Beste Naz KÖKSAL İntegral Menkul Değerler A.Ş Araştırma Departmanı Tüm yazıları

Türk lirası üzerindeki baskılar azalmaya devam ediyor

Mayıs ayını ABD Dolarına karşı %5’in üzerinde kayıpla kapatan Türk Lirası hem iç siyasi gündemini hem de küresel Dolar hareketini fiyatlamıştı.

Bigpara Haber

Mevcut durumda ise Türk Lirası aleyhine işleyen her iki etmenin yarattığı baskının hafiflediği görülüyor. Siyasi endişelerin azalmasına bağlı Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranlarının düşüşe geçmesi, buna ek olarak Cuma günü açıklanan Türkiye TÜFE ve ABD istihdam verilerinin Türk Lirası lehine gelişmesi Dolar/TL kurunun tekrardan 2.90’lı seviyelere gerilemesine neden oldu.

Reel Getiri Sağlayan Türk Lirası’na Kısa Vadeli Girişler Yaşanabilir, Kurdaki Düşüş Devam Edebilir

Mayıs ayı yıllık enflasyonu %6.58 gerçekleşti. Aynı zamanda %7.50 politika faizinin de gerisinde oluşu, Türk varlıklarında yaklaşık %1 reel getiri elde etme şansı kılıyor. Haziran ayı ABD istihdam verileri sonrası, Fed’in Haziran ve Temmuz aylarına ilişkin faiz artırım olasılıklarının azalması, gelişmekte olan ülkelerin borsa ve para birimlerine kısa vadeli portföy girişlerinin yaşanmasına sebep olabilir. Dezenflasyon sürecinin Türk Lirası üzerindeki olumlu etkisinin yanı sıra, oynaklıkta yaşanan düşüş ile beraber tekrardan Dolar/TL kurunun gerilediğini görüyoruz. Dolar/TL’de tekrardan 2.90’ın altına gerilememiz durumunda 2.87-2.88 destek seviyelerine doğru geri çekilmeler görebiliriz. Yine de her geri çekilme hareketinde uzak ara alımların yapılarak Dolar’ın yatırımcı portföyünde yer alması gerektiğine inanıyoruz. Neden?

ABD Fed Başkanı Yellen ve diğer eyalet Fed Başkanları dahil bu yıl Fed’in 2 kez faiz artırımı yapacağı konusunda sözlü yönlendirmede bulunuyor. Buna karşılık piyasa oyuncuları Aralık toplantısı öncesinde hiçbir toplantıya %50 dahi ihtimal vermiyor. İşte tam bu nedenle piyasa Doları fazla satmış, gereğinden düşük fiyatlamış olabilir. Bu yüzden önümüzdeki günlerde Dolar olumlu gelebilecek ABD verileri sonrasında tekrardan yükselişe geçebilir. ABD’de tam istihdam seviyesine yaklaşılması bundan böyle ücret ve enflasyon artışını tetikleyebilir ki tetiklemeden önce de Fed Başkanlarından bu yönde gelebilecek açıklamalar piyasayı hareketlendirebilir.

Grafik 1 : USDTRY Günlük Grafik

Dezenflasyon Süreci Faiz İndirimlerin Destekleyebilir

Manşet enflasyonda yaşanan düşüşe çekirdek enflasyonun da eşlik etmesi, son iki toplantıda üst bantta 50 baz puan indirim yapan Merkez Bankasını Haziran ayı toplantısı için cesaretlendirebilir. Son dönemde karışık dış gündemin yarattığı belirsizliklerin nüksetmesi Merkez Bankasının da dikkatinden kaçmamış ve Mayıs ayı toplantısı faiz metnine de girmişti. Çekirdek enflasyonda iyileşme görmek isteyen Merkez Bankasının eline oldukça iyi bir fırsat geçti diyebiliriz. Çünkü yılın geri kalanında özellikle mayıs, haziran ve temmuz dönemlerinde aylık enflasyon artışının oldukça düşük gerçekleşmesi nedeniyle baz etkisinin olumlu katkılarını göremeyebiliriz. Bu kapsamda ilk olumsuz etkiyi de bu ay yaşadık. Yıllık enflasyon %6.58 seviyesinde olurken, söz konusu rakam Nisan ayında oluşan yıllık %6.57 enflasyon seviyesine göre neredeyse değişme göstermedi.

Aynı zamanda enflasyonun yıllık bazda %7.50 politika faizinin de gerisinde oluşu, Türk varlıkları üzerinde reel getiri elde etme şansı kılıyor. Bu nedenle 25-50 baz puan ölçülü faiz indirimlerinin devamının Haziran ayında da gelmesini bekliyoruz.

Grafik 1 : Manşet ile Çekirdek Enflasyon Karşılaştırması

Yazarın Diğer Yazıları