Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Veriler başka, borsalar başka telden çalıyor

Bu hareket tarzı doğru ve adil olmasa da piyasanın bir gerçeği olarak borsalarda fiyatlandırılıyor

Bigpara Haber

Her kötü gelen makroekonomik verinin FED’in 3. kez parasal genişlemeye gideceği beklentisi yaratması (ki dün açıklanan İngiltere büyüme verisi ile ABD yeni konut satışları datası bunun en güncel ve güzel örnekleri oldu), düşük tutulan şirket karlarının açıklanan datalar sonrasında borsalara alım getirmesi piyasalardaki düşüşü şu an için durdurmuş gibi görüntü oluşmasına sebep oluyor.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu hareket tarzı doğru ve adil olmasa da piyasanın bir gerçeği olarak borsalarda fiyatlandırılıyor. İMKB’de ise, son birkaç gündür banka bilançolarına yönelik pozitif fiyatlandırma eğilimi öne çıkmaya başladı. Halkbank’ın ardından Şekerbank’ın karının da tahminlerden iyi gelmesi, JP Morgan’ın önceki gün yazdığı banka raporu doğrultusunda diğer bankalarda da karlılığın yüksek seyredeceği beklentisi, İMKB-100 endeksinin 60.400 seviyesinden verdiği tepkiyi 62.400’e kadar sürdürebileceğini ortaya koyuyor. Bu kapsamda, maalesef ki son iki gündür kapatılan pozisyonların aynı miktarda olmak kaydıyla tekrar açılabilir düşüncesindeyim.

Şu anda piyasalar gelişmeleri doğru ve gerçekçi şekilde fiyatlandırmıyor. Makro verilerin her geçen gün daha da kötüleşmesine, Avrupa’da faizlerin sürdürülemez seviyelere ulaşmasına, İspanya’nın alacağı yardım konusundaki belirsizliklerin sürüyor olmasına karşılık piyasa oyuncuları anlamsız ve mantıksız beklentiler yaratarak borsaları tutmaya, yukarı çekmeye çalışmasına itibar etmediğimi söylemek isterim. İnandırıcı olmadığını düşündüğüm böyle zamanlarda hiç bir şey yapmamayı yeğlerim.

Genellikle bu tür zamanlarda yatırımcıları bu düşüncesinden vazgeçirmek için borsaların yukarıya sürüklenmeye çalışılması nedeniyle bence yapılması gereken en makul şey, mevcut pozisyonların korunması olmalıdır. Muhtemelen İMKB önümüzdeki günlerde tekrardan 62.400 – 63.000 aralığını test etmek isteyecektir ama bilançoların ardından yurtdışında artmaya devam etmekte olan risklere bağlı olarak endeksin tekrar 60.000 ve 58.000 seviyelerini test etmesini bekliyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Güne hafif alımlarla başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinde Turkcell ve bankalardaki alımların devam edeceğini düşünüyor, bu kapsamda da azaltılan pozisyonların yerine konulmasını öneriyor ve gün içinde 62.000 seviyesinin üzerine çıkma çabasının yaşanacağını tahmin ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler

AKSEN, MGROS, ISCTR, THYAO, ARCLK, TKFEN

Günlük piyasa takvimi

10:00 – (Türkiye) TCMB Enflasyon Raporu`nu açıklayacak
11:00 – (İtalya) Mayıs ayı perakende satışlar açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 380.000)
15:30 – (ABD) Haziran ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: 0,6%)
17:00 – (ABD) Haziran ayı bekleyen konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,9%)

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları