Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Tepki alımları bekliyorum…

Geçen hafta FED’e ve makro verilere kilitlenen yurtdışı piyasalara karşılık yurtiçinde gerek FED etkisinin...

Bigpara Haber

Geçen hafta FED’e ve makro verilere kilitlenen yurtdışı piyasalara karşılık yurtiçinde gerek FED etkisinin bir yansıması olarak faiz ve kurlardaki hareket gerekse BDDK’nın önceki hafta Cuma akşamı açıkladığı bankacılık sektörü taslağı belirleyici oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

FED bekleyişleri içerisinde yataya yakın seyreden batı borsalarına karşılık BİST-100 endeksindeki %8,5’lik sert ve keskin düşüş gelişmekte olan ülke borsalarından daha fazla negatif ayrışılmasına yol açtı.

Geçen hafta Borsa İstanbul’da gördüğümüz sert satışlara karşılık yeni haftaya yönelik olarak daha olumluyum ve bu hafta BİST-100 endeksinde 70.000’e doğru yükseliş yaşanması ihtimalini daha yüksek görüyorum.

FED endişelerinin son zamanlarda gelişmekte olan ülke piyasalarında yarattığı dalgalanma geçen hafta Türkiye öznelinde daha belirleyiciydi ve bu kapsamda, faiz ve kurların yükselişini sürdürdüğü bu dönemde BİST’de yaşanan %8,5’luk düşüş haftalık bazda oldukça abartılı idi. Gerek bu abartılı geri çekilmeye bağlı olarak gerekse de makroekonomik verilere ilişkin beklentilerin karışık olmasının yanı sıra Pimco’nun ABD tahvillerindeki satışların abartılı olduğunu belirtmesi ve Atlanta FED Başkanı Lockhart’ın şimdiye kadarki verilerin ikinci yarıda güçlü toparlanmaya işaret olmadığını söyleyerek varlık alımlarının yavaşlatılmasına ilişkin endişeleri hafifletici bir bildirimde bulunması nedeniyle yeni haftaya yönelik nispeten daha pozitif olduğumu söyleyebilirim. Şayet makro veriler iyi gelmeye devam ederse, bu durum varlık alımlarının azaltılması sürecinin Eylül’de başlayacağı şeklinde yorumlanacağından, borsalara tekrardan satış baskısı kurabilecektir ve buna bağlı olarak da BİST-100 endeksinde 67.300 seviyesi destek olarak takip edilmelidir. Buna karşılık, veriler net yön tayininde bulunmazsa, bu durum yukarıda sıraladığım noktalara bağlı olarak tepki alımlarına yol açabileceğinden haftalık bazda 70.000 seviyesine doğru bir hareket yaşanabilir. Bu çerçevede, BİST-100 endeksinin bu hafta 67.300 – 70.000 aralığında seyretmesini muhtemel görüyorum. Birkaç haftalığına yeni alım yapılabilmesi için faiz ve kurlarda geri çekilme görülmesini düşüncemi tekrar ediyor, orta vadeli alımlar için ise, gerek 70.000’in aşılması gerekse endeksi aşağı çeken unsurlarda değişiklik görülmesinin gerektiğini ifade ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKBNK, BIMAS, KRDMD

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ALTIN, BOYNR (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): SPK, Altınyıldız’ın Boyner hisselerinde doğan çağrı yükümlülüğüne yönelik olarak; 02.08.2013 tarihinden sonraki her gün için USD cinsinden olan işlemler için haftalık LIBOR oranlarının %30 fazlası kullanılarak belirlenecek faizin eklenmesi suretiyle bulunacak çağrı fiyatı üzerinden çağrıda bulunulmasına karar verdi.

CCOLA (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): BNP Paribas, Coca Cola İçecek için fiyat hedefini 57,50 TL`den 56,50 TL`ye indirdi, tavsiyesini `al` olarak korudu. JP Morgan Cazenove, Coca-Cola İçecek için tavsiyesini `Ağırlığını Artır` olarak korudu, fiyat hedefi 56.00 TL

KRDMA,B,D (Hisseye beklenen etkisi: Sınırlı Pozitif): Şirketin bağlı ortaklığı Kardökmak A.Ş. tarafından yürütüleceği açıklanan 200.000 Adet/Yıl Lokomotif ve Vagon Tekerleği İmalatı projesinin Kardemir A.Ş. tarafından yürütülmesine karar verildi.

TCELL (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): BNP Paribas, Turkcell için fiyat hedefini 13,56 TL, tavsiyesini `al` olarak korudu.

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: -4,0%)
17:30 – (ABD) Ağustos ayı Dallas FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak (Beklenti: 4,5)
xx:xx - İngiltere ve Fransa savunma bakanları Ürdün`de bir araya gelerek Suriye`deki durumu ele alacak

Yazarın Diğer Yazıları