Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Ufak çaplı satışlara gidilebilir

Bigpara Haber

Almanya’nın büyüme verisi borsaları baskı altında tuttu…



Almanya’da dün sabah açıklanan büyüme verisinin hayal kırıklığı yaratmasıyla güne satıcılı başlayan yurtdışı borsalar gün boyunca bu konumunu sürdürdü. Fitch’in ABD’nin kredi notunu teyit etmesi ve ABD’de açıklanan konut başlangıçları, sanayi üretimi, KKO gibi veriler borsalara destek vermiş olsa da Merkel – Sarkozy görüşmesinden piyasa oyuncularını tatmin edecek ölçüde önemli bir şey çıkmaması borsaların artıya geçmesini önlemiş oldu.

Almanya – Fransa liderlerinin yaptığı toplantıdan beklediğimiz şekilde ne EFSF’nin kaynaklarının arttırılması ne de ortak euro tahvili kararı çıktı. Buna karşılık, finansal işlemler vergisi getirilmesi, AB Konseyi Başkanı rompuy başkanlığında Euro Bölgesi Ekonomik Konseyi’nin kurulması, üye ülkelerin borç – bütçe dengesini taahhüt etmesi ve bunu anayasalarına yazmaları kararları alındı. Bu kararların kısa vadede piyasaları tatmin etmeyecek içerikte olması, borsaların bugüne başlangıcında bu taraftan pozitif destek göremeyeceğini ortaya koyuyor.

Akşam açıklanan Dell bilançosunun beklentileri karşılamaması bu sabah Uzakdoğu Asya’da teknoloji hisselerine satış getirirken, Çin’in Hong Kong’u destekleme kararı Hang Seng borsasının diğerlerinin aksine daha güçlü durmasına yol açıyor. Bu kapsamda, bugüne yatayda ve dengeli başlamasını beklediğimiz IMKB-100 endeksinde 48.600 seviyelerinden gelen tepki alımlarından bugüne yabancıların %1 seviyesinde hisse azaltmasını göz önünde bulundurarak bu seviyelerden ufak çaplı satışlara gitmenin faydalı olacağını düşünüyoruz.



Bugünün piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) Temmuz ayı TEFE açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TCMB Haziran ayı özel sektör toplam borç verilerini açıklayacak
11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Temmuz ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0.0%, çekirdek ÜFE 0.2%, Önceki: ÜFE -0.4%, çekirdek ÜFE 0.3%)
17:30 – (ABD) Haftalık petrol stok verileri açıklanacak
20:20 – (ABD) Dallas FED Başkanı Richard Fisher konuşacak

Hacim artışıyla yükselen hisselerden dikkatimizi çekenler:
TKFEN, SAHOL, TUPRS, EKGYO

Dün bilançosunu açıklayan şirketler:
LKMNH

Yazarın Diğer Yazıları