Eral KARAYAZICI Inveo Portföy - Fon Yönetim Müdürü Tüm yazıları

Eylül ayında piyasalar

Borsanın % 0,7 değer kazandığı döviz kurlarının % 1, altının yüzde % 4,5 değer kaybettiği Ağustos ayını takiben sonbaharın ilk iki işlem gününü geride bıraktık. Altın ve borsa yeni aya değer kazanarak başlarken döviz cephesinde yüzde % 0,3 kadar ilave kayıp görüyoruz.

Bigpara Haber

Bugün pusulada eylül piyasalarda nasıl bir seyre sahne olabilir sorusuna yanıt arayacak borsa, döviz ve altın özelinde şansını yüksek bulduğum senaryoları sizlerle paylaşacağım.

Suriye denkleminde son durum

Geride kalan iki haftada Suriye başlığını kapsamlı bir şekilde işlemiş, beklentilerimi paylaşmıştım. Görüş & tahminlerim geçerliliğini koruyor. 

http://bigpara.hurriyet.com.tr/bigpara-uzmanlari/eral-karayazici/yellen-dan-sonra-rakka-dan-once_ID985775/

Bu konuda üç yeni bilgiye sahibiz. İlki bugün başlayan G-20 zirvesi. İkili temaslardan sonra yapılan açıklamalara bakılırsa küresel aktörler uzlaşıya çok yakınlar. Bir süre sonra ABD – Rusya ortaklığında Rakka harekatının gerçekleştirileceği yönünde manşetler ile karşılaşırsak sürpriz olmaz. 

İkincisi Erdoğan – Obama görüşmesinden sonra yapılan açıklamalar iki ülkenin gerilen ilişkileri tamir ettiğine işaret ediyor. 

Üçüncüsü ise ülkemiz için büyük öneme sahip Azez – Cerablus hattı tamamen IŞİD’den temizlendi ve güvenli bölgenin temeli atıldı.

Özetle Suriye denklemine ilişkin pazarlıklar yurtiçi piyasaları güçlü pozitif etkileyebilecek bir faktöre dönüşme yolunda evrimini sürdürüyor.

Kuşkusuz IŞİD menşeli tehditler ortadan kaldırılmış değil. Hatta bu örgüt önümüzdeki aylarda can havliyle dünya genelinde ses getirecek terör saldırılarına da girişebilir. Ancak piyasalar adına esas olan IŞİD’in bölgeden tamamen temizlenmesinin mümkün hale gelmesi ve Türkiye’nin kurulacak yeni Suriye’nin kendisine terör ihraç etmesinin önünü kesme şansını yakalamış olmasıdır.

FED Etkisi

Geçen hafta açıklanan veriler ABD ekonomisinde irtifa kaybının sürdüğüne ve ABD Merkez Bankasının Eylül yerine faiz artırımını Aralık toplantısında gerçekleştirebileceğine işaret etti.

İkinci artırımın Eylül yerine Aralıkta olması kuramsal olarak bir önem taşımasa da piyasa gelenekleri adına asgari iki ay gelişen ülkeler için destekleyici bir unsur.

Salı günü açıklanacak ISM hizmet endeksi de bu algıyı değiştirmezse kısa vade adına rüzgar gelişen ülkeler lehine esmeye aday görünüyor.

Döviz Cephesi

Hal böyle olunca da doların bize benzer ülkelerde ağustos ayında kaydettiği primi Eylül perdesinde geri vermesi daha muhtemel.

Evet Türkiye’de Ağustosta da değer kazanmadı. Ama Temmuz ayında dolar bize benzer ülkelerde % 4 değer kaybederken 15 Temmuz faktörü ile yurtiçinde % 3,5 değer kazanmıştı.

Türk Lirası kademeli biçimde bu makası kapatıyor ve gelişen ülkeler lehine esen rüzgardan yararlanmaya devam etmeye aday görünüyor.

Bu bakıma Eylül ayında USDTRL cephesinde 2,80 – 2,85 bandı, EURTRL cephesinde ise 3,15 civarı test edilebilir.

Altın Cephesi

Temmuz ayında 130 – 132 bandını test eden gram fiyat beş haftalık bir değer kaybı serisini takiben geçen hafta 124 TL’yi test edip kapanışı 125.7 ile gerçekleştirdi.

Ons özelinde her ne kadar % 2’lik bir değer artışı ile 1.350 $’ın test edilmesi mümkün gözükse de Salı günü ABD ‘de açıklanacak ISM verisi güçlü bir gerçekleşmeye işaret ederse ibre hızla yeniden aşağı dönme riski taşıyor.

Bu bakıma altın cephesinde belki de en güvenli strateji alım için FED ‘in ikinci faiz artırımını yapacağı günü ( var olan bilgi seti ile 14 Aralık ) beklemek olabilir.

Altın yükselirken USDTRL gerilediğinde sarı fırtınadaki yükseliş frenleniyor. Tersi olduğunda ve altın hele de eyvah FED refleksi ile gerilediğinde de yükselen dolar gram fiyata paraşüt oluyor.

Bu ilişkinin bir süre daha geçerli kalabileceği gerçeğinden hareket ile gram fiyatta 128 TL‘nin ( belki 130 ) aşılmasının kolay olmadığını yılın son çeyreği içinde 116 TL ‘nin test edilmesi riskinin de geçerliliğini koruduğunu düşünüyorum.

Borsa İstanbul

Hisse marketleri eylül ayına pozitif başladılar. Belirli molalar içererek bu seyrin iki – üç yukarı bir aşağı bir ritim ile sürmesi ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

BIST özelinde sert satıcılı geçen mayıs – temmuz parkurunu takiben ağustos bir dengelenmeye sahne oldu. Paylaştığım destek ve dirençleri ağırlıkla bollinger bantlarından yararlanarak belirlediğim için önümüzdeki haftalarda küçük rötuşlar & revizyonlar yapma hakkım saklı kalmak kaydı ile;

Eylül özelinde 79.000 seviyesini yakın, 81.500 seviyesini en azından ilk denemede aşılması kolay olmayan ve 85.000 seviyesini geçilmesi için çok güçlü haber akışı gerektiren adresler olarak görüyorum.

Bununla birlikte önümüzdeki sekiz aylık perdeye ilişkin olarak Borsa İstanbul’un asgari 90.000 ( belki 110.000 ) puana yükselme potansiyelini koruduğunu ve geleneksel yatırım seçenekleri içinde halen en yüksek ilgiyi hak eden cephe olduğunu düşünüyorum.

Akademi Pusula-İstanbul

Pusulayı hazırlarken ve portföy yönetirken kullandığım tüm analiz yöntemlerini yüz yüze bir eğitim programında katılımcılar ile paylaşmak üzere aktive ettiğim Akademi Pusula 24 Eylül’de İstanbul’da olacak. Finansın sokak dövüşü yöntemlerini de içeren bu program hakkında tüm detaylara ve kayıt alınan eğitimlere web sayfamdan ulaşabilirsiniz.   http://pusulaninotesi.com/egitim-programi/

Haftaya bir sonraki pusulada buluşmak dileği ile

Yazarın Diğer Yazıları