Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Teknik açıdan dikkat çeken hisseler...

Bigpara Haber

Yurtdışına rağmen tutunan IMKB’yi S&P açıklaması bozdu…


Amazon.com ve Boeing gibi şirketlerin beklentilerden iyi gelen 2.çeyrek mali sonuçlarına karşılık gerek gün içinde açıklanan dayanıklı tüketim mal siparişleri verisi gerekse FED’in Beige Book raporunda 12 FED bölgesinin çoğunda ekonomik toparlanmanın yavaşladığının görülmesi ve borçlanma tavanının arttırılması hususunda yürütülen görüşmelerin kesintiye uğraması, dün yurtdışı borsaların %1’in üzerinde değer kaybetmesine neden oldu. Bu çerçevede, S&P 500 endeksi 50 günlük hareketli ortalamasının altına gerilerken, günün son bir saatine kadar artı tarafta kalan ve düşüşe direnen IMKB-100 endeksi, S&P analisti Gll’den gelen “Türkiye sert inişe doğru gidiyor olabilir” açıklaması endeksi günü %0.3 oranında ekside tamamlamak zorunda kaldı.

Eksi açılış fakat hisse bazında hareketlere devam…

Dün S&P’nin gazabına uğrayan IMKB, bugün sabah TCMB Başkanı Başçı’nın enflasyon raporunda yapacağı açıklamaları yakından takip edecek. TCMB’nin son dönemde aldığı kararlardan pek de hoşnut olmayan fon yöneticileri, Türkiye’ye benzer gelişmekte olan ülkeler faiz artırırken (ticaret fazlası olan Brezilya’da 12.50%) Türkiye’de gecelik faizlerin bu seviyelerde takılmasından rahatsız görünüyor ve bize göre yüksek cari açığı da bahane ederek TCMB’yi faiz artırımına yönlendirmeye çalışıyor. Bu nedenle, bugün Başkan Başçı’nın yapacağı açıklamalar önemli olacak. Gün içinde makro veri anlamında tek önemli data ise, ABD’de açıklanacak olan işsizlik maaş başvuruları verisi olacak. Bu veriye ilişkin beklentinin olumsuz olmasının yanı sıra bugünkü DuPont, Exxon, Pfizer bilançolarına ilişkin tahminlerin karışık olması ve akşamki Temsilciler Meclisi toplantısının gerginliğini göz önünde bulundurarak güne ekside başlamasını beklediğimiz IMKB-100 endeksinin gün boyunca bu konumunu sürdüreceğini ama 61.000 desteğinin üzerinde kalmaya çalışacağını tahmin ediyoruz. Hafta başında %62.4’lere kadar yükselen IMKB’deki yabancı payının son iki gündür tekrar düşüşe geçmesini pek hayra alamet olarak yormadığımızdan kısa vade için de dahi olsa yeni hisse pozisyonu açılmasını tavsiye etmiyor, buna karşılık bilanço döneminde olmamız nedeniyle bu birkaç haftalık periyotta yaşanacak hisse bazında hareketlere yönelik pozisyon alınmasını öneriyoruz.

Bugünkü destekler: 61.000 - 60.500 – 59.800

Bugünün piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) Haziran ayı istihdam verileri açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK 2.çeyrek turizm gelirlerini açıklayacak
10:00 – (Türkiye) TCMB enflasyon raporunu açıklayacak
10:00 – (Türkiye) TCMB PPK toplantı tutanaklarını açıklayacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı ekonomik görünüm endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 425.000, Önceki: 418.000)
16:00 – (Türkiye) Hamitabat Elektrik Üretim`in satışı için açılan ihalede son teklifler alınacak
xx:xx – (ABD) Temsilciler Meclisi’nde borç tavanının arttırılması görüşülecek

Bugünkü ABD bilançoları:

DuPont (Beklenti: 1.34 $, Önceki: 1.52 $), Exxon (Beklenti: 2.33 $, Önceki: 2.14 $), Pfizer (Beklenti: 0.59 $, Önceki: 0.60 $)

Teknik açıdan dikkat çeken hisseler:

TKFEN, ULKER, SNGYO, FROTO, PRKME, ALARK, TTRAK

Yazarın Diğer Yazıları