Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Tepki alımlarına fazla itibar edilmemeli…

Tepki alımlarına fazla itibar edilmemeli…

Bigpara Haber

Tepki alımları dün borsalara yükseliş getirdi…


Güne tepki alımlarıyla başladıktan sonra tekrar Avrupa borç krizini fiyatlandırmaya başlayan Avrupa borsalarının imdadına ABD’de yayınlanan işsizlik maaş başvuruları, ÜFE, Empire State imalat endeksi, KKO, Philadelphia FED endeksi gibi veriler yetişti. Dataların neredeyse tamamının beklentilerden daha iyi gelmesi borsalara bir nebze nefes aldırırken, günün ilerleyen saatlerinde Fitch ve S&P’nin ABD ve İspanyol bankalarının kredi notlarını düşürmesinin ABD borsalarında baskı yarattı. Buna karşılık ekonomik aktivitedeki canlılığı göstermesi açısından önemli olan bir taşımacılık, lojistik şirketi olan FedEx’in bilançosunun oldukça iyi çıkması, alıcılı seyrin korunmasına yardımcı oldu ve yurtdışı borsalar dünü mütevazı değer artışlarıyla kapattı. Yurtiçinde ise, 28 Kasım’da IMKB’de oluşan boşluğun beklentimize paralel şekilde gün içinde doldurulmasının ardından, kurlarda yaşanan hafif çaplı gevşeme IMKB’de de yurtdışına benzer bir yükseliş yaşanmasını sağladı.

Tepki alımlarına fazla itibar edilmemeli…

Dün yaşanan tepki yükselişinin ardından sabah itibarıyla vadeli borsaların ufak çapta artıda olmasına da bağlı olarak IMKB’nin bugüne sınırlı seviyede yükselişle, 52.000 civarından başlayacağını, ilerleyen saatlerde ise yurtdışından gelecek haber akışıyla kendine yön çizeceğini tahmin ediyorum. IMKB’nin bugüne artıda başlamasını bekliyor olsam da herhangi bir haber akışıyla desteklenmediği takdirde bu tür tepki yükselişlerinin bir iki günden fazla devam etmemesi nedeniyle ve sıkıntılı dönemlerde hafta sonu riskini almanın gereksiz olduğunu düşünerek hem seansın ilk saatlerinde yeni pozisyon açılmasını önermiyor, hem de ilerleyen saatlerde alınacak pozisyonların da ertesi güne taşınmamasını tavsiye ediyorum. Gün içindeki destek seviyeleri 51.500 ve 51.000 olup, olası 51.500’ün aşağı yönde test edilmesi halinde satışların artabileceği unutulmamalıdır.

Teknik açıdan bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AYGAZ, TCELL, GARAN, AKGRT, THYAO

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
TAVHL (Olası etki: Nötr): Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’siz bir Avrupa isteği Aeroports de Paris’in TAV’a yatırımı engelleyebileceğinden endişe ediliyor. (Vatan)

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) Kasım ayı TEFE açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Kasım ayı Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıklayacak
11:00 – (İtalya) 20 milyar Euro tutarındaki kemer sıkma paketi için güven oylaması yapılacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Ekim ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0,1%, çekirdek TÜFE 0,1%)

Yazarın Diğer Yazıları