Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yılın son zirvesi gelir mi?

Gün içerisinde yukarıda 79.000, aşağıda ise 78.150 seviyeleri izlenmelidir

Bigpara Haber

Batıda mali uçurum, doğuda parasal genişleme fiyatlandırıldı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Mali uçurumun gölgesinde kalan makroekonomik veriler, Noel haftası nedeniyle kısa ve düşük işlem hacminin yanı sıra bütçe görüşmelerinde henüz anlaşmaya varılamamaış olmasının getirdiği tedirginlik geçen hafta ABD ve Avrupa borsalarının hafif değer kayıplarına uğramasına neden olurken, Asya Pasifik tarafında tersi bir görüntü vardı.

Japonya’nın yeni Başbakanı Abe’nin batı piyasalarında sınırsız parasal genişleme adımlarının Yen’in değer kazanmasına ve bunun ülke ekonomisini bozucu etki yaratmasına karşı benzer adım atacağını ifade etmesi ve bu yönde girişimlerde bulunması USD/Yen paritesini 86’ya yükseltirken, Nikkei endeksini de %4,6’lık değer kazancıyla 10.395 puana taşıdı. Yurtiçinde ise, yeni yıla yeni zirvelerden girme gazı gösterge endeksi 79.000’lu seviyelere doğru çıkarttı.

Yılın son zirvesi gelir mi?

2012 yılının son işlem gününde, piyasalar yine ABD’de mali uçuruma yönelik sürdürülen görüşmelere yönelik umutlu bir bekleyişini sürdürecektir.

Bugünkü görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağını düşünmeme karşılık, piyasa oyuncularının daha önceleri çok büyük önem verdiği ve yılbaşından önce kesinlikle anlaşma sağlanmalı şeklinde oluşturduğu tutumunu bu defa, Ocak ayında nasıl olsa anlaşma sağlanır şekline çevirmiş olması, bugün anlaşmaya varılamasa da, borsalara negatif etkisini ortadan kaldıracak veya sınırlayacaktır. Bu nedenle, bugün yurtdışı borsaların ve İMKB-100 endeksinin gün boyunca temkinli bir iyimserlik içerisinde olmasını bekliyorum. Şayet olurda beklenmedik kar satışları gelirse, bu durumda pozisyon kapama veya hisse azaltma için 78.150 seviyesi takip edilmelidir.

İMKB’nin Cuma günü itibarıyla yıllık bazdaki %53,3 değer kazancına rağmen alıcıların gün içerisinde gelmeye devam etmesi, yabancı payının iki ileri bir geri ilerlemesi, şimdilik kısa vadeli dönüş sinyalleri olmadığını gösteriyor ve bu nedenle tedirgin olsam da halen mevcut hisse pozisyonlarının korunmasını tavsiye ediyorum.

Yılın son işlem gününde olunması sebebiyle bugün psikolojik olarak son bir zirve hareketi yaşanabileceğini düşündürüyor ama bu durumun benzer şekilde karlarını cebe koymak isteyen yatırımcılara fırsat oluşturacağı nedeniyle birbirini dengelemesini bekliyorum.
 
Bu kapsamda, gün içerisinde 79.000 seviyesinin test edilmesini bekliyor ama kar satışları ile buranın bugün aşılamayacağını, kapanışın 78.800 civarından olmasını öngörüyorum. Gün içerisinde yukarıda 79.000, aşağıda ise 78.150 seviyeleri izlenmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TTKOM, ARCLK, MGROS, ASELS, BIZIM

Günlük piyasa takvimi:

17:00 – (Türkiye) Hazine Ocak ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak
18:00 – (ABD) ABD Senatosu mali uçurum konusunda uzlaşıya varmak üzere toplanacak

Yazarın Diğer Yazıları