Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yeni göstergemiz değişti. Artık…

İMKB öznelinde bugün özellikle petrol fiyatlarının seyrini takip etmekte fayda var

Bigpara Haber

Dün akşam düşüş eğilimine giren petrol fiyatlarının ve Japonya’da yayınlanan perakende satışlar verisinin tahminlerden iyi gelmesi bu sabah itibarıyla Avrupa borsalarının nispeten sakin bir başlangıç yapacağını gösteriyor.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Günün ilk yarısında, özellikle petrol fiyatlarının seyri, Avrupa güvenlik duvarı – mekanizması üzerine yapılan spekülasyonlar çerçevesinde EFSF ve IMF kaynaklarının arttırılmasına yönelik gelişmeler izlenecektir. Günün 2.yarısında ise, ABD’de açıklanacak makro ekonomik veriler piyasalardaki gidişatı belirleyecektir.

Şayet gün içinde petrol fiyatlarındaki yükseliş devam ederse, bu durum İMKB’nin yurtdışı borsalara göre daha fazla negatif ayrışmasına yol açabilir. Tabi bunun tersi bir durumda ise, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’nin enerji maliyetlerini aşağı çekeceği görüşü İMKB’nin pozitif ayrışmasında etkili olacaktır.

Bu kapsamda, İMKB öznelinde bugün özellikle petrol fiyatlarının seyrini takip etmekte fayda var. Morgan Stanley’in bir raporunda petrol fiyatlarındaki artıştan en olumsuz etkilenecek ülkeler olarak Türkiye ile Hindistan’ın gösterilmesi İMKB’nin bu açıdan kırılgan olabileceğini net bir şekilde ortaya koyuyor ve şu günlerde pozisyon açarken petrol fiyatlarının seyri de bu kapsamda yeni bir gösterge olarak izlenmeyi gerektiriyor.

Güne 59.000 seviyesinin üzerinde başlamasını beklediğim İMKB’de destek ve zarar kes seviyesi olarak 58.500 takip edilmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKGRT, EREGL, TRCAS, MGROS, ISGYO

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

CARFA-CARFB (Olası etki: Sınırlı olumlu): Perakende sektöründeki iddiaya göre, CarrefourSA`ya İngiliz perakende devi Tesco talip. Vatan Gazetesinin konu ile ilgili haberine göre, Türk pazarından çıkma planları yapan Fransızlar`ın hisselerini Sabancı Holding`e satacağı, Sabancı`nın da bu perasyonun ardından hisseleri Tesco`ya satıp perakendeden çıkacağı belirtiliyor. (Vatan Gazetesi)

Günlük piyasa takvimi:
14:00 – (Türkiye) TCMB son faiz toplantısının tutanaklarını açıklayacak
15:30 – (ABD) Ocak ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: -0,7%)
16:00 – (ABD) Aralık ayı ve 4. çeyrek S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: -0,4%)
17:00 – (ABD) Şubat ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak (Beklenti: 13,0)

Yazarın Diğer Yazıları