Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yurtdışından ayrışma sürdürülebilir mi?

63.500 seviyesinin tekrar test edilmesi mümkün görünmekle birlikte, olası geri çekilmelerde destek olarak 62.500 izlenmelidir

Bigpara Haber

Geçmiş yıllarda devamlı İMKB’nin üzerinde seyreden, 2012 yılına başlarken de İMKB’nin 5.500 puan üzerinde olan Brezilya Borsası’nın (Bovespa) dünkü kapanış itibarıyla İMKB’nin yaklaşık 10.000 puan altına gerilemesini ve İMKB’nin yılbaşına göre gösterdiği performansla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler kategorisinin yaklaşık dört katı üzerinde değer kazanmasının sürdürülebilir bir görüntü olduğunu zannetmiyorum.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bu dönemde emtia fiyatlarındaki yükseliş hızının durmuş olması, net enerji ve emtia ithalatçısı olan Türkiye açısından pozitif bir durum olsa da, bunun emtia ihracatçısı olan ve Türkiye ile karşılaştırılan bir takım ülkelerde bu kadar kötü bir fiyatlandırmaya yol açacak cinsten olmadığını düşünüyorum. Emtia fiyatları son iki aydır düşüyor olsa da, halen 2011 yılının üzerinde seyrediyor. Bu nedenle, yurtdışı borsalarda orta vadeli toparlanma dönemine girildiğinde (şayet alınan önlemlerin bir işe yarayacağı düşünülüyorsa) paranın yön değiştirmek isteyeceğine de bağlı olarak, İMKB’nin baskı altında kalarak daha düşük bir performans göstermesinin hatta gerilemesinin yüksek bir ihtimal olduğunu öngörüyorum. Bu kapsamda, şu an İMKB’de düşüş trendine girilmemiş ve kısa vadeli yükseliş devam ediyor olsa da, aşırı iştahlı hareket etmeme anlamında bu durumun kafaların bir kenarında durmasında fayda olduğunu düşünüyorum.

Bugün ne yapılmalı?

ABD borsalarındaki değer kayıplarına bağlı olarak güne hafif satıcılı şekilde 63.000’in hemen altında başlamasını beklediğim İMKB’nin, saat 10:00’da yayınlanacak cari açık verisi ile kendine yön çizmeye çalışacağını, ilerleyen saatlerde ise Avrupa borsalarındaki gelişmelere odaklanacağını tahmin ediyorum. Dünkü alış isteğinin sürmesi halinde bugün 63.500 seviyesinin tekrar test edilmesi mümkün görünmekle birlikte, olası geri çekilmelerde destek olarak 62.500 izlenmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

OTKAR, VAKKO, ASYAB, MGROS

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TCMB Mayıs ayı ödemeler dengesi raporunu yayınlayacak
15:30 – (ABD) Mayıs ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -48,7 milyar $)
17:00 – (ABD) Mayıs ayı toptan stoklar açıklanacak (Beklenti: 0,3%)
21:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası`nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları