Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yunanistan gidip geliyor…

Yunanistan gidip geliyor…

Bigpara Haber

Geçen hafta gösterge endeksin 61.600 seviyesine kadar çıkmasına rağmen (ki bu bilinçli şekilde yapılmış bir hareketti ve temel sorunların devam ettiği bir ortamda sadece parasal genişlemeyle 60.000’lerin görülemeyeceğine inananların fikrini çevirmek için oynanan bir tiyatroydu) yabancı payının artmak yerine gerilemesi ve 60.000 seviyelerinde soluklanmaya çalışması halen temkinli olmayı gerektiriyor.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Mevcut durumda ne aşırı iyimser ne de kötümser olmayı önererek fazla risk almadan makul ölçülerde hisse senedi taşınmasından yanayım. Dün itibarıyla 292 şirketin vergi dairesi bilançosu açıklandı. Bu vergi dairesi bilançolarının SPK formatında olmadığı ve konsolide bilanço açıklayan şirketler açısından bir şey ifade etmediği göz ardı edilmemelidir (konsolide olmayan tarzda bilanço açıklayan şirketler açısından gösterge olarak kullanılabilir). Bu kapsamda, akşam 17:30’dan sonra açıklanan bilançolar içerisinde AKGRT, ALCAR, ANELE gibi bir takım şirketlerin dikkat çektiğini söyleyebilirim.

Bugün toplanması beklenen Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan’da partilerden istenen taahhüdün henüz verilmemesi nedeniyle ertelendi. Buna karşılık, basına yansıdığı kadarıyla toplantının ertelenmesine neden olan konuların çözüldüğünü ve bunun vadeli borsalara olumlu yönde yansıdığını görüyoruz. Bu kapsamda, güne pozitif tarafta başlayacak olan borsaların ilerleyen saatlerde gerek Yunanistan öznelinde gelen bu haberlerin doğruluğu gerekse açıklanacak makro veriler doğrultusunda hareket edeceğini söyleyebilirim. Güne 60.000 civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinde gün içinde 59.300 seviyesi aşağı yönde kırılmadığı sürece pozisyonlar korunmalı, aksi takdirde azaltılmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKGRT, ALARK, ALCAR, ANELE, AKSA, SNGYO

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

KCHOL (Olası etki: Pozitif): Koç grubunun büyüme ve pazar çeşitlendirmesi adına yurtdışına odaklandığını ifade eden Mustafa Koç, bankacılıkta zirveye tırmanmak adına organik değil inorganik büyüme peşinde olduklarını ifade etti (Dışarıda marka, içeride banka bakıyor). (Milliyet)
TTKOM (Olası etki: Pozitif): Türk Telekom`un yabancı ortağı Lübnanlı Saudi Oger`in en tepesindeki isim olan Mohammed Hariri, ellerindeki yüzde 55`lik hisseyi doğru fiyatı bulduklarında satacaklarını söyledi. (Milliyet)

Seans sonrası açıklanan 2011/12 dönemi bilançoları:

GOLDS

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) 4.çeyrek GSYH (öncü)
10:00 – (Türkiye) TÜİK Kasım ayı işsizlik oranını açıklayacak
11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Ocak ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 4.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak
12:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası enflasyon raporu açıklanacak
15:30 – (ABD) Şubat ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 14,8)
16:00 – (ABD) Aralık ayı net sermaye giriş/çıkışına ilişkin veriler açıklanacak
16:15 – (ABD) Ocak ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,7%, İmalat Sanayi 1,0%, KKO 78,6%)
21:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları