Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Tepkinin sonu mu geliyor?

Bernanke, şirket karları ve veriler borsalara destek oldu…

Bigpara Haber

Bernanke, şirket karları ve veriler borsalara destek oldu…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


FED Başkanının kıvırtan halleri ve giderayak tekrar piyasa dostu açıklamalarının pozitif yansımaları global borsa endekslerinde dün de devam etti. Keza piyasa oyuncularının da bu ikircikli tavra eklemlenme ihtiyacı ve likidite azalışının kontrollü ve piyasalara zarar vermeyecek şekilde yapılacağının kendi kendilerine telkin edilmesi dünkü %1’e varan yükselişlerin mihenk noktasıydı ve bu durumun beklentilerden daha iyi gelen şirket karları ve işsizlik maaş başvuruları ile Phily FED endeksi ile birleşmesi S&P 500 endeksinin yeni bir tarihi zirveden kapanış yapmasını sağladı. Yurtiçinde ise, teknik açıdan önemli gördüğümüz 77.000 seviyesinin üzerinde kalma çabası hakimdi.

Bu kapsamda, BIST-100 endeksi güniçinde 76.400 – 77.700 aralığında hareket ederken ve bir ara 77.000 kırılıyor izlenimi yaratılırken, kötünün iyisi denebilecek bir noktadan günü sonlandırdı (77.023).

77.000 teknik açıdan önemli…

Bugün piyasa gündemine baktığımızda, oldukça zayıf ve makro verilerden yoksun bir gün olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede, makro veri etkisinin görülmeyeceği gün içerisinde, özellikle şirket karları ve Detroit şehrinin iflas etmesi gibi iki ana konu fiyatlandırılmak istenecektir.

Moody’s’in ABD’nin azalan bütçe açığıyla borç eğrisinde istikrar sağladığı gerekçesiyle “Aaa” olan kredi notunun görünümünü negatiften, durağana çıkarması her ne kadar bugüne yönelik olumlu bir haber olsa da, yeni günün Borsa İstanbul açısından yine dün olduğu gibi 77.000 seviyesinin üzerinde kalma çabasıyla geçeceğini düşünüyorum. Yurtdışı borsalarda sabah itibarıyla sergilenen zayıf seyrin bir yansıması olarak BIST-100 endeksinin bugüne hafif ekside olarak ve 77.000’in hemen altında, 76.850 puana yakın seviyeden başlangıç yapmasını, ilerleyen saatlerde ise 77.000’in üzerinde kalma hareketinin görülmesini bekliyorum. Şayet, 77.000 seviyesinin üzerinde kalınırsa, bu durum teknik açıdan güç toplama şeklinde yorumlanacağından pozitif algı yaratabilir ve bu kapsamda geçtiğimiz günlerde söylediğim gibi, bu durum 80.000 – 82.000’e doğru kar fırsatı doğurabilir.

Her ne kadar bu durumu olası görüyor olsam da, orta vade için pek olumlu olamadığım için aşırı hisse alınmasını tavsiye edemiyorum. Son faiz yükselişinin bankalara negatif etkisini de gözönünde bulundurarak, alınacak banka hisselerinin sadece tepki hareketine dayalı, kısa vadeli teknik dirençlere kadar taşınmasını öneriyorum. 70.000 seviyesinden verilen tepkinin mevcut seviyelerden kar satışları ile karşılaşma olasılığını yüksek gördüğüm için birkaç günlük periyotta gösterge endeksin 75.500’ü yeniden test etmesini bekliyorum.

Bugüne yönelik beklentim…

Tüm bunlar doğrultusunda özetle, bugüne yönelik genel beklentim, zayıf bir açılışın ardından yine 77.000 seviyesinin üzerinde kalınmaya çalışılacağı şeklindedir. Şayet gün sonuna doğru bu seviyenin üzerinde kalınamadığı görülürse (ki beklentim bu yönde) bir miktar risk azaltmakta fayda olacaktır görüşündeyim.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

GUBRF, SISE, TCELL

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) Haziran ayı ÜFE açıklanacak xx:xx – (Japonya) Meclisin üst kanadı için seçimler yapılacak (21 Temmuz`da)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları