Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yılsonu endeks hedefim...

Fisher’in ardından Lochart ve Evans da Eylül-Ekim’i işaret ediyor…

Bigpara Haber

Fisher’in ardından Lochart ve Evans da Eylül-Ekim’i işaret ediyor…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Almanya`da fabrika siparişlerinin Haziran ayında, son sekiz ayın en hızlı artışını gerçekleştirmesi, İngiltere`de sanayi üretimi Haziran ayında ekonomistlerin tahminlerinden daha çok büyüyerek toparlanmanın güçlendiği sinyalini vermesi, İtalya’da birinci çeyrekte %0,6 oranında daralan ekonomi, ikinci çeyrekte analist tahminlerinden daha iyi olarak sadece %0,2 oranında küçülmesi gibi makro ekonomik anlamdaki pozitif haber akışlarına karşılık parasal genişlemeyi en çok eleştirenlerden biri olan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher’in önceki gün merkez bankasının aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını azaltmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından dün de Atlanta Fed Başkanı Lockhart’ın, Fed`in tahvil alım programını azaltma kararını bu yıl içerisinde Eylül, Ekim ya da Aralık ayındaki toplantısından birinde alabileceğini, Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın da istihdamın bugüne kadar göstermiş olduğu gelişim ile Eylül ayında QE`yi azaltmanın ihtimaller dahilinde olduğunu ifade etmesi düne damgasını vuran gelişmeler oldu.

Varlık alımlarının azaltılma sürecinin Eylül olabileceğinin söylenmeye devam edilmesi, dün global borsa endekslerinde satış baskısı yarattı ve gösterge endeksin 765 puanlık bir bantta hareket ederek günü %0,35 ekside ama 74.000 seviyesinin üzerinde kapatmasına yol açtı.

Varlık alımlarında azaltım için “Eylül” lafı daha yüksek sesle söyleniyor…

Geçen Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin ardından piyasa katılımcıları sanki varlık alımları sürdürülecekmiş gibi (ki bu harekete kendilerinin de inandığını zannetmiyorum) beklenti yaratarak günlük bazda pozitif kapanışlar yapılmasına neden olmuşlardı. Fakat o günden bu yana çeşitli mecralarda tarım dışı işsizlik rakamı bekleneni verememiş olsa da işsizlik oranının düşmeye devam ettiğini, bunun da en kötü ihtimalle varlık alımlarının azaltılma sürecini Kasım ayına öteleyebileceğini düşündüğümü bildirmiştim. Bunun yanı sıra, tarım dışı istihdam verisi gerçekten kötü müydü? Bu sorunun cevabı her ne kadar tek kelimeyle “hayır” olsa da, Çarşamba günü açıklanan özel sektör istihdam verisi ile Perşembe günü yayınlanan haftalık işsizlik maaş başvuruları verilerinin beklentilerden hayli iyi gelmelerinin yatırımcıların tarım dışı istihdam verisine yönelik tahminlerini artırmasına neden olduğunu ve yükseltilen beklentilere de bağlı olarak bu datanın kötü algılandığını göz ardı etmemekte fayda var. Yoksa, 162.000 gelen TDİ verisi her ne kadar önceki veriye göre düşüşü ifade etse de, o kadar da negatif algılanmamalıydı. Bu çerçevede, FED’in toplantı tutanaklarında karşı oy kullanan tek üye olarak James Bullard, endişelerini dile getiren Esther L. George’a ilave olarak oy verme yetkisi olan Charles L. Evans’ın dünkü açıklamaları ve oy yetkisi olmayan Fisher ve Lockhart’ın söylemleri muhtemelen Eylül ayına yaklaşıldıkça gelişmekte olan ülke borsalarında satış baskısı yaratmaya devam edecektir. Bu nedenle, bir süredir dile getirdiğim “bu dönemde hisse pozisyonunu artırma” düşüncemi korumaya devam ediyorum.

