Ergün TEKGÜL Meksa Yatırım - VİOP Genel Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

2011’de borsada yönünü arayanlara

Ergün TEKGÜL

Bigpara Haber
Ocağın ilk haftasında dünyada yine klasikleşmiş bir senaryo izledik. Kırmızı euro, yeşil dolar. Paritenin tüm sat sinyallerine rağmen VOB30 kontratlarında geçen hafta alıcılı bir seyir vardı.

Her gelen satış dalgasının alışlarla karşılanması hafta içinde short pozisyondakileri margin call adına zor durumda bıraktı. Sebep sonuç ilişkisi incelendiğinde her ne kadar temel göstergeler ve beklentiler hareketin kaynağı olsa da artık endeks kontratlarında çok daha profesyonelce hamlelerle oluşturulmuş teknik hareketler izliyoruz.

Aslında bu değişimin ilk filizlerini 6 ay önce 50 binlerdeki taban çalışmasında gözlemliyorduk. Son dönemde ise o genç ve çömez dönemini atlatmış bir piyasayla karşı karşıyayız ve bu durum açıkçası beni son derece heyecanlandırıyor.
 


Gelelim piyasalar nereye gider? Biz ne yapmalıyız? 2010 un olumlu rüzgarını arkasına alacak 2011; bize, eğerki alışa gelmiş hareketler yerine daha profesyonel, temeli göz ardı etmeden odak noktamızı tekniğe çevirecek hamlelerde bulunursak, büyük fırsatlar verecektir. Teknik seviyeler açısından ise karşımızdaki resim oldukça enteresan ve macera dolu. Endeks kontratlarında son iki aylık tabloda 95 bin-77 bin orta vadeli düşüş trendinin 81 bin 600 ilk düzeltme seviyesiydi. Yani ana yükseliş kanalının (28 bin-95 bin) ilk geri çekilmesi gereken nokta olan 77 bin desteğinden gelen alışlar, 81 bin 600 seviyelerinde direndi.

Yılın son 10 gününü bu desteğin üzerinde geçiren VOB30 kontratlarında artık yeni hedef kabaca yüzde 38 düzeltme yani ikinci yükselmemiz gereken seviye 84 bin 200’dü. Nihayet bu dirençte kırılarak 86 bin 400’lere doğru bir yükseliş izledik. Zaten bu tablonun oluşacağı belirtisi bize ilk olarak aralık ayının 20’sinden sonra iki aylık düşüş trendi yukarı kırılarak gelmişti. Şimdi son düzeltmeye doğru giderken (88 bin 500) gözüme büyük resimde önemli bir detay takıldı.

Yaklaşık 2 yıllık yükseliş trendini incelediğimizde, piyasanın tüm geri çekilmelerden sonra iki temel formasyonla yeni tepeler oluşturduğunu görmemek mümkün değil. Şöyleki; her yükselişin düzeltmesi yani geri çekilmesi, ya ters omuz baş omuz ya da çift dip dediğimiz yukarı çıkış sinyali veren formasyonla sona ermiş. Ardından da bir sonraki tepesini yapmış. Grafikte de gördüğünüz gibi çift dip olasılığımız sona erdi.

O zaman akla gelen ikinci seçenek ters omuz baş formasyonuyla mı harekete devam edeceğiz sorusu? Şu anki görüntü 2 aylık süreçte bu formasyonun oluşum aşamasında olduğu. Bu tabloyu sayısallaştırırsak hangi varsayımlar bizi bekliyor? Öncelikle 87 bin seviyeleri ilk direnç bölgemizdi.

Ardından yaşanabilecek 80 binlere doğru geri çekilme bizi ikinci omuza götürecektir ki burası formasyonun son düzlüğünün oluşabileceği eski zirveye doğru harekettin başlangıç noktasıdır. Açıkcası bu bakış açısı medyumluğa çok yakınmış gibi görünse de, piyasanın yönüne böylesine ışık tutanın; periyotlar içerisinde kendisini tekrarlayan ve bunlar üzerinde analiz yapmamızı sağlayan zaman serileri olduğunu unutmamalıyız.


Ergün TEKGÜL
Global Menkul Değerler A.Ş.
ergunt@global.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları