’e düşen enflasyon sonrası koridorun üst bandında 25 baz puan indirim yapan Merkez Bankası enflasyondaki düşüşün devam etmesini beklediklerini ve faiz kararlarını bu doğrultuda alacaklarını belirtmişti. Dün açıklanan enflasyon rakamlarına baktığımızda yüzde 8.78’den yüzde 7.46’ya sert düşüş görüyoruz. Bu düşüş sonrası Merkez Bankası’ndan üst bantta 25-50 baz puan daha indirim görebiliriz. 

BİST Nisan Aylarında Ne yapıyor ?

BİST100’de son 10 yıın lNisan ayında performansına baktığımızda 2012 dışında düşüş olmadığını görüyoruz.


Bir diğer dikkat çeken önemli nokta ise yabancı alışları. Yıl başından bu yana ciddi yabancı alımları görüyoruz. Yılın ilk 3 ayında ise alım işlemleri 25,2 milyar dolar, satım işlemleri 23,7 milyar dolar olurken, toplam hacim 49,0 milyar dolara ulaştı. Net alım işlemleri ise 1 milyar 497,6 milyon dolar oldu. Mart ayında ise yabancılar 1 milyar 75 milyon 919 bin 829 dolarlık net alım ile 4 yılın en yüksek net alımını gerçekleştirdi.

Yabancı payına baktığımızda ise sene başından bu yana yüzde 4’ün üzerinde bir artış söz konusu.

Endeks’te düşüş Petrol fiyatları ile olabilir

Genel görüntüde FED’in faiz artırma konusundaki güvercin tavrı ve ECB ile BoJ’dan gelen parasal genişlemeler ile yurt içinden gelen olumlu veriler endeksteki yükselişi desteklemişti. 

Son dönemde yaşanan terör olayları ve jeopolitik risklerden de etkilenmeyen endekste düşüş için petrol fiyatlarına bakmalıyız.

BİST100 ve BRENT PETROL’deki korelasyon son dönemde biraz bozulsa da küresel tarafta devam ediyor. SP500 ile olan korelasyonda ise FED faiz artışı ihtimallerinin zayıflmasından dolayı bozulma var. 

BİST ve BRENT


 
DAX, SP500 ve BRENT


Arz durdurma konusunda anlaşmaya varılmaması ve petrol fiyatlarının düşüşe devam etmesi endekslere yeni bir satış dalgası getirebilir. Suudi Arabistan’ın bütün ülkelerin katılması gibi bir şartı var. Ancak İran’ın böyle bir anlaşmaya katılmayacağı açık. Irak tarafında da durum pek farklı değil. Bu durum anlaşma ihtimallerini zora sokuyor. Endeksin 70 binden başlayan soluksuz yükselişinde bir düzeltme görme ihtimaline karşı dikkatli olmalıyız.

Yazarın Diğer Yazıları