Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Umutlar karamsarlığa itildi

Boehner’ın açıklaması umutları karamsarlığa itti

Bigpara Haber

Boehner’ın açıklaması umutları karamsarlığa itti…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Yılın sonuna yaklaşırken mali uçuruma yönelik sürdürülen görüşmeler ve bu yönde gelen her haber piyasalarda doğrudan etkili olmaya devam ediyor. Önceki gün ABD Başkanı Obama’nın yaptığı açıklamalarla topu Cumhuriyetçi partiye atmasının ardından bu gece saat 2 civarında Cumhuriyetçiler Boehner’ın “B” planını oylamayarak topu Senatoya ve Obama’ya attı. Dünkü makro verilerin pozitif görüntüsü ve mali uçurumun Noel öncesinde çözüleceğine yönelik umutlu bekliyişin borsaları dengeli kapanışlara itmesine karşılık bu gece yaşanan gelişme yeni güne borsaların düşüşlerle başlayacağını gösteriyor. Bu kapsamda, İMKB-100 endeksinin %0,4 oranında düşüşle 76.500 civarından başlamasını bekliyorum. Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner’ın dün yaptığı yazılı açıklama her ne kadar Noel öncesinde anlaşma yapılması ihtimalini ortadan kaldırmış olsa da, Cumhuriyetçilerin bu sert tutumunu Noel sonrasında sürdürmesini beklemiyorum. Bu kapsamda, mali uçuruma düşülmesinin sorumlusu olarak toplum nezdinde kendileri gösterileceğinden bu riski göze almalarını beklemiyorum. Bu nedenle de, konu hakkında yaşanacak her olumsuz gelişmenin ve bu durumun borsalara getireceği satışın hisse alımı için kullanılmasının uygun olacağı görüşündeyim.

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, makro veri olarak İngiltere’de büyüme, ABD’de kişisel gelirler, harcamalar, Michigan Üniversitesi tüketici güveni olduğunu görmekteyiz. Şu sıra açıklanmakta olan verilerin mali uçurum gölgesinde kalması sebebiyle verilerin borsalardaki etkisinin sınırlı olacağını tahmin ediyorum. Bu nedenle, veriler çok kötü gelmediği sürece, veriye yönelik hisse azaltımı yapılmasını doğru bulmuyorum. Tüm bunlar çerçevesinde, İMKB-100 endeksinin gün içerisinde 76.500 – 77.000 aralığında kalmasını bekliyor, satışlar yoğunlaşırsa günlük zarar kes seviyesi olarak 76.200’ün izlenmesini öneriyorum

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ENKAI, TRKCM, SISE, EGGUB, TTRAK

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) 3.çeyrek GSYH (final) açıklanacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: 0,5%)
15:30 – (ABD) Kasım ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Kişisel Gelirler 0,3% ; Tüketici Harcamaları 0,4%)
15:30 – (ABD) Kasım ayı Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 75,0)

Yazarın Diğer Yazıları