Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Tüketici güveni verisine dikkat

Tüketici güveni verisine dikkat

Bigpara Haber

Troyka heyetinin Yunanistan’dan istediği ek tasarruf tedbirleri üzerinde hükümet ve muhalefet liderlerinin anlaşmaya varması, ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaş başvuruları verisinin beklentilerden iyi gelmesi, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmemesi, Visa ve Akamai Technologies şirketlerinden gelen olumlu haberler dün yurtdışı borsaların günü artıda tamamlamasına neden oldu.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Avrupa borsaları kapandıktan sonra bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının kurtarma paketine onay vermeyerek varılan anlaşmanın Yunan Parlamentosu’ndan geçirilmesini istemesi bir ara satış baskısı yaratsa da borsaları eksiye çeviremedi. Yurtdışı borsalardaki bu seyre karşılık İMKB-100 endeksi, özellikle ikinci seansta yoğun kar satışlarının baskısı altında kalarak günü 60.000 sınırına yakın bir noktadan kapattı.

Dün İMKB’de yaşanan ters harekete bakarak hemen aşırı pesimist olunmaması gerektiğini, buna karşılık kısa sürede yaşanan aşırı yükselişin bir düzeltme gerektirdiğini de söylemek lazım.

Bu kapsamda, İMKB’de kar satışları devam ederse (ki böyle bir şey normal ve sağlıklı bir hareket olacaktır) bu durum ilk etapta 10 günlük hareketli ortalamalar seviyesi olan 59.300’e kadar geri çekilmeyi beraberinde getirecektir.

Yunanistan konusunda ilerlenme sağlanması, global piyasalardaki likiditenin artmaya devam edeceğinin sinyallerinin verilmesinin borsalara para akışını hızlandıracağı düşüncesi nedeniyle şu anki koşullarda borsalardaki olumlu havayı sekteye uğratacak bir gelişme olduğunu düşünmüyorum ama hızlı yükselişin bir düzeltme gerektirdiğinin de bilincindeyim.

Bu nedenle, geri çekilmelerde temkinli olmak kaydıyla beklentisi olan hisselerde ufak çaplı pozisyon açılabileceğini öngörüyorum. Bugünün izlenecek en önemli haber akışı ABD’deki Michigan Üniversitesi tüketici güveni verisi olacaktır. Gün içi pozisyon açan yatırımcıların bu veriyi izlemesini öneriyorum.

Yurtdışı vadeli borsalardaki hafif düşüşler nedeniyle İMKB-100 endeksinin bugüne 61.000 civarından başlayacağını tahmin ediyor, gün zarar kes noktası olarak 59.300 seviyesinin kullanılmasını uygun olacağını tahmin ediyorum.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:
SAHOL, ISGYO, SISE, ARCLK, TUPRS

Günlük piyasa takvimi:
15:30 – (ABD) Aralık ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -47,8 milyar $)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 74,3)
18:00 – (Türkiye) OSD, Türkiye`de Aralık ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak
21:00 – (ABD) Ocak ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak (Beklenti: -50,1 milyar $)

Yazarın Diğer Yazıları