Yılsonu endeks hedefim 65.000 – 70.000 aralığı…

Bugün yurtiçi piyasalar Ramazan bayramı nedeniyle yarım gün açık olacak ve sonraki iki gün de kapalı olacak. Bizim tatil olduğumuz dönemde ABD tarafında açıklanacak tek önemli veri olarak haftalık işsizlik maaş başvuruları verisi görülürken, Avrupa ve Çin’de de bir takım veriler global ekonomik görünüm üzerinden paranın yönünde belirleyici olacaktır ve buna bağlı olarak da gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının devam edip etmeyeceği takip edilecektir. Borsa İstanbul’un yükseliş trendine son vererek yönünü aşağı çevirmesi ve global likidite bolluğunun azalmaya başlayacağı endişelerinin içine girdiğimiz bir dönem olması, gelişmekte olan ve/veya cari açığı yüksek ülkelere karşı negatif bakış açısının ağırlık kazanmaya başlaması sebebiyle, bayram öncesindeki bu son iş gününde Borsa’da yeni hisse pozisyonu açmayı gereksiz ve riskli görüyorum. Hatta ve hatta ne olur ne olmaz diyerek bugün belki bir miktar hisse azaltmak bile düşünülebilir. Yıl sonu BIST-100 endeksi beklentimin 65.000 – 70.000 aralığında olması, bu dönemde borsa yatırımının getirisinin negatif olacağı ve olası yükselişlerin sadece hisse bazında olacağı tahmininde bulunmama sebep oluyor.

Faizlerdeki artışın negatif etkisi yılın ikinci yarısındaki banka bilançolarında görülecek…

Şu ana kadar yayınlanan bilançolarda BİST’i sürükleyebilecek tek sektör olan bankaların karlılığının beklentilere yakın gelmesine karşılık farkedildiyse borsadaki etkisi neredeyse sıfır oldu. Bunu doğrultuda, son faiz yükselişinin esas etkisinin yılın ikinci yarısındaki bilançolarda görülecek olması, bankaların bu döndemdeki performansının zayıf olma ihtimalini de arttırıyor. Bu durumun şu an fiyatlara girmediğini düşünüyor olmamın yanı sıra, Eylül ayının sonuna doğru bu yönde negatif yeni bir değerlendirme olmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyorum. Tüm bunlar kapsamında, velhasıl kelam şu an için pozisyon açmak yerine kapatmak ve/veya sat-al stratejisiyle hareket etmek bana daha doğru bir strateji olarak geliyor.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ASLAN, BOLUC, BRISA, EKGYO, SODA

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

AYGAZ, TUPRS (Hisseye beklenen etkisi: Sınırlı Pozitif): Tüpraş ve Opet’in Marmara Bölgesi tesislerinden alınan akaryakıt numuneleri marker açısından eksiksiz çıktı. (Taraf)

Seans Sonrasında Açıklanan Bilançolar:

ADANA, ADBGR, ADNAC, AKSUE, ANACM, ASLAN, AYGAZ, BISAS, BOLUC, BRISA, CELHA, DAGHL, DENCM, DENIZ, DGGYO, DITAS, DOBUR, ECBYO, EKGYO, ERSU, FENIS, GDKGS, GDKYO, JANTS, LOGO, MEPET, MERKO, MIPAZ, MRDIN, NIBAS, ORGE, OZGYO, PEGYO, PKENT, SISE, SODA, TCRYO, TRKCM, TUDDF, UNYEC, VAKBN

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Haziran ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
13:00 – (Almanya) Haziran ayı sanayi üretimi açıklanacak
17:30 – (ABD) Haftalık DOE petrol stokları açıklanacak
22:00 – (ABD) Haziran ayı tüketici kredileri verisi açıklanacak

YAZARIMIZ 12 – 19 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA YAZILARINA ARA VERECEKTİR

Yazarın Diğer Yazıları