Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

TCMB agresif olabilir mi?

Fed ve veriler yurtdışında baskı kurarken, TCMB piyasalara soluk verdi…

Bigpara Haber

Fed ve veriler yurtdışında baskı kurarken, TCMB piyasalara soluk verdi...

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Almanya’da beklentilerden daha iyi gelerek euro’nun değer kazanmasına neden olan IFO İş Dünyası Güven Endeksi verisine karşılık Çin’deki ekonomik yavaşlama belirtileri, Fed’in yarın akşamki faiz kararında varlık alım programında azaltıma devam edeceği endişelerinin yanı sıra ABD’de yayınlanan yeni konut satışları ve Dallas Fed imalat endeksi gibi verilerin tahminlerin altında gelmesi dün yurtdışı borsaların günü ekside kapatmasına neden oldu.

Yurtiçinde ise, güne hızlı başlayan kurlar çerçevesinde doların 1,39’a kadar yükselmesi Borsa İstanbul üzerinde satış baskısı kurarak gösterge endeksin 63.500’ün altına inmesine yol açtı. Fakat saat 12:30 civarına geldiğimizde, TCMB’nin Salı gecesi saat 24:00’de olağanüstü toplanacağını duyurması, piyasada bankanın faizleri agresif şekilde yükselteceği şeklinde algı oluştururken, bu durum aynı zamanda dolar / tl paritesinin 2,30’a doğru hızla gerilemesine, BİST-100 endeksinin de artıya geçmesine neden oldu.

TCMB’nin bu akşam agresif kararlar alması mümkün mü?

Bugüne geldiğimizde, yurtiçi piyasalar açısından günün başlıca beklentisinin yine TCMB olduğunu görmekteyiz. Bu kapsamda, piyasada bankanın faizlerde maksimum 425 baz puana kadar bir artırıma gidebileceği beklentisinin yaratılmış olması bugüne kurların aşağı yönde başlamasına neden olurken, diğer yandan da Borsa İstanbul’un pozitif bir başlangıç yapmasına yol açtı. Peki şu ana kadar agresif kararlar vermekten çekinen TCMB’nin, içinde bulunduğumuz siyasi - ekonomik konjonktürde ve dışarıya karşı sergilediği görüntü nedeniyle böyle bir karar verebilmesi mümkün mü?

Belirsizlik dönemlerinde bu sorunun yanıtı nispeten riskli olsa da, bana göre bu sorunun cevabı tek kelimeyle “hayır”. Böyle düşünmemin nedenlerine gelecek olursak; 1) bankanın üzerinde siyasetin baskısını hissettiğini düşünüyor olmam, 2) bankanın görevleri arasında yer almasa da son zamanlarda birden fazla vazife üstlenme davranışı çabası içinde olunduğu görüntüsü oluşması nedeniyle ekonomik aktivitenin çok fazla yavaşlatılmak istenmeyeceğini ve buna bağlı olarak istihdam tarafının da kollanmaya çalışılacağını düşünüyor olmam. Tüm bunlar çerçevesinde, bankanın algı yönetimine oynayacağını ve psikolojik olarak çift haneli faizden bahsetmemek için 200 baz puanlık artışla %9,75’e yükselteceğini mümkün görüyorum. Bunun yanı sıra, bankanın alacağı kararlar içerisinde sadece faiz artırımı değil, etki derecesini artırabilmek için başka önlemleri de bir arada kullanmasını bekliyorum. Bu kapsamda, örneğin;

- Piyasada döviz likiditesini artırmak üzere döviz zorunlu karşılık oranları aşağı çekilebilir,
- Eş zamanlı doğrudan müdahalede bulunabilir,
- Ek Parasal Sıkılaştırma uygulanabilir,
- 3-4’e çıkan faiz tanımlamalarında sadeleşmeye gidebilir,

Şayet bu gece TCMB piyasaya istediğini veremezse kurların yönünü tekrar yukarı çevireceği kuvvetle muhtemel olacaktır. Piyasa Merkez Bankası’ndan her ne kadar agresif bir adım bekliyor olsa da, ben bahsettiğim nedenlerden dolayı böyle bir adım gelebileceğini daha düşük bir olasılık olarak görüyorum. Bu nedenle, faiz kararı şayet ek açıklamalarla desteklenmezse, bu düşüşün boyutu ve süresi birkaç günle sınırlı kalabilir. Ve buna bağlı olarak da, örneğin usd/tl paritesi 2,25’in üzerinde denge bulmaya çalışacak ve gelişmelere bağlı olarak yönünü tekrar 2,30’a çevirebilecektir.

Yurtdışı piyasalar açısından ise, bugün yarın Fed’in faiz kararının bekleneceği günler olacaktır. Son birkaç gündür Fed’in varlık alımlarında azaltıma gideceği beklentisi borsalar üzerinde baskı yaratıyor olsa da, yayınlanmakta olan global makro verilere bakarak ben bu ayı varlık alımlarında azaltım açısından pas geçilebileceğini %51 ihtimalle tahmin ediyorum. Şayet Fed, beklediğim yönde bir karar verirse, bu durum gelişmekte olan ülke para birimlerine ve borsalara kısa süreli bir soluk getirecek ve destek olacaktır düşüncesindeyim.

Bugün BİST artı ama yarın?

Tüm bunlar çerçevesinde özetle, Borsa İstanbul’un akşamki TCMB kararı doğrultusunda kurlardaki gevşemeye bağlı olarak bugünü artıda tamamlamasını bekliyorum. Ayrıca, Merkez Bankası’nın çok fazla şansı kalmasa da, piyasa katılımcılarını çok fazla tatmin edebilecek bir kararlar zinciri açıklamasını öngörmüyorum. Beklentim dahilinde karar açıklanması halinde bu durumun yarın BİST’e etkisi pozitif olmayabilir. Bu nedenle, ekstra pozitif olunmasından yana değilim.

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TCMB, Enflasyon Raporu`nu açıklayacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Aralık ayı tüketici güven endeksini açıklayacak
11:00 – (Euro Bölgesi) Aralık ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
13:30 – (Türkiye) Hazine, 2 yıl (616 Gün) vadeli sabit kuponlu devlet tahvilini ve 10 yıl (3528 Gün) vadeli sabit kuponlu devlet tahvilini yeniden ihraç etmeyi planlıyor
14:00 – (Türkiye) TCMB, Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak
15:30 – (ABD) Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: 1,6%; Önceki: 3,5%)
16:00 – (ABD) Kasım ayı S&P Case Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,8%; Önceki: 1,0%)
17:00 – (ABD) Ocak ayı CB tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 79,0; Önceki: 78,1)
17:00 – (ABD) Ocak ayı Richmond FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 10; Önceki: 13)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları