Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Temel sıkıntılar sürerken?

ABD verileri kötü gidişatını dün de sürdürdü…

Bigpara Haber

ABD verileri kötü gidişatını dün de sürdürdü…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


ABD’de perakende satışlar ve işsizlik maaş başvuruları verilerinin beklentilerin altında kalmasına karşılık şirket satın alma birleşme aktivitesine yönelik olarak Comcast Corp.’un Time Warner Cable’ı mevcut hisse fiyatının %17 daha yükseğinden olmak üzere 45,2 milyar dolara satın alacağını açıklaması, makro verilerin negatif görüntüsünün önüne geçti. Bu kapsamda, ABD borsaları dünü yükselişle tamamlarken, yurtiçinde BİST-100 endeksi günü -1,16% aşağıdan tamamladı.

Bugünün yönünü Avrupa ve ABD verileri belirleyecek…

Bugün Avrupa’da 4.çeyrek GSYH açıklanma günü. Bu nedenle, büyüme datalarının nasıl geleceği pariteler ve borsalar üzerinde doğrudan etkili olacaktır. Günün devamında ise, saat 16:15 ve sonrasında ABD’de açıklanacak sanayi üretimi, kko, tüketici güveni gibi veriler piyasaların kapanışına yön verecektir. Bu doğrultuda, ABD’de Ocak ayının mevsim koşulları açısından oldukça kötü geçmesi, bana göre sanayi üretimi ve kko verilerinin beklentilerin altında kalmasına yol açacaktır. Buna karşılık, Şubat ayına ilişkin tüketici güveni verisinin ise tahminlere paralel ya da daha iyi çıkmasını bekliyorum. İtalya’da son günlerde yaşanan siyasi sıkıntıların ardından Başbakan Letta’ya partisinin desteğini çekmesi ufukta yeni bir kriz mi var endişesi yaratsa da, bu durumun eur/usd paritesinde henüz fiyatlara girmiş değil. Bu nedenle, Avrupa borsalarının bugün İtalya kaynaklı gelişmeleri daha soğukkanlı karşılamasını, bu durumun BİST’e nötr etki etmesini muhtemel görüyorum. Şayet, İtalya’ya yönelik bir problem yaşanacağı ciddi olarak düşünülüyor olmuş olsaydı, eur/dolar paritesinin bugün 1,37’yi test etmek yerine 1,36’ya doğru sarkmasını gerektirirdi.

Risk iştahını artırmayı gereksiz ve riskli buluyorum…

TCMB’nin faiz artırımı sonrasında son zamanlarda yurtiçi siyasi riskler bu açıdan fiyatlara dahil edilerek absorve ediliyor görüntüsü yaratmış ve borsadaki negatif gidişatı durdurmuş olsa da, temel sıkıntıların henüz atlatıldığı söylenemez. Bu nedenle, şu aşamada risk iştahını artırmayı gereksiz ve riskli görüyorum. Mevcut durumda çok büyük önem arz etmese de, torba yasa ile kabul edilen internet sınırlamalarına ilişkin kanunun toplumun bir kesimi tarafından tepkiyle karşılanmış olması ve buna bağlı olarak gözlerin Cumhurbaşkanına çevrilmesi, 24 Şubat’a kadar Cumhurbaşkanı’nın vereceği kararın takip edilmesini önemli kılacaktır. Bu kapsamda, çıkabilecek negatif bir kararın piyasalara yansımasının geçmişe nazaran daha etkili olabileceğini öngörüyorum.

Tüm bunlar çerçevesinde, hafta başından bu yana söylediğim üzere BİST-100 endeksinin 65.000’i aşıp aşamadığı önemli olacaktır. Gerçi 65.000 seviyesi aşılsa dahi yeni pozisyon açmaya pek sıcak bakamıyorum ama nispeten risk algısı yüksek yatırımcılar olası böyle bir durumu değerlendirebilir.

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
EREGL, MUTGG, ORGE, SEKFK, TEBNK, TTRAK, VAKBN

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) 4.çeyrek GSYH açıklanacak (öncü) (Beklenti: 0,3%; Önceki: 0,3%)
11:00 – (İtalya) 4.çeyrek GSYH açıklanacak (öncü) (Beklenti: 0,1%; Önceki: 0,0%)
11:30 – (İngiltere) Ocak ayı perakende satışlar ve TÜFE açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 4.çeyrek GSYH açıklanacak (öncü) (Beklenti: 0,1%; Önceki: 0,2%)
14:30 – (Türkiye) TCMB Şubat ayı beklenti anketini yayınlayacak
16:15 – (ABD) Ocak ayı KKO ve sanayi üretimi açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,3%; KKO 79,3%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 80,0; Önceki: 81,2)
xx:xx – (İngiltere) DBRS, İngiltere`nin kredi notuna ilişkin `Gözden Geçirme Raporunu` açıklayacak
xx:xx – (İtalya) Moody`s İtalya ve Letonya için kredi notu değerlendirmelerini açıklayacak
xx:xx – (OECD) OECD’nin FATF toplantısı 9-14 Şubatta Paris`te yapılacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları