Eral KARAYAZICI Inveo Portföy - Fon Yönetim Müdürü Tüm yazıları

Kemerlerinizi bağlayın

Kasım ayı bozuk sicilini haklı çıkaran bir volatilite ile hisse marketlerinde satıcılı, altın ve dolarda çalkantılı bir açılışa sahne oldu

Bigpara Haber

Kasım ayı bozuk sicilini haklı çıkaran bir volatilite ile hisse marketlerinde satıcılı, altın ve dolarda çalkantılı bir açılışa sahne oldu.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
ekarayazici@gedik.com

Her ne kadar ABD endeksleri düşük vitesle yükseliş eğilimini korumuş olsalar da gelişen ülkelerde ve Avrupa cephesinde borsalar dikkat çekici kayıplar yaşadı.

Borsa İstanbul’un önceki hafta olduğu gibi negatif ayrışmayı sürdürdüğü bu periyotta Cuma günü bir dengelenme gördük ve haftanın son gününde BIST’de ve altında ibre yukarı, döviz cephesinde aşağı döndü.



Bu hafta pusulada dolarda düşüş borsada & altında yükseliş hangi seviyeye kadar devam edebilir ve BIST’de kasım düzeltmesi tamamlandı mı sorularına yanıt arayacak, 2015 beklentilerimin zamanlamasına ilişkin tahminlerimi paylaşacağım.

Borsa İstanbul

Borsa İstanbul geride kalan 2 hafta dünya ortalamasından % 4,5 kadar zayıf performans ortaya koyarak göreli pahalılık sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırdı.

Henüz pozitif ayrışmaya zemin yaratacak göreli ( diğer borsalara kıyasla ) bir ucuzluk yoksa da en azından negatif ayrışma zeminin ortadan kalktığını söylemek mümkün.

Manşete taşıdığım “ kemerlerinizi bağlayın “ ifadesi büyük bir çöküş veya yakın vadede sürpriz bir ralli beklentisine dayanmıyor.

Aksine aşağıda yer alan grafikte de görülebileceği üzere BIST dikkat çekici bir sıkışma gösteriyor ve ben yakın vadede bu eğilimin değişmesini beklemiyorum.

Bununla birlikte bir süre ( 6- 12 hafta ) sonra bu sıkışmanın sona ereceğini ( aşırılaşma adreslerini tahmin etmeye çalışırken yararlandığım kırmızı bollinger bandının alt ve üst zarfının birbirine yaklaşıyor olması buna işaret ediyor ) ve yerini uzun soluklu bir trende bırakacağını tahmin ediyorum.



Kemerlerin bağlanması yönündeki önerim önümüzdeki 6 - 12 hafta içinde gerek aşağı, gerek yukarı yönlü savrulmaların artacağı dalga boyları yüksek bir med cezir dönemine girdiğimizi düşünmemden kaynaklanıyor.

2015 yılının ilk çeyreği içinde ise bu denge arayışının yerini bir ralliye bırakacağını, Haziran 2015 seçimleri öncesinde BIST100’ ün 90.000-92.000 bandına, yılın ikinci yarısı içinde ise 100.000 – 110.000 bandına ulaşabileceğini düşünüyorum.

Ancak bu ralli perdesi öncesinde ( önümüzdeki 2-3 ay içinde  ) eyvah FED faiz arttıracak manşeti ile son bir kez 70.000 – 73.000 bandına bir savrulma yaşanabileceği görüşündeyim.

FED faiz artırım sinyali vermedikçe ( ve bu vakaya ilişkin fiyatlama tamamlanmadıkça ) Borsa İstanbul’un 83.000 puanın üzerine çıkmasını beklemiyorum. Çünkü ufuktaki kötü haber varlığını korudukça dirençlerde satıcılar daha cesur, alıcılar daha ürkek olacaktır.

Özetle bir tarafta 2015 rallisine yönelik zeminin destekleyici momentumu, öbür tarafta FED depreminde ikinci fazın yaklaşıyor olmasının baskısı ile önümüzdeki 2-3 aylık kesitin bol çalkantılı bir denge arayışına sahne olacağını düşünüyorum.

Bazı okurlar kolayı var madem 2015 yılında borsa ralli yapacak ekranları kapatalım ve kış uykusuna yatalım baharla birlikte ekranları açar piyasaları izlemeye bıraktığımız yerden devam ederiz diyebilir.

Ancak bu iki nedenle doğru olmaz.

1- 2001 yılından bugüne pusulada kalemim ve yüreğim yettiğince yüksek sesle düşünür gibi dayanakları ile görüşlerimi aktarmaya çalışıyorum. Ne şu finansal enstrümanda mutlaka bu olacak diye bir keskinlik ortaya koyuyorum, ne de şu seviye aşılırsa bu seviyeye gidebilir menşeli biner puan aralıklar içeren elastik kiremit analizlerinin arkasına sığınıyorum. Sadece olabildiğince açık ve net fikirlerimi paylaşıyorum.

Her tasarruf sahibi ve sektör çalışanı öngörülerine son şekli kendisi vermeli ve bu doğrultuda stratejilerini oluşturmalı. Analist ve köşe yazarlarının görüşleri veri kabul edilmemeli. Aksine her yazar bir kampta toplandıysa daha çok kuşku duyulmalı.

