Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yeni pozisyon açmaktan uzak durulmalı

Bigpara Haber

Geçen haftaki ana konu: “Yunanistan” ve “ikinci dip korkusu” idi…
Yunanistan sorununda Almanya ile AB üyelerinin uzlaşıya varamamasının yanı sıra ülkenin kredi notunun S&P tarafından üç kademe birden düşürülmesi, ülkede hükümet krizinin yaşanmasının yanı sıra halkın sokaklara dökülmesinin yarattığı tedirginliğin yatırımcıları ürküterek risk alma iştahını ve gelişmekte olan ülke pozisyonlarını azaltması, ABD’de yayınlanan TÜFE, Empire State imalat endeksi, sanayi üretimi, KKO gibi dataların beklentileri karşılamamasının ardından yatırımcıların “global ekonomi ikinci dibe mi gidiyor?” endişesi yaratması, geçtiğimiz hafta yurtdışı borsaların dalgalı ve ağırlıklı olarak eksi tarafta seyretmesine neden oldu.

Haber akışı halen negatif, sat-al stratejisine devam…

BDDK’nın hafta sonunda tüketici kredilerini sınırlamak için attığı adımın yanı sıra bu tür tedbirlerin diğer kurumlardan da geleceği beklentileri, Moody’s’in İtalya’nın kredi notunu olası bir indirim için izlemeye alması, Goldman Sachs’ın ABD’nin büyüme tahminini %3’den %2’ye çekmesi, bu haftaki sınırlı veri akışı içerisinde gelecek olan konut verileri ve büyümeye ilişkin beklentilerin negatif tarafta bulunması IMKB’nin ve yurtdışı borsaların yine satış baskısı altında hareket edeceğini gösteriyor. IMKB’de yabancı payının %62 ile son altı yılın en düşük seviyesine gerilemesi, gelen tepki alımların zayıf kalması, yükselişlerin satışlarla karşılaşmasını da göz önünde bulundurarak, bu yükselişlerin yatırımcıların risk algı seviyesine göre nakit yaratmakta kullanılmasında fayda var. Bu nedenle, bir süre daha (en azından bu hafta) sat-al stratejini uygulamakta fayda var.

BDDK, İtalya, ABD, Yunanistan haberleri ile güne negatif başlangıç bekliyoruz…

Cuma günü hafta sonu riskini almamak gerektiğini belirtmiştik ve gelen olumsuz haberler çerçevesinde bugüne negatif tarafta başlanacak olması bu düşüncemizi teyit ediyor. Makro veri tarafında bugün önemli bir haber olmaması, bugünün BDDK haberi ve İtalya, ABD, Yunanistan’dan gelen olumsuz haberler çerçevesinde satış baskılı geçeceğini gösteriyor. Bu nedenle gün içinde 61.000 seviyesi ana destek noktası olarak takip edilmeli, bu seviye kırılırsa hisse pozisyonları azaltılarak 58.000’li seviyelere kadar yeni pozisyon açılmamalıdır. Yukarı tarafta ise, ilk direnç 62.400’de yer alıyor.

Bugün de yeni pozisyon açmaktan uzak durulmalı…

BANVT, BOYNR, FENER, GSRAY gibi hisselerde olumlu haberler veya teknik açıdan toparlanma görüntüleri bulunsa da güne negatif başlanacağını düşünerek bugün de yeni hisse almaktan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz.


Yazarın Diğer Yazıları