Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Veri yoğun bir gün, 51.800 izlenmeli

Veri yoğun bir gün, 51.800 izlenmeli

Bigpara Haber

Bekleyişler çok hızlı değişiyor…


Avrupa Merkez Bankası’nın Avrupalı bankalara 3 yıllık fonlama imkanı sunmasının yarattığı olumlu havanın ilerleyen saatlerde kaybolması ve ABD’de 2.el konut satışları verisinin beklentilerden kötü gelmesi sabah saatlerinde %1 civarında artıda olan borsaları öğleden sonra eksiye çevirdi. Bu kapsamda, dün “yükselişin ufukta devamını görmüyoruz, 53.000 ve 54.400 seviyeleri satış seviyeleri” görüşümüzün birinci etabı olan 53.000’den geri dönüş ve yine söylediğimiz 51.800 desteğinin test edilmesi gün içinde gerçekleşti.

Veri yoğun bir gün, 51.800 izlenmeli…

Peki bugün neler olabilir diye baktığımızda, öncelikle, önceki günlerden çok daha fazla ve önem seviyesi yüksek makro ekonomik verinin olması nedeniyle veriye duyarlı bir gün yaşanacağını söyleyebilirim. Bu minvalde, ABD’deki büyüme, işsizlik maaş başvuruları, tüketici güveni, öncü göstergeler ile Türkiye’deki TCMB’nin faiz kararı bugün IMKB’nin yönünü belirleyecektir.

Bu kadar çok verinin bulunduğu günlerde, genelde dataların karışık gelmesi endekslerde net bir yön tayinini güçleştirse de, bana göre büyüme ve tüketici güveni odaklı veriler beklentilere yakın veya biraz daha iyi gelerek borsaların artıda kalmasına yardımcı olacaktır. TCMB’nin yılın son toplantısında faizleri değiştirmeyeceği ve herhangi bir değişiklik yapmayacağı görüşüm, öğleden sonra IMKB’de TCMB kaynaklı baskının ortadan kalkmasına yol açacaktır.

Yurtdışı vadeli borsalardaki hafif alıcılı başlangıca bağlı olarak yeni güne 51.800 seviyesinin hemen üzerinde başlayacağını düşündüğüm IMKB-100 endeksinde, günün son dakikalarına doğru bu seviyenin üzerinde kalınacağı görülmezse, hisse azaltımı yapılmalı, aksi takdirde hisse pozisyonları korunmalıdır. Daha önce de söylediğim gibi, yılsonuna kadarki 8-9 günlük süreçte 2B yasası ve Leasingde KDV indirimi haberlerine bağlı olarak (her ne kadar bu beklentiler satın alınmış olsa da) sektör hisselerinden bir kısmının (örneğin ISFIN, YKGYO gibi) nispeten daha kuvvetli kalacağını düşünüyorum.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:
FROTO, ASELS, ITTFH, TTRAK, BIZIM, YAZIC

Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (İngiltere) 3.çeyrek cari işlemler dengesi ve GSYH (final) açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 5,75%)
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Aralık ayı ikinci sonuçları açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 380.000)
15:30 – (ABD) 3.çeyrek GSYH (final) açıklanacak (Beklenti: 2,0%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 68,0)
17:00 – (ABD) Kasım ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,3%)
xx:xx – (Fransa) Fransa Parlamentosu, 1915 yılında Ermenilerle yaşanan olaylarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini bu sabah oylayacak

Yazarın Diğer Yazıları