Eral KARAYAZICI Inveo Portföy - Fon Yönetim Müdürü Tüm yazıları

IŞİD borsayı ne kadar düşürür?

Bigpara Haber

IŞİD borsayı ne kadar düşürür?

Bu faktörü irdelerken teknik analizi bir yana bırakarak haber analizi yapmamız gerekiyor.

 

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü

 
1. Yerel yatırımcılar üzerinde dün öğleden sonra vakadan öte borsada düşüşün şiddeti psikolojiler üzerinde güçlü etki göstermiş ve 2013 2. Yarı yılda gezi ve 17 Aralık faktörleri ile yaşanan % 20 ‘lik sert satış dalgalarına yönelik fobiyi tetiklemiş görünüyor.
 
2. Yurtdışında önemli bir bozulma ( henüz ) yaşanmadığı ve bu vaka ile BIST bir anda iskonto kazandığı için yabancı fonların hatırı sayılır bir bölümünde ise panik satışı alışla karşılamak üzere bu geri çekilmeyi bir fırsata dönüştürme eğilimi olduğunu tahmin ediyorum.
 
3. Bu nedenle seansın ilk 30-90 dakikası içerisinde panik satış yapanlar ile paniği alışla karşılayanların fiyatları dengelemesinin ve BIST ‘de kısa vadeli taban oluşumun gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu düşünüyorum. Taban adresini öngörmek güç olmakla birlikte ben BIST 100 endeksinde bu denge adresinin 77.000-78.000 puan aralığı olabileceği ve bu seviyeden ibrenin yukarı dönebileceği görüşündeyim.  

##$$##
 
4. Musul’dan rehinelerin serbest bırakıldığı yönünde bir haber yakın vadenin en önemli manşeti olacak. Peki bu müjde gelir mi ve gelirse ne zaman gelir ? Elbette bu soruya iddialı bir yanıt üretmek güç. Ancak bir senaryo analizi yapmak gerekirse belki önümüzdeki 24 saat içinde, en geç ise pazartesi sabahı bu menşee de bir müjdenin gelmesi olasılığını % 65 ‘den yüksek buluyorum.
 
5. Bu nedenle haziran ayına yönelik olarak pazartesi sabahı pusulada paylaştığım 78-82 bandının geçerliliğini koruduğunu düşünüyor, Türkiye’nin askeri müdahale yapmak durumunda kalması riskinin ( bu senaryo BIST’de 74.000 puan senaryosunu gündeme getirir  ) olasığını son derece düşük buluyor, BIST ‘de bu sabah ilk seans içinde portföylerde hisse senedi ağırlığının arttırılabileceğini düşünüyorum. 








 

Yazarın Diğer Yazıları