Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yalanlar üzerine…

Dün yurtdışı borsalar Dünya Bankası’nın Doğu Asya ekonomilerine yönelik açıkladığı raporun negatif etkisinde kaldı

Bigpara Haber

Dün yurtdışı borsalar Dünya Bankası’nın Doğu Asya ekonomilerine yönelik açıkladığı raporun negatif etkisinde kaldı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Almanya’da yayınlanan sanayi üretimi verisi -0,6% olan beklentiden biraz daha iyi olsa da, yine de daralmayı işaret eder şekilde -0,5% olarak gelmesi ve gün boyunca izlenen Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısının tedirgin bekleyişi Almanya borsasında satış baskısını arttırırken, yurtiçinde ise pozitif yönlü ayrışma vardı. Bu pozitif ayrışmada Moody’s’in açıklamaları kullanılırken, yeni bir şey söylemeyen Moody’s’i piyasa oyuncularının hala kullanmaya çalışması akıllara ziyandan başka bir şey değil. Peki Moody’s ne dedi? Özetle; i) Türkiye’nin notu pozitif görünümü taşıyor, ii) not arttırımı cari dengenin dış şoklara direncine bağlı, iii) dışsal kırılganlıklarını azaltırsa not artırmayı değerlendiririz, iv) büyümenin %3’e gerileyeceğini düşünüyoruz. Açıkçası ben bu açıklamalara bakarak not artırım beklentisinin “B”sini göremiyorum. 2.çeyrekte yavaşlayan Türkiye ekonomisinin 3.çeyrekte de zayıflamasını sürdürmesinin üzerine son fiyat ayarlamalarının da etkisiyle 4.çeyrekte de sürecek olması 2012 yılında büyümenin %3’ü bile yakalaması zor olabilir. Bu durumda, her ne kadar iyileşme trendinde olsa da cari açığın büyümeye oranı da %7’nin üzerinde olacaktır ve tüm bunlara bakarak da şu an piyasa oyuncularının yaptığının piyasada farklı bir algı oluşturmaktan öte bir şey olmadığını düşünüyorum. Birazcık kafası çalışan herkes (politik kararlar hariç) kredi derecelendirme kuruluşlarının önceki açıklamalarına ve son verilere bakarak 2012 yılında not artışı olamayacağını görecektir.

İMKB, OVP ile yükselişini sürdürecek…

IMF bugün revize edilmiş Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı. Raporda global ekonomik büyüme 2012 ve 2013 yıllarında aşağı yönlü revize edilirken, Türkiye’nin büyüme beklentileri artırıldı. Türkiye’ye yönelik haber dün gün içerisinde yayınlandığı için bugüne sadece psikolojik olumlu etkisi olacaktır. Buna karşılık, bugün İMKB’de esas belirleyici olacağını düşündüğüm haber akışı i) Orta Vadeli Program, ii) Sanayi Üretimi, iii) ABD’de Alcoa ile başlayacak olan bilanço sezonu olacaktır. Muhtemelen Orta Vadeli Programa yönelik olarak piyasa oyuncuları pozitif beklenti yaratmaya çalışacaktır. Ayrıca, sanayi üretimi verisinin temmuz ayı verisi olması da datanın nispeten olumlu gelebileceği izlenimi uyandırıyor. Alcoa’nın bilançosunda ise, ABD’lilerin her zaman oynadığı oyunun tekrarlanmasını bekliyorum. Nedir bu oyun derseniz; “beklentiyi düşük tut, üstünü satın al” diyeceğim. Yani, veriye yönelik tahminlerin düşük tutulmasına bağlı olarak açıklanan bilançonun pozitif algısının borsalarda alım yönünde kullanılmak isteneceğini düşünüyorum. Tüm bunlar çerçevesinde, İMKB’nin ve yurtdışı borsaların bugünü pozitif tarafta geçirmeye çalışacağını tahmin ediyorum.

Bugün ne yapılmalı?

ABD ve Avrupa borsalarının dünkü kayıplarının ardından bugüne pozitif yönde başlaması, IMF’nin beklentiler dahilindeki aşağı yönlü büyüme revizyonlarının bir beklentiyi daha sonlandırmış olmasının getireceği rahatlama nedeniyle İMKB’nin bugüne artıda başlamasını tahmin ediyorum. Özellikle Orta Vadeli Programın nasıl algılandığına bağlı olarak İMKB’nin 67.200 – 68.000 bandında hareket etmesini olası görüyor ve gün sonunun aksi bir şey olmadığı takdirde artıda tamamlanmasını bekliyorum. Alıcı ağırlığının korunmasına ve yabancı payının artışını sürdürmesine paralel olarak mevcut hisse pozisyonlarının korunmaya devam edilmesini öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

EKGYO, ANHYT, GARAN, ISCTR, ENKAI, AKGRT

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Ağustos ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK Temmuz ayı sanayi üretim endeksini açıklayacak (Beklenti: 2,2%)
10:00 – (Türkiye) Başbakan Yrd. Babacan, Kalkınma Bakanı Yılmaz ve Maliye Bakanı Şimşek, 2013-2015 Orta Vadeli Programını tanıtmak amacıyla basın toplantısı düzenleyecek
11:30 – (İngiltere) Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak
17:00 – (ABD) Eylül ayı CB İstihdam Trend Endeksi açıklanacak
18:00 – (Türkiye) OSD, Eylül ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak
xx:xx – (ABD) 4, 13 ve 26 haftalık hazine bonosu ile 3 yıllık tahvil ihalesi düzenlenecek
xx:xx – (ABD) Alcoa`nın bilançosu açıklanacak (Beklenti: 0,01 $)

Yazarın Diğer Yazıları