Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yeni pozisyon açarken iki kere düşünün

Bigpara Haber

60.000 yine önemli bir nokta. Yeni pozisyon açarken iki kere düşünün…

IMKB’nin Eylül ayında yabancı payında belirgin bir artış olmamasına karşılık özellikle not artırımı hikayesinin de etkisiyle yurtdışı piyasalardaki düşüşlerden ayrışarak %10.8 oranında yükseliş sergilemesi ve yine önemli bir direnç noktasına ulaşması, önümüzdeki günlerde gelebilecek ilk negatif haber akışında bu pozitif ayrışmanın bu defa satış yönünde değerlendirilme olasılığının yüksek olduğu hissini uyandırıyor.

Her ne kadar önümüzdeki ay içinde Orta Vadeli Planın açıklanması beklentisi doğrultusunda bu olumlu havanın devam ettirilmek isteneceğini biliyor olsak da, yabancı payının hala zirvesinden oldukça uzakta olmasını da göz önünde bulundurarak temkinliliği elden bırakmamak için sadece mevcut hisse pozisyonlarının taşınmasını, yeni pozisyon açarken iki kez düşünmeyi öneriyoruz.
 
Bu nedenle, piyasada çıkartılan söylentilerin gerçekliğinin veya olabilitesinin araştırılarak arkasındaki amaç keşfedilmeye çalışılmalı ve bu doğrultuda pozisyon yapılandırmasına gidilmelidir.

Teknik açıdan olumlu görünen hisseler:

GOODY, EKGYO, SISE, TUPRS, AKSEN, ISFIN

Seans sonrası gelen haberlerle hareketli olabilecek hisseler:

ENKAI (Beklenen etki: Sınırlı Negatif): Brasov Cluj Bors Otoyolu Projesinin, Bechtel International şirketi ile % 50 - % 50 ortak olarak yürütülmesi konusunda imzalanan 2.24 milyar Euro kontrat tutarı Romanya Ulaştırma Bakanlığı tarafından 1.5 milyar Euro’ya düşürüldü. Buna göre, Enka’nın kalan iş tutarı 400 milyon Euro olacaktır. İşin bitiriliş tarihi 31.12.2013`dür.

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Ağustos ayı dış ticaret istatistiklerini açıklayacak (Beklenti: -7.3 milyar $, Önceki: -9.0 milyar $)
12:00 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı TÜFE (flaş)  açıklanacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Kişisel Gelirler 0.1%, Tüketici Harcamaları 0.2%)
16:45 – (ABD) Chicago PMI endeksi açıklanacak (Beklenti: 55.4, Önceki: 56.5)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 57.8, Önceki: 57.8)
17:00 – (Türkiye) 2.çeyrek toplam dış borç stoğu açıklanacak
17:00 – (Türkiye) Hazine, Ekim ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak
18:00 – (ABD) St.Louis FED Başkanı Bullard San Diego`da bir konuşma yapacak

Dün neler oldu?

EFSF’nin Almanya’da da onaylanması ve pozitif ABD verileri dünün kurtarıcısı idi…

Alman Parlamentosu’da EFSF’nin yetkilerinin genişletilmesi ve pozisyonunun güçlendirilmesine dair dün yapılan oylamada uzak ara kabul çıkmasının yanı sıra ABD’de açıklanan büyüme ve haftalık işsizlik maaş başvuruları datalarının ilginç bir şekilde (beklentimiz dışında) piyasa tahminlerinden daha iyi gelmesinin getirdiği rahatlama ABD ve Avrupa borsalarının dünü yükselişle tamamlamasına imkan verdi. IMKB-100 endeksinin de yurtdışına ayak uydurması 60.000 direncini test ettirse de kapanış 59.758 seviyesinden gerçekleşti.

Adem ÖZEN
Eti Yatırım / Araştırma Kurumsal Finansman Yönetmeni

Yazarın Diğer Yazıları