Eda KARADAĞ Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

TCMB sıkı duruşunu korumaya devam ediyor

Merkez Bankası 2019 yılının ilk faiz kararını açıkladı. Piyasaların beklentisi doğrultusunda Merkez politika faizini yüzde 24.00 seviyesinde sabit tuttu.

Bigpara Haber

Karar metnini incelediğimizde, aralık toplantısındaki metinle hemen hemen aynı sadece cari dengede iyileşme eğiliminin metne girdiği dikkat çekiyor.

Enflasyon görünümünde belirgin bir miktar iyileşme görülse bile fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği bu karar metninde de yer alıyor. Bu ifadesinde de aslında bir süre daha sıkı duruşunu koruyacağını ve 06 Mart günü yapılacak yılın ikinci toplantısına yönelik faiz indirim beklentisini de bir nebze de olsa azaltmış oluyor.

06 Mart günü yapılacak toplantı 31 Mart günü yapılacak Türkiye yerel seçim öncesi bir toplantı olacak. Yerel seçim öncesinde TL varlıklarda dalgalanmalar olabilir. Diğer taraftan, Fed ‘in ise 19-20 Mart tarihlerinde de 2019 yılının ikinci toplantısını yapması bekleniyor ancak güvercin tonda Fed’in bir süre daha korunacağını öngördüğümüz için dış piyasada çok güçlü bir dolar izlenmeyebilir. Bu konjonktürde hem bugünkü karar metninde gördüğümüz hem de 31 Mart seçim öncesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 06 Mart günü de sıkı duruşunu korumasını ve politika faizini yüzde 24.00 seviyesinde sabit bırakmasını beklemek mümkün olabilir.

Merkez Bankası 06 Mart günkü toplantısında ocak ve şubat ayı enflasyon rakamlarını almış olacak. Mart ayı toplantısında da, faizlerde bir değişiklik yapmasa bile verilerin uygun olması durumunda gelecek toplantılara yönelik faiz indirimi mesajı verebilir.

Karar metninin piyasalara yansımasına baktığımız zaman, kararın ardından dolar kurunda 5.40 TL seviyesinin altına doğru bir hareket oluşmuş durumda. Bu hareketi ise Merkez’e yönelik faiz indirimi beklentisinin sınırlı da olsa kur üzerinde bir baskı yarattığını dolayısıyla bu baskının kalkmasının ardından kurun aşağı yönlü rahatladığını yorumlayabiliriz. Kur için yeni bir hikaye olmadıkça 5.40 TL altı hareketinde çok ısrarcı kalmayabilir. 50 günlük ortalaması 5.35 TL seviyesinden geçiyor ve TCMB’nin ardından en fazla 5.38 TL seviyesine doğru geri çekilmeyi başarabildi. Dolayısıyla kur 5.35 TL seviyesinin üzerinde kaldığı sürece düşüşünde sınırlı kalabilir ve bir süre 5.35 TL - 5.45 TL aralığını ihlal etmesini bekleyebiliriz.

 

Yazarın Diğer Yazıları