Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Teknik açıdan 58.000’in aşılması iyi oldu…

Bigpara Haber

Teknik açıdan 58.000’in aşılması iyi oldu…

IMKB-100 endeksinin birkaç gün üst üste test ettiği 57.000 desteğinin kırılmamasının üstüne, dün yurtdışında yaşanan olumlu havanın getirdiği alımların gösterge endeksi 10,20 ve 50 günlük ortalamaların üzerine atması, teknik açıdan olumlu bir gelişme olarak adlandırılabilir fakat bunun kadar gerekli bir şey de, daha fazla güç kazanıp yükseliş trendine geçebilmesi için önümüzdeki günlerde en kötü ihtimalle bu ortalamaların (veya 58.000’in) üzerinde kalabilmesi olacaktır. Bu kapsamda, bugünkü gelişmelerin ardından verilecek tepki bir anlamda endeksin ne kadar güçlü olduğunu ve yeni bir 60.000 hareketi başlatıp başlatamayacağını da ortaya koyacaktır.

Bugünkü beklentimiz…

EFSF oylamasındaki son halka olan Slovakya’da bugün Parlamento’dan karar çıkacak. Slovakya’da koalisyon ortakları arasında EFSF’nin oylaması konusunda yaşanan anlaşmazlığa Başbakan’ın istifa tehdidiyle karşılık vermesi oylamanın gergin ve sıkıntılı geçeceğini göstermesine karşılık genel beklenti EFSF’nin Slovak Parlamentosu’ndan geçeceği yönünde. Bugün ayrıca Alcoa’nın bilançosu ile Çin`in kur politikasına ilişkin yasa tasarısının ABD Senatosu`nda oylaması yer alıyor. Seans kapandıktan sonra gelecek bu haberlerin gösterge endeks üzerinde bugün net bir etkisinin olmasını beklememize karşılık ertesi güne yönelik temkinli olmakta yarar var. ABD Senatosu’ndan Çin aleyhine çıkabilecek bir kararın iki ülke ilişkilerini ziyadesiyle gereceğinden bu durumun sermaye piyasalarına olası negatif yansıması da göz ardı edilmemelidir. 3.çeyrekte alüminyum fiyatlarında sadece %8 seviyesinde düşüş yaşanmasına karşılık Alcoa’nın karında %30’un üzerinde düşüş beklenmesinin bir çelişki olarak görülmesini göz önünde bulundurarak Alcoa’nın açıklayacağı bilançonun beklentilerden daha iyi olabileceğini tahmin ediyor

Son söz…

Bugüne yatayda başlayacağını öngördüğümüz IMKB-100 endeksinin gün içerisinde 58.000 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren IMKB’de 3.çeyrek bilançoların açıklanmaya başlayacağını görerek bilançosu iyi gelebilecek hisselerde (TUPRS, ECILC, PRKME vb) pozisyon alınmasını tavsiye ediyoruz. Gün içi yatırım yapan işlemciler için bugün 57.800 – 59.000 bandının takip edilmesini tavsiye ediyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

AYGAZ, BOYNR, TSKB, ECILC

Seans sonrası gelen haberlerle hareketli olabilecek hisseler:

AKENR (Beklenen etki: Sınırlı Pozitif): Akenerji Yönetim Kurulu, yaklaşık 900 MWm/882MWe kurulu güçte olacak Egemer - Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali Projesi için sağlanan 651 milyon Amerikan Doları tutarındaki 12 yıl vadeli kredi için proje finansman sözleşmesinin imza edilmesine ve Akenerji aktifleri için alınan tekliflerin değerlendirilmesine devam kararı aldı.

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TCMB Ağustos ayı ödemeler dengesi raporunu yayınlayacak (Beklenti: Cari açık -4.0 milyar $, Önceki: Cari açık -5.3 milyar $)
11:00 – (Türkiye) Hazine 21 ay vadeli ve 3 yıl vadeli Devlet Tahvili ihaleleri düzenleyecek
11:30 – (İngiltere) Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak
13:30 – (OPEC) Aylık Petrol Piyasaları raporu açıklanacak
21:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası`nın toplantı tutanakları açıklanacak
xx:xx – (Slovakya) Slovakya Parlamentosu EFSF değişikliklerini oylayacak
xx:xx – (ABD) Çin`in kur politikasına ilişkin yasa tasarısı ABD Senatosu`nda oylanacak
xx:xx – (ABD) Dünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden Alcoa bilançosunu açıklayacak

Dün neler oldu?

Avrupalı bankaların krizden korunacağı beklentisi yurtdışı borsalarda iyimserliği devam ettirdi…

Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Pazar günü yaptıkları toplantıda 3 Kasım’da başlayacak G20 zirvesine kadar krizin sonlandırılmasına yönelik geniş kapsamlı bir plan ortaya konulmasında anlaşmaya vardığının açıklanması, dün yurtdışı borsaların bahar havası yaşamasına ve %2-4 aralığında değişen oranlarda yükselişler kaydetmesine neden oldu.

Yazarın Diğer Yazıları