Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yeni pozisyon açmak için bekleyin

Bigpara Haber

Moody’s ve Fitch’in açıklamaları borsaları sarstı…


Geçen hafta yapılan Avrupa Birliği liderler zirvesinden krizin çözümüne yönelik kapsamlı tedbirler çıkmamasına bağlı olarak dün Moody’s ve Fitch’in yaptığı negatif tonlu açıklamalarda Avrupa Birliği ülkelerinin kredi notlarını gözden geçirileceğinin belirtilmesi, borsalarda global çapta satış baskısı kurarak %4’e ulaşan düşüşlere yol açtı. Gerek kredi derecelendirme kuruluşları gerekse yatırım bankaları ve analistlerin ortak paydada buluştuğu nokta, “AB zirvesinin bekleneni veremediği ve bu nedenle not indirimi sadece bir zamanlama meselesi” olduğudur. Dün borsalarda fiyatlanan durum bu idi ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin söylemlerine bakarsak da sanki piyasaları ülkesinin kredi notu indirimine yönelik alıştırmaya çalıştığı görülüyordu. Bu doğrultuda, ilerleyen haftalarda piyasalardaki baskı bu çerçeveden bakıldığında artacak gibi bir izlenim yaratıyor ve bu nedenle hisse pozisyonu artırmayı riskli hale getiriyor.

Yeni pozisyon açmayın, gün içinde ZEW ve perakende satışları izleyin…

Avrupa piyasalarında dünkü sert düşüşün ardından bugüne tepki mahiyetli alımlarla başlanacağını tahmin ediyoruz. İlerleyen saatlerde ise, TSİ ile saat 12:00 ve 15:30’daki iki önemli data olan Almanya’daki ZEW endeksi ile ABD’deki perakende satışlar günün yönünü belirleyecektir. Dün 53.300 seviyesinin aşağı yönde kırılması durumunda hisse satışı yapamayan yatırımcılar açısından bu nokta direnç haline geldi ve ilerleyen haftalarda da olası her 57.500 hareketinin hisse azaltımı yönünde değerlendirilmesini öneriyorum. Trendin aşağı yönde kırılması nedeniyle şu aşamada kesinlikle hisse alınmasından yana değilim.

Teknik açıdan bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AKGRT, TCELL, IZMDC, CCOLA

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

GOZDE (Olası etki: Hafif Pozitif): TMSF tarafından Kümaş Manyezit Ticari ve iktisadi Bütünlüğü`nün satışına yönelik düzenlenecek ihaleye teklifte bulunma imkânlarının değerlendirilmesine karar verildi. (KAP)
SKTAS (Olası etki: Hafif Pozitif): %99.99`una sahip olduğu Efeler Çiftliği Tarım ve Hayvancılık A.Ş.`nin halka arzına ilişkin olarak mevcut ana sözleşmesinin SPK ve ilgili diğer mevzuat ile uyumlu hale getirilmesi ve kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi amacıyla SPK`na başvuru yapıldı. (KAP)

TTRAK (Olası etki: Hafif Pozitif): Üretim tesislerinin genişletilmesi amacı ile, Sakarya’da yer alan, toplam 156.956 m2 yüzölçümlü, 3 adet parsel, Yataş Yatak ve Yorgan San. Tic. A.Ş. ile Süntaş Sünger ve Yatak San.  Tic. A.Ş.`den 8.104.000 $  bedelle satın alındı. (KAP)

Günlük piyasa takvimi:
12:00 – (Almanya) ZEW endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 0,5%, Önceki: 0,5%)
17:00 – (ABD) Ekim ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,6%, Önceki: 0,0%)
21:15 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED), faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0-0,25%, Önceki: 0-0,25%)

Yazarın Diğer Yazıları