Eral KARAYAZICI Inveo Portföy - Fon Yönetim Müdürü Tüm yazıları

Terör, Yeni Anayasa ve FED

Borsaların ailece yükseldiği dolar ve altının değer kaybettiği bir haftayı geride bıraktık. Ancak hafta sonunda yine acı bir haber aldık. Beşiktaş-Bursaspor maçı çıkışında gerçekleşen aşağılık terör saldırısında yeni şehitler verdik, yaralılarımız var. Hepimizin başı sağ olsun.

Bigpara Haber

Pusulada bugün gerek bu acı olayı gerek yeni anayasa teklifini ve FED faktörünü finansal piyasalara etkileri itibarı ile irdelemeye çalışacağım. FED’le başlayalım. 

FED FAİZ ARTTIRINCA NE OLACAK ?

Finansal piyasaların işleyişi & gelenekleri normal mantığa aykırı özellikler taşır. Gerçekleşeceği gün gibi aşikar olan bir vaka fiyatları gerçekleşmeden önce, gerçekleşmişçesine etkisi altına alır.

Beklentinin gerçekleşmesi ile de düz mantığın gerektirdiğinin aksi yönünde beklenti bitti satışları devreye girer. Varsa bir köpük hareket veya aşırı satılmışlık tersi yönde ataklara şahit oluruz. 

Her ne kadar 2013 ve 2015 fiyatlamalarına göre cılız kalmış olsa da Eylül sonundan bugüne FED beklentisi ile dolar dünya genelinde değer kazanıyor. Tahvil faizleri yükseliyor. Aynı nedenle altın değer kaybediyor.

 

Hatta işin ilginç tarafı 2013 ve 2015 fiyatlamalarından farklı olarak ABD para birimi bu kez gelişmiş ülkelerde daha fazla yükseliyor.

Yılın ilk dokuz ayında dünya genelinde ortalama % 7 değer kaybeden USD Eylül başından bugüne gelişen ülkelerde ( Türkiye hariç ) ortalama % 4,4 gelişmiş ülkelerde % 5,3 değer kazandı. 

Çarşamba günü ABD Merkez Bankasının 2015 sonunda yaptığı ilk artırımı takiben hem ikinci faiz artırımını gerçekleştirmesi hem de 2017 yılında yapabileceği faiz artırımlarına ilişkin tahminlerini güncellemesi bekleniyor. 

Yıl ortasından bugüne 2 yıl vadeli ABD tahvil faizi 60 baz puan, 10 ve 30 yıllık ABD tahvil faizleri 110 baz puan yükseldi.

Başka bir deyişle Çarşamba gerçekleştirilmesi muhtemel 0,25 puanlık faiz artışının yanında 2017 yılına yönelik ilave iki artırım da fiyatlara girmiş oldu.

Ben bu nedenle FED’in beklenen faiz artırımını gerçekleştirmesi ve 2017 yılına yönelik nokta tahminlerde iki veya üç artırıma vurgu yapmasının doları yükseltmek için yeterli olmayacağını, aksine 2016 başında olduğu gibi bunun da beklenti bitti satışlarını tetikleyebileceğini düşünüyorum.   

Aynı fiyatlama ile Temmuz ayında test ettiği 1375 $’dan gerilemeye başlayan ve geçen haftayı  1158 $ ile tamamlayan altın cephesinde de haftanın ilk yarısı içinde ilave kayıplar ile 1.100 $ desteğine doğru bir geri çekilme yaşanabilecekse de bunun sarı fırtınada son geri çekilme olabileceğini, altının 2017 ilk çeyrekte rüzgarı arkasına alarak yeniden 1.300 $’a yönelebileceğini  düşünüyorum.

EURUSD CEPHESİ  

Bu major parite Eylül sonundan bugüne FED ve ECB etkisiyle 1,1242’den 1,0560’a kadar geriledi. 2006 – 2014 boyunca 1,35 etrafında dalgalanan EURUSD son iki yılı 1,04-1,16 bandında geçiriyor.

Çünkü FED parayı USD’ye park etmenin ödülünü yükseltirken ECB ( Avrupa Merkez Bankası ) politika faizini % 0 ‘da tutup iki yıla yakındır ekonomiye destek olmak için varlık alımına gidiyor. Piyasayı euro’ya boğuyor. Mevduata negatif faiz uyguluyor.

