Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Tepki yükselişli açılışa adlanılmamalı, trend aşağı

Tepki yükselişli açılışa adlanılmamalı, trend aşağı

Bigpara Haber

Avrupa’nın malum durumu, döviz ve faizdeki yükseliş = -1,8%*(IMKB-100)…

Avrupa’daki finansal ve ekonomik koşulların banka ve finansal hizmet sektörleri üzerinde yarattığı baskının yanı sıra IMF’ye sağlanması beklenen 200 milyar dolar kaynağın endişeleri dindirmekte yetersiz kalacağının düşünülmesinin yanı sıra Basel III kriterlerinin ek sermaye gerektirecek oluşu, Bank of America hisselerinin son iki yılın en düşük seviyesine gerileyerek psikolojik 5 $ sınırının altına inmesi ve Kuzey Kore liderinin ölümünün bölgede kaosa yol açabileceği endişeleri dün başta ABD olmak üzere Avrupa borsalarında satış baskısı yarattı. Yurtdışındaki bu olumsuz görünüme yurtiçinde döviz ve faiz cephesinde yükseliş yönlü verilen tepki, IMKB’de satışların hız kazanarak %2’ye yaklaşmasına neden oldu.

Tepki yükselişli açılışa adlanılmamalı, trend aşağı…

Özellikle kurlarda ve faizlerde yaşanan yükselişin dün IMKB’ye getirdiği düşüş, bugün kurlardaki yatay seyir ve ABD vadeli borsalarındaki tepki yükselişine bağlı olarak gün açılışında duraksayacak gibi görünüyor. Dün önemli bir makro ekonomik verinin olmamasına karşılık bugün, Almanya’dan IFO, ABD’den konut verileri gibi datalar piyasalarda etkili olacaktır. Avrupalı liderlerin dirayetsizliği IFO’da kan kaybının sürmesine neden olacağı tahmininde bulunmamıza yol açarken, ABD konut verilerinin nispeten daha iyi gelebileceği beklentisi ise piyasalarda bir miktar dengelenme sağlayabilecektir. Teknik açıdan IMKB-100 endeksinde aşağı yönlü trendin devam ediyor olması ve henüz yukarı yönlü bir tepki sinyali bulunmaması ortalama yapmayı ve yeni pozisyon açmayı düşünen yatırımcılar için beklemenin daha hayırlı olacağını gösteriyor. Bu nedenle, geçtiğimiz haftadan bu yana defalarca söylediğim, yeni pozisyon açılmamalı ve/veya açılacaksa da beklentisi olan AKGRT, ISFIN vb. hisseler tercih edilmeli görüşümü sürdürüyorum. Bugün IMKB’de 50.500 seviyesi ilk destek, 50.000 ise psikolojik destek olarak izlenmelidir. Her ne kadar gün içinde tepki alımları bekliyor olsam da yine de bu tür yükselişlere adlanılmamasını öneriyorum.

Teknik açıdan bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AKSA, ISFIN, ALARK, PNSUT, YAZIC, ENKAI

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) GFK Tüketici Güven Endeksi açıklanacak
11:00 – (Almanya) Ekim ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
11:00 – (Türkiye) Sabancı Holding`in Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapılacak
11:00 – (Almanya) IFO güven endeksi açıklanacak
15:00 – (Macaristan) Macaristan Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak (Beklenti: Başlangıçlar 636.000, İzinler 645.000)

Yazarın Diğer Yazıları