Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Veriler ve ihaleleri izle…

Cuma günü banka hisselerinde yoğunlaşan alımlarla Borsa İstanbul’da gördüğümüz %3’lük değer kazancı dün de...

Bigpara Haber

Cuma günü banka hisselerinde yoğunlaşan alımlarla Borsa İstanbul’da gördüğümüz %3’lük değer kazancı dün de %3,1’lik yükselişle benzer şekilde devam etti.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü



Bu iki günde yaşanan %6’nın üzerindeki yükselişin ancak %10-20’lik kısmının yurtdışı kaynaklı, geri kalan bölümünün ise tamamen iç kaynaklı gelişmelere veya haber akışına dayalı çıkış olduğunu söyleyebilirim. Bu kapsamda, dün yapılan iki ayrı tahvil ihalesinde faizlerin ehven-i şer denebilecek seviyede gerçekleşmesi ve talebin de yeterli gelmesinin yanı sıra Çin’in 2.çeyrek büyümesinin beklentilere paralel çıkması, işsizlik ve bütçe rakamlarının rahatsızlık yaratmaması Borsa İstanbul’un dünü %3,1’lik yükselişle kapatmasında ana etkenler oldu. Önceki bir hafta on gün boyunca gösterge endeksin gün içerisinde yaptığı en alt seviyelerden kapanışın bu iki günde ortadan kalkması ise, teknik açıdan görüntünün bir miktar toparlanmasına yardımcı olsa da, henüz teknik açıdan dönüşün teyit edildiğini söyleyebilmek zor. Şayet önümüzdeki günlerde BIST-100 endeksi 77.000 seviyesinin üzerinde kalabilirse, kısa vadeli göstergeler uyumlu sinyaller verileceğinden yeni hisse alımı için teknik açıdan biraz daha güvenle pozisyon açılabilir düşüncesindeyim.

İhale başarısız olursa destek 75.500…

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, borsalardaki yönde belirleyici olabilecek derecede önemli makro veri akışı olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda, gün içinde takip edilmesi gereken başlıca veriler Almanya’daki ZEW endeksi, ABD’deki TÜFE, sanayi üretimi ve KKO ile Türkiye’deki tahvil ihaleleri olacaktır. Son günlerde makro veriler biraz karışık geliyor olsa da halen iyileşme belirtileri ortaya koyması, veriler iyi geldikçe borsaların bu durumdan hoşnut olmayacağını, kötü gelmesi halinde pozitif fiyatlandırmaya gideceğini gösteriyor. Bu nedenle, başta ZEW olmak üzere makro verilerin kötü gelmesi halinde, bu durumun parasal genişlemenin zorunlulukdan da olsa devam ettirileceğini göstereceğinden dolayı borsalardaki fiyatlandırması yükseliş yönlü olacaktır düşüncesindeyim. Yarınki borç ödemesi öncesinde bugün yurtiçinde 2 ve 10 yıl vadeli tahvil ihaleleri yapılacak. Dünün ardından bugünkü ihaleler de sorunsuz atlatılırsa, bu durum gösterge endeksin 77.000 seviyesini aşma yönünde hareket sergilemesine neden olacağından bu ihaleler yakından takip edilmelidir. Şayet ihalelerde faizler yükselir ve/veya talep yetersiz kalırsa, dün alınan değer kazançlarının önemli bir bölümünün geri verileceği ve 75.500 seviyesinin altına sarkılacağı akılların bir kenarında durmalıdır.

Kalıcı olarak 80.000’in üzeri düşük bir ihtimal…

Genel olarak son iki günkü yükselişin gücünün sürmesi halinde, bu çıkışın endeksi 80.000 ve 82.000 seviyelerine kadar taşıması muhtemel görünse de, gerek varlık alım programının yılsonuna doğru azaltılacak olması gerekse de ekonominin ivme kaybediyor olmasına bağlı olarak, şu anki donelerle gösterge endeksin 80.000’in üzerinde kalma ihtimalini düşük buluyorum. Bu nedenle, 77.000’in aşılması halinde açılacak pozisyonlarda çok yukarıların hedeflenmesini makul görmüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

OTKAR, TRKCM, TUPRS

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (İtalya) Mayıs ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
11:00 – (İspanya) Mayıs ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
11:30 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
12:00 – (Almanya) Temmuz ayı ZEW beklenti endeksi açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
13:30 – (Türkiye) Hazine, 2 ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek
15:30 – (ABD) Haziran ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0,4%, çekirdek TÜFE 0,2%)
16:15 – (ABD) Haziran ayı KKO ve sanayi üretimi açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,2%, KKO 77,7%)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı NAHB konut piyasası endeksi açıklanacak (Beklenti: 52,0)
21:15 – (ABD) Kansas City FED Başkanı Ester George Missouri`de konuşacak

Yazarın Diğer Yazıları