Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yükseliş, temele göre değil, pozisyona göre…

bugüne yataya yakın seviyede olumlu bir başlangıç yapılmasını ve gün boyunca da bu konumun korunmasını bekliyorum

Bigpara Haber

ABD ve Avrupa Merkez Bankası açıklamalarının ardından yaşanan mesnetsiz yükselişler yatırımcıların sadece yükseliş isteğine bağlı olarak gerçekçi olmayan hareketler sergilediğini gösteriyor.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Normal şartlarda FED ve ECB sonrasında düşüş trendine girmesi gereken borsalarda böyle bir şeyin görülmemiş olması, temelsiz beklentilere karşın yatırımcıların halen uzun pozisyonlarını sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

Bu nedenle, akıntıya karşı kürek çekmemek bağlamında ters pozisyon alınmamasını öneriyoruz. Son bir iki haftalık periyottaki hareketlerin mantıktan yoksun, gerçek olmayan beklentilere (Türkiye’nin kredi notunun artırılacağı gibi) dayandığını ve tamamen pozisyona yönelik olduğunu düşünmem nedeniyle, mevcut hisse pozisyonu taşımaktan öte yeni pozisyon açılmasından yana değilim. Her ne kadar bu şekilde bir düşünce yapısına sahip olsam da, bu durum piyasada konuşulan 70.000 seviyelerinin görülemeyeceği anlamına gelmemeli. Genel prensip olarak, bana göre mantıksız ve temelsiz yükselişlerin yaşandığı dönemlerde hiç bir şey yapmamayı benimsemiş olmama karşılık yatırımcılar böyle zamanlarda risk seviyesini düşük tutarak yeni pozisyon açma yoluna gidebilir. Bu kapsamda, bu haftanın piyasa gündemine bakıldığında, önemli bir makro veri akışı veya siyasi gelişme olmadığını görmekteyiz. Bu nedenle, geçen haftadan gelen pozitif havanın korunmak isteneceğini ve hafta içerisinde 66.300 seviyesinin test edilebileceğini düşünüyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesinin yarattığı pozitif havayla bugüne yataya yakın seviyede olumlu bir başlangıç yapılmasını ve gün boyunca da bu konumun korunmasını bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

MGROS, VESTL, GUBRF, TUPRS, NETAS, KORDS

Günlük piyasa takvimi:

10:30 – (Almanya) Temmuz ayı inşaat sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (Türkiye) Hazine 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE`ye endeksli devlet tahvili ihaleleri düzenleyecek
12:30 – (Türkiye) BDDK, Haziran ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB, TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif kur gerçekleşmelerini açıklayacak
18:00 – (Türkiye) ODD, Türkiye`de Temmuz ayı otomotiv satış verilerini açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları