Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Temkinli ve iyimser bir yıl: 2008...

Adem ÖZEN yazdı

Bigpara Haber

 Global ekonomilerdeki tehlike çanlarına rağmen 2008 yılında; artan emtia fiyatlarından yaratılan döviz rezervlerinin, özellikle petro-dolar ve uzakdoğu ülkelerinden batıyı fonlama yönünde bir hareket etkisi yaratması, özellikle Çin, Hindistan, Ortadoğu, Rusya gibi ülke/bölgelerde biriken fonların finans piyasalarına destek olacağı ve Merkez Bankaları’nın faiz politikalarında gevşek tavır alacağı öngörülerimize ilave olarak gelişmiş ülkelerde yaşanan dalgalanma zararının gelişmekte olan ve yükselen ülkelerden çıkarılmak istenmesi ile sermaye piyasalarındaki risk alma iştahı korunacak ve özellikle IMKB’de de yüksek kar fırsatları oluşacaktır görüşündeyiz.

Potansiyel risklere rağmen genel görünüm Türkiye açısından henüz bozulmadı ve bu trendin yurtiçine para girişi (gerek özelleştirmeler, gerekse halka arzlar ve doğrudan sermaye yatırımları), yapısal reformların ve AB üyelik sürecinin devam ettirilmesinin de etkisiyle 2008 yılında da devam etmesini bekliyoruz. Bu bağlamda oluşabilecek yüksek dalgalanmalara karşı piyasalar açısından temkinli iyimseriz.

Özellikle Petkim, TEDAŞ, Tekel Sigara, Halkbankası, Vakıfbank gibi özelleştirmelerin etkisiyle yurtiçine girmesini beklediğimiz döviz, kurlarlarda yukarı yönlü hareketleri sınırlayacaktır. Bu beklenti aynı zamanda 2008 yılında döviz kurlarında agresif bir yükseliş beklemediğimizin de bir göstergesidir. 2008’de Türkiye ekonomisinin %5.0 büyüyeceğini, TÜFE’nin %7.2, faizlerin %13.75, cari açığın milli gelire oranının %7.2 olacağını tahmin ediyoruz.

2008 yılında IMKB-100 endeksinin 67.000 – 69.000 aralığına yükseleceği beklentimiz ile Borsa yatırımcılarına tavsiyemiz; aracı kurumların görüşlerini dikkate almaları ve yatırım mantığını uzun vadeye yaymaları olacaktır. Özellikle gelecek vaad eden ve beklentisi olan, yüksek karlılıkla çalışıp yüksek temettü ödeme potansiyeli bulunan şirketler yatırım tercihinde bir adım önde tutulmalıdır. Ayrıca bu temkinli iyimserlik içerisinde kur riski taşıyan şirket ve/veya yatırımcıların vadeli işlemler piyasasında risklerini düşürebileceği, yüksek kaldıraçla işlem yapabileceği ve bu piyasadan ziyadesiyle yararlanabileceği de gözardı edilmemelidir.


Adem ÖZEN
ademo@hedefmenkul.com

Yazarın Diğer Yazıları