Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Yabancılar satışı abarttı mı?

Gelişmekte olan ülke piyasalarına yeniden giriş mi var?

Bigpara Haber

Gelişmekte olan ülke piyasalarına yeniden giriş mi var?

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Dün BİST-100 endeksi yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışarak günü %1,7 oranında değer kazancıyla tamamladı. Bu yükselişe şu an için tam bir açıklama getiremeyeceğim ama Goldman Sachs’tan O’Neill’in “gelişen piyasalardaki sert satışlar alım fırsatı yarattı”, UBS CEO’sunun “bu yılın başından itibaren gelişmekte olan piyasalarda hızlanan satışların büyük olasılıkla aşırıya kaçtı” söylemlerine bugünlerde dikkat etmekte fayda olacaktır. Yaşanan hızlı düşüşlerin ardından yabancı kurumlardaki bu görüş değişikliği, en azından kısa vadeli hareketler açısından yabana atılmamalıdır. Bu nedenle, BİST-100 endeksinin kısa bir süre daha 61.000 seviyesinin üzerinde kalmaya devam edeceğini söyleyebilirim. Olası yükselişin boyutu 65.000’lere kadar ulaşabilir ama global ekonomik ve yurtiçi politik koşullarda ancak o kadar diyebiliriz. Tabi ilerleyen haftalarda haber akışı ne şekilde değişir bilinmez ama bu yorumun ancak şu anki koşullarda geçerli olduğu gözardı edilmemelidir.

Verilerin kötü gelmeye devam etmesine karşılık Fed varlık alımlarında azaltıma devam eder…

Son haftalarda ABD’de yayınlanan makro verilerin büyük çoğunlukla beklentilerin altında kalmaya devam etmesine karşılık bu durumun Fed’in başlattığı varlık alımlarını azaltma sürecini henüz sona erdirmeye veya tavır değişikliğine sevk etmeye yol açabilecek güçte olduğunu düşünmüyorum. Kısa vadede olası böyle bir değişikliğin Fed’in kredibilitesine zarar vermesi sözkonusu olacağı gibi bu hareket için bu kadar kısa sürede karar verileceği düşüncesinde değilim. Bu nedenle de, dünkü yükselişe kılıf uydurma bab-ında verilerin kötü gelmesi sebebiyle gelişmekte olan ülke borsalarında artış olduğu görüşünü spekülatif amaçlı olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda, her ne kadar 2014 yılında oy hakkı bulunmayan üyeler de olsa, Chicago ve Richmond Fed Başkanlarının son iki gündür yaptıkları açıklamalarda “parasal genişleme programını azaltımı kararını etkilemeyeceğinin sinyalini vermesi” bağlamında Fed’in kurumsal bakışı açısından bu şekilde değerlendiriyorum.

