Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Veri sonrası düşüş olası

Dün yurtdışı piyasalarda yeni bir gelişme yoktu...

Bigpara Haber

ABD’de faizler %2,90’a tekrar ulaştı…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dün yurtdışı piyasalarda yeni bir gelişme yoktu ve Avrupa borsalarının kapanışına kadarki zayıf veri akışı Avrupa borsalarının günü yatayda tamamlamasına neden oldu. Buna karşılık ABD’de ise, akşam yayınlanan Beige Book raporunun ABD ekonomisi ile ilgili olarak nispeten olumlu bir tablo ortaya koyması ve Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde Suriye’ye askeri müdahalenin oylaması gündeme hareketlilik kattı diyebiliriz.

Pozitif gelmeye devam eden ABD makro verilerine bağlı olarak tahvil alımlarının yılsonundan önce azaltılacağı beklentisi ABD 10 yıllık faizlerinin %3’e doğru yükselişini desteklerken, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin kararının beklenen bir şey olmasına da bağlı olarak altın ve petrol gibi emtialar yerinde saydı. Dünü yatayda ve neredeyse değişmeden kapatan BİST-100 endeksinde ise yine kurlar, TCMB ve bu minvalde gelen açıklamalar bir ara etkili oldu.

Gün içinde kurlar ve makro veriler izlenmelidir…

Borsada işlemlerin başladığı şu saatlerde (09:45) kurların yönünü yine yukarı çevirmiş olması, BİST-100 endeksi üzerinde baskı kuracaktır. Gerçi Asya Pasifik borsalarının sabahki artışı ve vadeli borsaların da sınırlı pozitif görüntüsü BİST’e en azından saat 13:00’deki Almanya fabrika siparişleri verisine kadar dengeli seyir imkanı verebilirdi ama görünen o ki kurlar gevşemediği sürece bu pek mümkün olamayacak.

Bu nedenle, bugün de izlenecek birinci gösterge TL’nin diğer para birimleri karşısındaki seyri, ikincisi ise açıklanacak makro veriler olacaktır. Gerçi saat 14:00 ve sonrasında Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararlarının bulunması, takip edilmesi gereken bir gündem maddesi olsa da, bankaların üç aşağı beş yukarı nasıl bir strateji izleyeceğinin belli olması ve Drgahi’nin açıklamalarından önemli bir şey gelmeyeceğinin düşünülmesi, bankaların faiz kararlarına yönelik bekleyişlerin önemini düşürüyor. Günün bir diğer haber akışı olan G20 zirvesinin bugün başlayacak oluşu ise, alınacak ekonomik kararlar kadar Suriye çerçevesinden önem taşıyor. Her ne kadar ülkelerin pozisyonları ve tutumları belli olsa da, zaman zaman yatırımcıların kendilerine beklenti yaratmak isteyişleri doğrultusunda bu tür haber akışları kullanılabiliyor. Bu açıdan G20 zirvesi bugünlerde izlemeye değer görünüyor.

Bugünkü verilerin iyi gelmesini ve GOÜ borsalarına negatif yansımasını bekliyorum…

Bana göre günün en önemli veri akışı, ABD makro dataları olacaktır. Bu kapsamda, işsizlik maaş başvuruları, ISM hizmet ve fabrika siparişi verilerinde tahminlerin öncekine göre ekside olması, beklentilerin düşük tutulması anlamına geliyor. Bu kapsamda, bugünkü verilerden en az birinin tahminlerden iyi gelmesi varlık alımlarının azaltılması sürecini destekliyor şeklinde yorumlanabileceğinden yada en azından diğerlerinin negatif etkisi azaltarak denge sağlayabileceğinden, gelişmekte olan ülke borsalarına negatif yansımasını daha olası görüyorum. Bu nedenle, veriler şayet beklediğim gibi beklentiden iyi gelirse, hisse azaltma düşünülebilir veya değerlendirilebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
FROTO (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Üretimini yapmakta olduğu Ford Cargo Kamyon ve Ford Transit araçlarında kullanılmak üzere yeni 6 ve 4 Silindirli motor imalatı ve motor üretim kapasitesi artışı için toplam 187.378.832 TL tutarında Öncelikli Yatırım kapsamında Yatırım Teşvik Belgesi aldı.

HALKB (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): BDDK, uluslararası kurumsal yatırımcılar ve muhabir bankalar ile ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Londra/İngiltere`de temsilcilik açılmasını uygun buldu.

TRCAS (Hisseye beklenen etkisi: POZİTİF): Şirket, sermayesini tamamı iç kaynaklardan olmak üzere %62,22 oranında bedelsiz artıracağını açıkladı. Şirket ayrıca, STAR Rafineri A.Ş.’de finansman sürecine ivme kazandırmak için pay devirleri yapıldığını ve Turcas’ın payında bir değişiklik olmadığını duyurdu.

Günlük piyasa takvimi:
13:00 – (Almanya) Temmuz ayı fabrika siparişleri açıklanacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
15:30 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Para Politikası Kurulu ile ilgili basın toplantısı yapacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 330.000)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı fabrika siparişleri açıklanacak (Beklenti: -3,4%)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak (Beklenti: 55,0)
17:30 – (Türkiye) BİST`de Ağustos ayı yabancı işlemleri açıklanacak
18:00 – (Türkiye) ODD Temmuz ayı otomotiv satışlarını açıklayacak
18:00 – (Türkiye) Türkiye`de Ocak - Ağustos dönemi hava meydanları yolcu sayısı (DHMİ) açıklanacak
xx:xx – (Rusya) G20 liderler zirvesi Rusya`da başlayacak ve 9 Eylül`de sona erecek
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları