Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

TCMB faiz kararı ve verileri takip edin…

62.400 seviyesi bugün için destek ve zarar kes seviyesi olarak izlenmelidir

Bigpara Haber

Dün gelen haberlerin / verilerin tamamının pozitif algılama yaratabilecek türden olması yurtdışı borsalarda yükseliş yaratırken, İMKB yine zayıf kalarak bu çıkışa ayak uyduramadı ve günü 62.400 desteğinin üzerinde tamamladı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bu kapsamda, Avrupa’daki zayıflıkların Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarını faiz indirimine zorlayacağının ifade edilmesi, yeni bir parasal genişleme sinyali vermeyen FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarını piyasa oyuncularının zoraki olarak bu yönde anlama çabaları, beklentilerden iyi gelen şirket bilançoları dünkü yükselişin anahtar sebepleri oldu.

Düşük tutulan beklentilere bağlı olarak, ABD borsaları kapandıktan sonra iyi gelen bilançoların bugün borsaların güne yine artıda başlayacağını gösteriyor. İMKB kapanışının ardından ABD borsalarının yükselişini sürdürmesi, buna bağlı olarak sabah itibarıyla vadeli borsaların %0,3 civarında artıda olmasını göz önünde bulundurarak, İMKB-100 endeksinin bugüne 62.700 civarından başlamasını bekliyorum.

Bugünün piyasa gündemi oldukça zengin bir veri akışına sahip. TCMB’nin faiz kararının yanı sıra ABD’de açıklanacak makro veriler ile şirket karlarının yön vereceği borsalarda gün içerisinde bu kadar çok haberin yer alması, esasında olası yükseliş veya düşüşleri sınırlayan, karar vermeyi zorlaştıran bir durum.

Buna karşılık, bugüne yönelik genel beklentilerimi şu şekilde özetleyebilirim: TCMB faiz değişikliği yapmayacak, açıklanacak kararların İMKB’ye etkisi sınırlı kalacak, ABD makro verileri karışık gelecek ve tüm bunlar kapsamında yükselişle başlanacak olan gün yine artıda kalınarak tamamlanacak. İMKB’nin dün yurtdışı borsalardaki değer kazançlarına ayak uyduraramasını bir zayıflık göstergesi olarak görsem de, günün 62.400 desteğinin üzerinde kapatılmasını ehven-i şer olarak nitelendirmekteyim. Bu nedenle, gün içerisinde 62.400 desteğinin üzerinde kalındığı sürece mevcut hisse pozisyonları korunmalı, aksi takdirde günlük bazda ufak çaplı hisse azaltımına gidilmelidir. Bulunduğumuz seviyeye yönelik bakışım tedirginlik içerse de, aşırı pesimist olunmamalı, temkinli duruş sergilenmelidir.

Bugün ne yapılmalı?

Dün gece açıklanan ABD bilançolarının tahminlerden daha olumlu yönde gelmesinin vadeli borsalarda yarattığı pozitif havaya bağlı olarak güne 62.700 civarından bir başlangıç bekliyor, ilerleyen saatlerde ise bu hafif yükselişteki karların bir kısmının geri verileceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle, 62.400 seviyesi bugün için destek ve zarar kes seviyesi olarak izlenmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TKFEN, MGROS, AEFES, ZOREN, ISCTR

ABD’de Bugün Açıklanacak Bilançolar:

General Electric (B: 0,37 $)

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 5,75%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 365.000)
17:00 – (ABD) Haziran ayı ikinci el konut satışları açıklanacak (Beklenti: 4.650.000)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak (Beklenti: -8,0)
17:00 – (ABD) Haziran ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: -0,1%)

Yazarın Diğer Yazıları