Beste Naz KÖKSAL İntegral Menkul Değerler A.Ş Araştırma Departmanı Tüm yazıları

Türkiye 2016 yılı enflasyonu yüzde 8.53 olarak gerçekleşti

Türkiye’nin 2016 yılı enflasyonu %8.53 oldu. Aylık bazda artış ise 1.64% olarak gerçekleşti. Enflasyonun 0.90% ile %7.60 civarı gelebileceği tahmin ediliyordu ki açıklanan rakam tahminlerin oldukça üzerinde geldi.

Bigpara Haber

Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelme nedenlerinin en başında Kasım ayında yaklaşık %12 artış yaşayan Dolar kurunun enflasyon üzerindeki geçişkenliği ve yılbaşı öncesinde yapılan zamların etkisi yer alıyor. Enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyon ise %6.99’dan %7.48’e yükseliş gösterdi.  Çekirdek enflasyonda da bozulma yavaş yavaş görülmeye başlanıyor. Hükümetin 2016 yılı için Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon hedefi %7.5 seviyesindeydi. Geçtiğimiz günlerde de konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 2017 yılı için enflasyon hedefinin %7 olduğunu belirtti.

2015 yılından bu yana enerji fiyatlamalarındaki gerileme dolayısıyla deflasyonist baskı içerisine giren petrol fiyatlarını katkısının da azalmaya başladığını görüyoruz. 2016 yılını enflasyona ufak bir katkı yaparak bitiren enerji fiyatları 2017’de artan kur ve petrol fiyatları nedeniyle bizleri zorlayacağı benziyor.

Aylık bazda en yüksek artışı ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ grubu yaşarken, onu %15 artış ile ‘konut ve ulaştırma’ grubu takip ediyor.  Yıllık bazda ise en yüksek artış %31.6 ile ‘alkollü içecekler ve tütün’ grubunda yaşanırken, bu kalemdeki artış sepet içerisinde yüksek oranda ayrıştığı görülüyor.

ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ÇİFT HANEYE YAKLAŞTI

TÜFE’de yaşanan gelişmelere ek olarak ÜFE’de yaşanan gelişmelere de bakmak faydalı olacaktır. Böylelikle yeni yıl öncesinde gelen zamların enflasyonda geçici olup olmadığı çıkarımını yapabiliyoruz. Yurtiçi ÜFE yıllık bazda %9.94 artarken, bu rakam 2015 yılında %5.71’di. ÜFE’den gelen sinyaller 2017 yılında Türkiye’yi enflasyon problemi beklediği sinyallerini çok net veriyor. Özellikle imalat sektörünün %12 artış göstermesi, yeni gelen asgari ücret zamlarını kapsamadığı gerekçesiyle enflasyon üzerinde baskının devam edebileceği beklentisini oluşturuyor.

FAİZ İNDİRİMLERİ TCMB’Yİ ZORLAYABİLİR

TCMB 2016 yılında üst bantta 225 baz puan indirime giderek 10.75%’ten 8.50%’ye çekmişti. Faiz indirimlerinin ekonomi üzerindeki etkisinin artık çok kısıtlı olduğunu görüyoruz. Türkiye düşük büyüme-yüksek enflasyon kısır döngüsüne doğru yaklaşıyor. Stagflasyon dediğimiz bu duruma girmememiz için TCMB’nin etkin politikalarına başlaması ve mali yönden atılacak adımlarla ÜFE üzerindeki baskısının azaltılması gerekiyor.

Enflasyonun açıklanması ile birlikte kurda 3.54 seviyelerinden 3.58 seviyelerine doğru hızlı bir çıkış yaşadık. BIST 100 endeksinin de ufak bir kazancın ardından veri sonrası 300 puan eksiye geçtiğini gördük.

 

Yazarın Diğer Yazıları