Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yarına hisse azaltarak girmekte fayda var

Bigpara Haber

Euro Bölgesi kurtarma planı konusunda halen tam bir birlik olamadı...

Euro Bölgesi ülkelerinin özel sektörün Yunanistan için 2.kurtarma planında rolünün arttırılması hususunda bölünmüş olmasının yanı sıra EFSF’nin rolünün ve etkinliğinin genişletilmesi konusunun her ülkenin kendi Meclisi’nde onaylanması gerekliliğinin Avrupa’nın en önemli ülkesi olan Almanya’da yarın yapılacak oylamada iktidardaki Merkel’in partisinin son seçimlerde kaybettiği kan kaybına bağlı olarak sekteye uğrama ihtimali bugün yarın Avrupa borsalarına satış yönünde yansıyabilir düşüncesindeyiz ve bu iki gün içinde aksi yönde bir haber akışı yaşanmazsa hisse azaltımı yapmanın faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Almanya’dan pozitif haber akışı yaşanmazsa yarına hisse azaltarak girmekte fayda var...

Aşağıda da görüleceği üzere bugünün piyasa gündeminde makro veri anlamında sadece ABD’deki dayanıklı mal siparişleri yer alıyor. Finlandiya’daki EFSF oylaması siyasi tarafın en önemli veri akışı olacaktır. Dayanıklı mal siparişleri verisine yönelik beklentilerin aşırı pesimist yönde olmasını da göz önünde bulundurarak verinin olası negatif etkisinin daha sınırlı olmasını bekliyoruz. Avrupa borsaları kapandıktan sonra ABD borsalarının kazançlarının %1’lik kısmını geri vermesi, vadeli kısmının da %0.3 ekside olmasını göz önünde bulundurarak IMKB’nin seans açılışının %0.4-0.5 civarında ekside olacağını tahmin ediyoruz. Günün ilerleyen saatlerinde Almanya’dan pozitif haber akışı yaşanmazsa yarına hisse azaltarak girmekte fayda var diyebiliriz.

Teknik açıdan izlenebilecek hisseler

GOODY, ENKAI, EKGYO, ANSGR

Seans sonrası gelen haberlerle hareketli olabilecek hisseler

PETKM

Günlük piyasa takvimi

09:40 – Boston FED Başkanı Rosengren Stockholm`de bir konuşma yapacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: 0.2%, Önceki: 4.0%)
17:30 – (ABD) Haftalık petrol stok verileri açıklanacak
xx:xx – (Finlandiya) AB Kurtarma Fonu Finlandiya Parlamentosu’nda oylanacak

Dün neler oldu?
Devamı olmayan, temelsiz beklentiler Avrupa borsalarının son 16 ayın en yüksek yükselişine neden oldu...

Avrupa’da TARP benzeri bir plan üzerinde çalışıldığına dair çıkan haberlerin yanı sıra Yunanistan’da dün akşam oylanan ve Parlamento’da kabul edileceği varsayılan (ki kabul edildi) yeni kemer sıkma tedbirlerine yönelik oluşturulan pozitif beklentiler, Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun borçlarını ödeyeceklerine dair yaptığı açıklamalar, EFSF’nin yetkilerinin genişletilmesinin ülke parlamentolarından geçmeye devam etmesi, dün Avrupa Borsalarında son zamanların en güçlü yükselişlerinden (DAX %5.3, CAC %5.7, FTSE 4.0) birinin yaşanmasına yol açtı.

Yazarın Diğer Yazıları