Enflasyon verileri bir kez daha şaşırttı…

Bugünkü yazımın bir bölümünü Pazartesi günü açıklanan enflasyon verilerine ayırmak istiyorum. TÜİK’in yayınladığı verilere göre Ocak 2014 tarihinde TÜFE %1,72 oranında artış gösterdi. Bu rakam 2013 yılı Ocak ayında %1,65 seviyesinde idi. Bu özet bilginin ardından, 31.12.2013 – 31.01.2014 tarihleri arasında benzine ortalama %2,4, motorine %3,6 oranında zam yapılmış olması, sıkça kullandığımız bazı gıda ürünlerinin fiyatlarında pazarlarda %100’e varan artışların olması, bahsi geçen dönemde euro/tl paritesinin %5,6, dolar/tl paritesinin ise %6,8 oranında artmasına karşılık Ocak ayı enflasyon verisinin önceki yılla aynı seviyede çıkmış olması açıkçası beni bir kez daha şaşırttığını söylemek istiyorum. Elbette Ocak ayında kurlardaki artışın fiyatlara doğrudan ve hemen yansımasını beklemiyorum, gecikmeli etkilerinin olduğunu biliyorum ama peki ya 30 Eylül – 31 Aralık 2013 tarihleri arasında kurlardaki ortalama (%50+50 euro/dolar) %5,9’luk yükseliş ne zaman bu fiyat artışlarına girdi? Ya da girdi de biz mi göremedik? Açıkçası ben şu iş hayatım boyunca yapılan enflasyon hesaplamalarında bu tür fiyat ayarlamalarının (!) enflasyon hesaplarına yükseliş yönlü girdiğini göremedim. Bu kapsamda, ileride kurlar düşmeye başladığında bu pozitif gelişme datalara hemen yansıtılacak mı göreceğiz! Gerçi kafamdaki bu şüpheler sadece kurlara yönelik değil. Benzer şekilde, petrol ürünlerine yapılan zamlar ve indirimler için de geçerli. Amacım kimseyi zan altında bırakmak değil ama kafalarda oluşan bu türlü soru işaretlerini ortadan kaldırmak için daha şeffaf olunmasını ve en azından kamunun bu türlü olağanüstü zamanlarda daha fazla bilgilendirilmesini istiyorum.

Gün içinde 62.600 destek, 63.450 ise direnç olarak takip edilebilir…

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, Avrupa’daki PMI verilerinin ardından öğleden sonra ABD’de yayınlanacak ADP özel sektör istihdam ve ISM imalat dışı endeks verilerinin olduğunu görmekteyiz. Datalara yönelik beklentilerin karışık olmasına karşılık, ABD ekonomisinde önemli bir yer tutan hizmet endeksinin beklentiyi karşılayamayacağını, ADP verisinin ise beklentiye yakın gelebileceğini tahmin ediyorum. Bu doğrultuda, gün içi işlem yapan yatırımcıların verilerin nasıl geldiğini görerek pozisyon almalarını daha sağlıklı buluyorum.

Dün BİST’de gördüğümüz alıcılı seyrin bugün saat 15:15’e kadar sürmesini, sonrasında ise verilerin nasıl fiyatlandığına göre kendine yön çizmesini bekliyorum. Bu kapsamda, bugün için BİST-100 endeksinde 62.600 seviyesi destek, 63.450 ise direnç olarak izlenebilir.

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
GRNYO, ISFIN, ISGSY, TOASO, TSKB, TTKOM

Günlük piyasa takvimi:
xx:xx – (İngiltere) Privy Council Altimo`nun TCELL ile ilgili talebini görüşecek
10:13 – (İspanya) Ocak ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 55,0)
10:43 – (İtalya) Ocak ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 48,9)
10:48 – (Fransa) Ocak ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 48,6)
10:53 – (Almanya) Ocak ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 53,6)
10:58 – (Euro Bölgesi) Ocak ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 51,9)
11:28 – (İngiltere) Ocak ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 59,0)
12:00 – (Euro Bölgesi) Aralık ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: -0,7%; 1,4%)
15:15 – (ABD) Ocak ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: 170.000; Önceki: 238.000)
17:00 – (ABD) Ocak ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak (Beklenti: 53,9; Önceki: 53,0)
18:00 – (Türkiye) DHMİ Ocak ayı yolcu sayılarını açıklayacak
18:00 – (Türkiye) ODD Ocak ayı otomotiv satışlarını açıklayacak
19:30 – (ABD) Philadelphia Fed Başkanı Plosser ekonomik görünüme ilişkin olarak Rochester’da konuşacak (Plosser’ın bu yılki Fed Yönetim Kurulu’nda oy kullanma yetkisi var ve “Şahin” tutumda olduğu öngörülüyor)
20:40 – (ABD) Atlanta Fed Başkanı Lockhart ekonomik görünüme ilişkin olarak Birmingham’da konuşacak (Lockhart bu yılki Fed Yönetim Kurulu’nda oy kullanma yetkisi yok ve kendisi yedek üye)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları