Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yükseliş kısa bir süre devam eder

Yurtdışından gelen negatif veriler dünkü zayıflıkta ana etkendi

Bigpara Haber

Yurtdışından gelen negatif veriler dünkü zayıflıkta ana etkendi…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Yurtdışı piyasalarda birkaç günden bu yana beklenen bilançoların mevcut rehaveti dün de vardı ve Alcoa’dan gelecek ilk sonuçların yatırımcıların vereceği kararda etkili olması yapılan işlemlerin hafif tedirginlik gölgesinde kalmasına neden oldu. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde yayınlanan perakende satışlar ile Almanya’da yayınlanan fabrika siparişleri verilerinin her ikisinin de beklentilerden kötü gelmesi, Avrupa’nın kalbi olan Almanya ekonomisi tekliyor mu sorusunu gündeme getirdi ve bu durum batı borsalarında %0,5 civarında düşüşlerle fiyatlandırıldı. Yurtiçinde ise, güne saat 10:00’da açıklanan sanayi üretimi verisi ile başlayan İMKB-100 endeksi, datanın %10,5 beklentiden çok daha iyi bir seviyede olarak %11,3 şeklinde çıkması ve Aralık ayı yabancı işlemleri verisinin geçen ay 700 milyon $’a yakın net alım yapıldığını, yıl genelinde ise borsaya giren sıcak paranın 5,3 milyar $ olduğunu göstermesiyle Avrupa borsalarının aksine yükselişini saat 15:10’a kadar sürdürdü. Bir ara 81.000 seviyesi aşılsa da, gelen kar realizeleri gösterge endeksin 80.162 puandan kapanmasına sebep oldu.

Avrupa piyasaları bugün Almanya’daki sanayi üretimini takip edecek…

Bugün piyasalar iki ana eksen üzerinde hareket edecek gibi görünüyor. Bunlardan ilki; ABD piyasaları kapandıktan sonra bilançosu açıklanan Alcoa’nın hem gelir hem de kar tahminlerinden daha iyi sonuçlar ortaya koymasının borsa ve emtialara pozitif yönde destek olacak olması, diğeri ise saat 10:58’de Almanya’da açıklanacak sanayi üretim verisinin kötü gelen fabrika siparişleri verisinin ardından olumsuz gelme ihtimalidir. Avrupa’nın kalbi olan Alman ekonomisinde şayet bugünkü sanayi üretimi beklentilerden kötü gelirse, bu durum Avrupa borsalarında Alcoa’nın pozitif sonuçlarını gölgeleyeceğinden pozitif başlangıcı tersine çevirebilecektir. Bu nedenle, Almanya’daki sanayi üretimi verisi yakından takip edilmelidir.

Yükseliş ivme kaybederek kısa bir süre devam eder…

Dün İMKB’de bir ara %1’in üzerine çıkan değer kazançlarının gün sonunda eksiye dönmesi rahatsızlık yaratmış olsa da, bu durum son bir iki aydır zaman zaman görülen bir şey olması sebebiyle fevri şekilde negatif algılanmamalı ama temkinlilik de elden bırakılmamalıdır. Bu dönemde yaşanan soluksuz yükselişin bir nedeni olarak gördüğüm gün içi düzeltmelerin sonraki günlerde devam etmemesi sebebiyle mevcut pozisyonların korunmasından yanayım. Dünkü veri için iyi gelse de gün içi pozisyon açılmamasından yanayım söylemim de bir açıdan buna istinaden idi. Şayet İMKB-100 endeksi birkaç gün içerisinde 79.000’e doğru gevşerse, işte o aşamada hisse azaltımını düşünmenin daha doğru olacağı kanaatindeyim. Bu nedenle, şu an için temkinli iyimserliğimi koruyorum. Bankaların geçen yılın son çeyreği ile bu yılın ilk çeyreğinde açıklayacağı yüksek karlılığın piyasalardaki bu hareketi hızlandırdığı ve ikinci çeyrekten itibaren bu durumun eskisi gibi sürmeyeceği gözönünde bulundurulursa, artık bankalardan ziyade hisse bazında sanayi şirketleri ile holdinglerin takip edilmesini tavsiye ediyorum. Şahsen bankaların yükseliş potansiyelinin sınırlı hale gelmesi nedeniyle yükseliş hareketinin ivme kaybetmesini de bekliyorum. Özellikle bilançoların açıklanmaya başlanacağı Şubat ayından itibaren hisse bazında hareketlerin artmasını, bankalara yönelik ikincil beklentilerin Mart – Nisan aylarında yeni bir ivmelenme yaratacağını düşünüyor ve 31 Mayıs’a kadar yapılacak Genel Kurullara doğru yüksek temettü ve bedelsiz potansiyeli olan hisselerde yükseliş harekatı başlatılacağını öngörüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKFEN, SISE, SNGYO, ISCTR, PETKM

Günlük piyasa takvimi:

10:58 – (Almanya) Kasım ayı sanayi üretimi açıklanacak
11:30 – (Türkiye) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan KÜMAŞ Manyezit Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için son teklif verme tarihi

Yazarın Diğer Yazıları