Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Teknik açıdan iyi görünen hisseler tercih edilmeli

Bigpara Haber

AAA’nın kaybedileceği endişesi ve İtalya’da faizlerin %7’nin üzerine çıkması Avrupa’da düşüşe neden oluyor…


Dün Avrupa’da açıklanan büyüme verilerinin ardından diken üzerinde yürüyen piyasa katılımcıları, bu tedirginliklerini İtalya’nın faiz oranlarını tekrar %7’nin üzerine çıkartarak ve CDS’lerdeki yükselişle gösterdi.

Zayıf büyüme rakamları, Fransa, Hollanda, Finlandiya, Avusturya gibi AAA mertebesinde olan ülkelerin bu notlarını kaybedebileceği endişesini körüklerken, bu karamsarlık ortamı içerisinde ABD’den gelen pozitif dört farklı data borsalardaki düşüşün hızını kesti. Avrupa borsaları dünü ekside tamamlarken, ABD borsaları ise gerek pozitif gelen makro veriler gerekse teknoloji sektöründeki olumlu haber akışı çerçevesinde günü yükselişle kapattı.

Yurtiçinde yükselişini sürdüren faizlere ve son iki gündür Avrupa’da yaşanan düşüşlere rağmen IMKB-100 endeksinin daha sağlam durduğunu ve pozitif ayrışma çabasında olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik açıdan iyi görünen gerekse haberi ve beklentisi olan hisseler tercih edilmeli…

Son iki gündür yurtdışı piyasalardaki olumsuz havaya rağmen IMKB-100 endeksinin minimumda 55.200’lere kadar inip oradan verdiği tepki ile günü artıda tamamlaması nispeten kötünün iyisi olarak görülmelidir. Fakat bu harekete rağmen yukarı yönelişi destekleyecek başka bir gelişme bulunmaması (yabancı payında artış, Avrupa’dan iyi haberler gibi) yeni pozisyon açılmaması gerektiğini de gösteriyor.

Bu nedenle, halen riskli bir dönemden geçiyor olmamızı da göz önünde bulundurarak portföylerdeki hisse oranını sınırlandırmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Bugünün gündeminde ABD’den gelecek makro dataların yanı sıra yine Avrupa’daki gelişmelerin bulunması, bu iki gelişmenin takip edilmesini gerekli kılıyor. Kısa vadeli ortalamaların üzerine çıkamayan endeks gün sonunda 55.000 seviyesinin altında kapanış yaparsa, duruma göre hisse azaltmakta yarar var. Gün içi hisse alımlarında, IMKB-100 endeksi içinden gerek teknik açıdan iyi görünen gerekse haberi ve beklentisi olan hisseler tercih edilmelidir.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

TKFEN, THYAO, PETKM, EKGYO, ENKAI

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

FROTO (Olası etki: Nötr): Şirket hisseleri MSCI Turkey endeksine dahil edildi (Beklenen bir gelişmeydi ve hissede son günlerde fiyatlanıyordu)
YKBNK (Olası etki: Hafif negatif): Moody’s Yapı Kredi Bankası’nın GLC kredi notlarını (Global Local Currency – Küresel Yerel Para Birimi Cinsinden Mevduat Notu) olası bir indirim için negatif izlemeye aldı

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Ekim ayı Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıklayacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Ekim ayı TÜFE açıklanacak
12:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası Enflasyon Raporu açıklanacak
15:30 – (ABD) Ekim ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0.0%, çekirdek TÜFE 0.1%)
16:15 – (ABD) Ekim ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0.4%, KKO 77.6%)
xx:x – (İtalya) Yeni Kabine açıklanacak
xx:x – (Yunanistan) Yeni Hükümet için güvenoylaması yapılacak

Yazarın Diğer Yazıları