2- FED depremi öncesi ve sürecine sahne olmaya aday önümüzdeki 2-3 aylık kesitte artacak volatilite ile her ne kadar endeks % 10 ‘luk bir bandın içinde kalacağa benzese de, yatırımcıların doğru 2-3 hamle ile BIST aynı bölgede gezinirken % 15-20’yi bulabilecek kazançlara ulaşma şansı olacağını düşünüyorum.

BIST ‘de bu hafta sorusunun yanıtına teknik analiz çalışmalarını çok başarılı bulduğum sevgili Harun Kahraman’ın ( @ kahraman_harun ) değerlendirmeleri ile devam edelim.

BIST Teknik Analiz – Harun Kahraman

BİST 100 % 11,8' lik Ekim rallisi sonrasında tekrar kar satışlarıyla karşılaştı. 80.000 üzerinde tutunamaması bir boğa tuzağı oluşturdu. Sert satışlar Cuma günü 77.133'den gelen tepki ile durdu ve 78.089'a dek alım geldi. Kapanış 77.957 seviyesinde gerçekleşti.



Bu hafta tepki alımlarının devam edeceğini ve endeksin önce 78.600 sonra 79.100 direncini test edeceğini düşünüyorum. Ancak direnç bölgelerinden bir satış dalgası daha gelmesi kuvvetle muhtemel görünüyor.

76.500-75.800 ise önemli destek bölgesi. Desteğin kırılması durumunda daha önce de gördüğümüz 72.600 seviyesine geri çekilmesi olası. Endekste geri çekilmelerin alım fırsatı olacağını düşünüyor, uzun vade adına 107.000 beklentimi koruyorum.

Altın Cephesi

Önceki haftayı 83,3 TL ile tamamlayan bu cephede hafta başında gram fiyat 81.8 TL ‘ye kadar gerilediyse de devamında ibre yukarı döndü ve kapanış 85.5 TL seviyesinde gerçekleşti.

Bu hafta altında yükselişin 86.3 TL ‘ye kadar ( ons altında da 1.200 $ ) sürebileceğini tahmin ediyor, değer artışının gram fiyatta 88 TL, ons altında 1.230 $’a kadar devam etmesi durumunda satış hamleleri adına görece emniyetli bir parkura ulaşılmış olacağını düşünüyorum.

Borsa İstanbul’a benzer biçimde bu cephede de önümüzdeki 2-3 aylık dönemin bir denge ve taban arayışına sahne olacağını tahmin ediyor, kalıcı bir yükseliş trendi için FED depreminde ikinci fazın ( faiz sinyalini takiben veya hemen öncesinde yaşanabilecek çalkantı ) geride kalması gerektiğini düşünüyorum. 

Döviz Cephesi

Önceki hafta 2,19’u test eden ve geçen hafta 2,28’e kadar yükselen USD/TRL ‘de kapanış 2,26’nın altında gerçekleşti. Bu cephede haftanın ilk yarısı içinde 2,2420’ye kadar geri çekilme yaşanabileceğini tahmin ediyor, FED depremi geride kalmadıkça 2,20-2,21 bandının aşağı geçileceğini sanmıyorum.

Türk tasarruf sahibi adına beklenmedik senaryolara karşı daha korunaklı bulduğum Euro cephesinde önümüzdeki 2-3 aylık kesitte 2,77 – 2,92 bandı içinde bir seyrin şansını yüksek buluyor, bu haftaya özel olarak 2,8550’nin aşılmasını beklemiyorum.

BIST Strateji

Kasım ayı Borsa İstanbul’da istatistikleri haklı çıkaracak ( son sekiz yılın tamamında yaşanan sonbahar düzeltmesini anımsatan ) bir ivme ile satıcılı bir açılışa sahne oldu.

Cuma günü gerçekleşen dengelenme ve gelişen ülkeler adına kötü haber sayabileceğimiz güçlü ABD verisine karşın değer kaybına uğrayan USD’nin zayıflığından hareket ile bu hafta özelinde Borsa İstanbul’da direnç seviyelerine yönelim ( yükseliş ) olasılığını daha yüksek görüyorum.

Ancak bu hareketin endeksi yakın vadede 80.500 üzeri bir seviyeye taşımasının zor olduğunu, kasım ayının ikinci yarısı içinde parçalı bulutlu havanın yeniden baskın olabileceğini ve sonbahar düzeltmesinin yeniden etkili olabileceğini düşünüyorum.

Bununla birlikte ABD cephesinden veri akışının düşük olacağı bu hafta özelinde özellikle de görece iskontolu kalan banka hisselerinde kısa vadeli getiri olanaklarının değerlendirilebileceği ve yüksek volatiliteden yararlanılabileceği görüşündeyim.

Anlık – Günlük Değerlendirmeler

Genel stratejiye yönelik görüşlerimi her pazartesi bigpara‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimi twitter adresimde (@eralkarayazici) düzenli olarak paylaşıyorum.

Bir sonraki pusulada görüşmek dileği ile...

Yazarın Diğer Yazıları