Perşembe günü ECB 2017 programını açıkladı ve varlık alım programının süresini Mart 2017’den Aralık 2017’ye kadar uzattı.

Her ne kadar Nisan 2017’den itibaren alım miktarını 80 milyar Euro’dan 60 milyar Euro’ya düşürdüyse de yıl boyunca herhangi bir ek miktar kısıtlamasına gitmeyi planlamadığını açıklaması Avrupa para birimini negatif etkiledi.

Ekonomik veriler yıl içinde ECB ‘yi normalleşmeye zorlamadıkça 2017 boyunca geride kalan iki yılın benzeri bir seyrin yinelenmesi ve paritenin ağırlıkla 1,04 – 1,16 bandında dalgalanmayı sürdürmesi bu bakıma 1,25 – 1,35 bandına seyahat serüveninin 2018-2019 perdesine ötelenmesi daha olası.

DOLAR/TL 

Dünyada sergilediği sakin seyre karşın USD Türkiye’de geride kalan 10 haftada % 16 değer kazandı. Daha doğru bir ifade ile aslında Türk Lirası dünya genelinde hemen her para birimine karşı bu perdede güçlü değer kaybına uğradı. 

Yukarıda yer alan grafik G.Afrika para birimine karşı Türk Lirası’nın seyrini gösteriyor. Yıl ortasında 1 Türk Lirası almak için 5,5 G.Afrika Randı ödenmesi gerekirken geçen hafta itibarıyla bu parite 3,96’ya indi. Başka bir deyişle TL Randa karşı altı ayda % 28 değer kaybederek son 12 yılın en düşük değerine geriledi.    

Benzer veya daha kötü tabelaları diğer para birimlerine karşı da görüyoruz. Bu nedenle USDTRL yorumlarında ABD para birimi temalı bir bakış yetersiz kalmaya mahkum. Önümüzdeki hafta ve aylarda Türk Lirası özelindeki faktörler belirleyici olmaya devam edecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

Bu teklif üzerinde Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisinin uzlaşmış olması bilinen beklenen bir gelişme. Negatif ya da pozitif bir etkisi olmayacaktır.

Türkiye’nin yönetim biçimine ilişkin bu teklif kuşkusuz önemli sonuçlar doğuracak. Ekonomi üzerinde de güçlü etkilerini göreceğiz. Ancak bunlar 2017 ilk yarısının konusu değil. Fiyatlama uygulamadaki değişim & sonuçlar filiz verdikçe tabelaya yansıyacaktır.

Mecliste 330 EVET bulunursa ( yüksek olasılık ile sağlanacaktır ) teklif halkoyuna önümüzdeki senenin ikinci çeyreği içinde sunulacak.

Muhtemelen de referandum arifesinde ( 19 Nisan 2017 ) OHAL’in kaldırıldığına şahit olacağız. Bu bakıma takvim olarak OHAL’in kaldırılması referandum öncesi piyasalar adına ölçülü pozitif etki gösterebilecek bir beklenti haline dönüşmeye aday.

Öte yandan referandum sonrasına yönelik belirsizlikler ufuktaki bu iyi haberin yılın ilk çeyreği içindeki etki kapasitesini baskılayarak, seçim ajandasının netinde nötr etken olmasını sağlayacağa benziyor.

BEŞİKTAS SALDIRISI

Bu aşağılık terör saldırısı Türkiye piyasaları için dezavantaj ve haftanın ilk işlemlerinde döviz kurlarının yükselmesine neden olabilir. Ancak etkisinin limitli kalacağı ve yerel para kampanyasının en azından lokallerin alıcı cenahta görece daha az saf tutarak bu harekete hızlandırıcı katkı sağlamasını engelleyeceği görüşündeyim. 

FED’le birleştirerek bu setten yeni bir rekor çıkar mı derseniz sanmıyor, USDTRL'de 3,55-3,57 bandının aşılmasının BIST’de 72.000 – 73.000 bandının aşağı geçilmesinin farklı major negatif manşetlere muhtaç olduğunu düşünüyorum. Haftaya buluşmak dileği ile

PARANIN YOLU - Günlük Değerlendirmeler  

Hafta içi her gün saat 08:45’de Kanal B‘de ve Paranın Yolu adlı video haber serisi ile bigpara.hurriyet.com.tr ‘da piyasaları değerlendiriyor, genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri 23:30’da yine BIGPARA ‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarıyor, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.      

Pusula yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz. http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/

Yazarın Diğer Yazıları