Eda KARADAĞ Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

Önümüzdeki hafta Fed ve BOJ bekleniyor

Hareketli geçen Haziran ayının yavaş yavaş ortasına doğru geliyoruz. İlk hafta atlattığımız Avrupa Merkez Bankası ve OPEC toplantılarının ardından gözler bu hafta yapılacak olan Amerikan Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası toplantılarında olacaktır.

Bigpara Haber

15 Haziran tarihinde Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kurulu toplantısı gerçekleşecek. Aynı gün, Fed ekonomik projeksiyonlarını açıklayacak ve ardından saatler 21:30’u gösterdiğinde Fed başkanı Janet Yellen konuşması takip edilecek. Geçtiğimiz hafta açıklanan ve Yellen’ın söylemiyle de “hayal kırıklığı” yaratan istihdam verilerinin ardından, Fed’in Haziran ayında faiz artırma ihtimallerinin zayıflaması, global anlamda Dolara olan talebinde zayıflamasına neden olduğunu izledik.

15 Haziran günü, Fed’den ne beklenmeli sorusuna gelecek olursak, faiz oranlarına yönelik herhangi bir aksiyon olmayacağı kesin. Bu nedenle, kararın açıklanmasının ardından yayınlanacak “karar metni” piyasalar üzerinde etkisini gösterebilir. Nisan ayında güvercin tonunu koruyan bir Fed vardı karşımızda. Nisan ayından sonra Haziran toplantısına kadar olan süreçte kimi zaman beklentileri karşılayan kimi zaman beklentileri karşılamayan ABD verileri açıklandı. Bunları göz önünde bulundurarak Haziran ayı toplantısındaki tonunun ne yönde değişeceği piyasalar açısından önemli olacaktır. Son gelen istihdam raporu her ne kadar piyasaları şaşırtsa bile önümüzdeki günlerde raporun yukarı yönde revize edilebileceği beklentileri yüksek. Aynı zamanda, istihdam tarafı Fed’i endişelendirmiyor ve yakın dönemde “tam istihdam”a ulaşabileceklerini bile Fed üyelerinin açıklamalarında görmekteyiz. Bu konjonktürde, 15 Haziran günü, Yellen açıklamalarında “enflasyon” vurgusuna devam etmeyi tercih edecektir ve yakın zamanda “faiz artırımının” uygun olabileceğini de ifadelerinde yer vereceğini düşünmekteyiz.

15-16 Haziran tarihlerinde Japonya Merkez Bankasının para politikası kurulu toplantısı gerçekleşecek. İki gün sürecek BOJ toplantısı, 16 Haziran tarihinde sonuçlanacak. Negatif faiz politikası uygulayan BOJ’dan Haziran ayında faiz oranlarına yönelik herhangi bir aksiyon olmayabilir ihtimali yüksek. Ancak, son dönemde hem Doların zayıf seyri hem de Brexit kaygılarının yarattığı güvenli liman isteği Yen’e yönelik talebi arttırıyor. Global piyasalarda, güçlenen Yen’in ise BOJ’u rahatsız ettiğini söyleyebiliriz. Banka, güçlü Yen istememekte ve ekonomiyi teşvik etmek, %2’lik enflasyon hedefine destek vermek amacı ile ek genişleme adımlarını göz önünde tuttuğunu görmekteyiz.

Bu hafta, BOJ Başkan Yardımcısı Hiroshi Nakasoi yapmış olduğu konuşmada bu yorumumuzu destekler nitelikte. Nakasoi açıklamalarında, Bankanın fiyat hedefine ulaşma konusunda parasal gevşemeyi büyütebileceklerini ve ek teşvik adımlarını göz ardı etmediklerini belirtti. Haziran ayı toplantısı BOJ açısından biraz kritik geçebilir. Fed’in kararının ardından Perşembe sabahı sonuçlanacak olan BOJ toplantısı, Asya piyasalarında hareketlilik yaratabilir. 

 

Yazarın Diğer Yazıları